Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Stephenie Meyer: Twilight – Tusmørke

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Stephenie MeyerUdskriv anmeldelsen • 6. februar, 2009

twilightVille du ofre alt for kærlighed?

Efter lang tids venter er tiden endelig kommet; filmatiseringen af Twilight har Danmarkspremiere. I forbindelse med filmen genudgives bogen med en flot, stemningsfuld forside. Twilight er tidligere udkommet i 2 bind med titlen Tusmørke.

Teenageren Bella flytter fra evigt solskin til den lille våde og tågede by Forks for at bo hos sin far. Omvæltningen er enorm, de få solskinstimer og de store skove, der omringer byen, gør tilværelsen i Forks dyster og kedelig.

I skolen vækker Bella straks opsigt, og hun bliver hurtigt populær, men falder aldrig helt til blandt de andre elever med venindesnak og flirtende drenge. Allerede første skoledag lægger hun mærke til en gruppe unge, som skiller sig ud fra mængden. De er rolige og stilfulde og holder sig altid for sig selv. Især lægger hun mærke til den gådefulde og smukke Edward, der brænder sig ind i Bellas sjæl. Med et har hendes kedelige tilværelse i Forks et formål, tanken om et glimt af Edward fylder hendes tanker dag og nat.

Men Edward har en hemmelighed, han er vampyr, og hans selskab er livsfarligt for Bella. Alligevel drages hun af ham og deres forhold udvikler sig langsomt. Edward bor sammen med andre vampyrer, som – mod deres natur – har valgt at stille deres blodtørst med dyr frem for mennesker. Men fristelsen er stor og konstant, og deres kærlighed bliver en fare for både Bella og Edward men også for deres slægtninge.

Twillight er en meget romantisk bog. Vampyrdelen fylder forholdsvist lidt, der er romantikken, der er det styrende. Bella og Edwards kærlighed er meget svulmende, styret af drifter og begær, og er man til den slags, forsvinder man hurtigt ind i det romantiske univers. Over 400 sider får man, med stjålne blikke, famlende og altoverskyggende kærlighed inden det for alvor rigtig bliver farligt.

På den ene side kunne jeg ønske mig, at vampyr- og faredelen fyldte lidt mere i romanen. Jeg ville gerne have set et stærkt opgør med indædt had og kamp til døden. Men måske har jeg det til gode til næste bind i serien. På den anden side nød jeg at følge forholdet mellem Bella og Edward og se det udvikle sig. Der er en intens energi mellem de to, som man nemt fornemmer i bogen, og som jeg glæder mig til at opleve på det hvide lærred.

Fans af serien kan glæde sig. Seriens 2. bind, New Moon, udkommer på dansk i løbet af foråret.

Meyer, Stephenie: Twilight – Tusmørke. 2. udgave, oversat af Birgitte Brix. Carlsen, 2009, 505 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (27 stemmer)
Loading...

52 kommentarer »

 1. Jeg så filmen i biffen for et par dage siden. Den var MEGET god! Anbefaler filmen hvis man vil have mere vampyr action mens bogen er mere til de romantiske typer.

 2. Hejsa jeg ville bare grene vide hvilken dato bind 2 udkommer?
  Er der nogen der ved det?

 3. Hej Emma
  Næh, desværre. Lige den helt præcise dato ved vi ikke endnu. Men den kommer helt sikkert her i foråret!
  kh
  Zenia

 4. Jeg syntes det er en mega fed bog, men der skulle være lidt mere action, og knap så meget romantik 😀

 5. heej alle 🙂

  er den her bog udkommet? og hvor kan man købe den henne??

 6. Den er udkommet. Du kan købe den hos boghandleren, i supermarkedet eller låne den på biblioteket.

 7. Hejsa 🙂

  Jeg ville bare lige gøre opmærksom på at forfatteren hedder “Stephenie Meyer” og ikke “Stephanie Meyer” 🙂

 8. hej.. jeg har læst begge tusmørke bøgerne, venter utrolig spændt på der kommer en videre fortælling, er der nogen der ved om hvornår den udkommer på dansk, da det er utrolig trættende og læse på engelsk.. kan især anbefale filmen, er sikker på alle os hun-køn har faldet for edward i bogen, og vil os gøre det i filmen, Robert pattinson er genial til rollen, da han netop har de der øjne, og falder meget godt i rollen som mystisk.. ( mums)

  håber der er en der kan hjælpe mig med hvornår Stephenie Meyer, kommer med bøgerne, eller en dansker for dem oversat.. 😀

 9. Hej Diana
  Forlaget Carlsen udgiver vist hele serien på dansk, men hvornår de enkelte bøger kommer ved jeg ikke præscist. Fortsættelsen til Twilight, Nymåne, kommer dog allerede til marts. Se http://www.fortaellingen.dk/blog/?p=1031

 10. Hej alle sammen, ny twilight tilhænger. ved i om man kun kan bestille de andre bind på nettet (engelsk) eller om de kan købes i en eller anden boghandel??
  hilsen louise

  p.s ja både bog og film er gode, jeg synes de har ydet meget retfærdighed til bogen ved at lave filmen på den måde, det er svært at få det hele med, men de har fanget essensen + lidt ekstra =P

 11. Jeg har lige fundet ud af at nummer 2 bog kommer ud til marts.. den 25. (608 sider)

 12. tusind tak.. kender til alle bøgerne, men vil helst læse dem på dansk, da jeg læste tusmørke på dansk.. 🙂

 13. Heej mennesker jeg har fået af vide at new moon kommer på dansk d. 25 marts ;D

 14. Heej! Jeg har endelig fået Twilight den nye udgave på dansk og den er SUPER god! Til alle jer der ikke er god til engelsk og gerne vil læse den kan jeg sige at den er mega god på dansk! Det er en fin oversættælse 😀

 15. Jeg har før haft fat i Tusmørke – som Twilight hedder i 2-binds-udgaven og var egentlig begyndt på den. Men af en eller anden grund mistede jeg interessen. Så kom filmen og under et af mine besøg i boghandlen på jagt efter ideer til den næste bog, jeg skulle læse, faldt jeg over Twilight med film-coveret. Den så spændende ud og jeg skyndte mig til biblioteket for at låne den – var den første til at få fat i den nye udgave – de havde nærmest kun lige fået den ind ad døren. Da jeg begyndte på bogen kunne jeg se jeg havde læst den før, men jeg gav den en chance – og jeg må sige jeg var hooked efter det første kapitel. På under 24 timer havde jeg læst hele bogen – og da jeg havde lånt den en fredag, måtte jeg vente helt fra lørdag aften til mandag morgen før jeg kunne få fat på næste bog i serien. Når først man er begyndt på serien og er kommet ind i “Twilight-universet” er det ikke til at slippe ud igen. Man bliver grebet af stilen. Bella er sarkastisk og morsom. Selv i farlige situationer er hun i stand til at se det sjove i tingene. Forfatteren er også nem at læse på engelsk hvis man vil give sig selv lidt ekstra udfordring – især i betragtning af at størstedelen af serien stadig ikke er udgivet på dansk, men kan købes på engelsk til fordelagtige priser på nettet.

 16. Jeg har et spørgsmål: Til dem der ikke har en kæreste har I det ikke også sådan at når i læser twilight har I bare brug for en kæreste der er ligsom ham? 😀 sådan har jeg det!!

 17. ^^^^
  -Jo da;) Jeg er overbevist om, at jeg kommer til at dø mutters alene, fordi jeg efterhånden har så høje krav til en fremtidig kæreste efter at have læst Twilight (og New Moon) det er forfærdeligt;)
  Men vi er et par piger i min omgangskreds der er på samme måde;) vi synes selv vi er ret åndssvage, men på den anden side… Så er det jo svært, ikke at “forelske” sig i Edward Cullen:)

 18. jeg har ALDRIG set noget ligende. det er en FANTASTISK bog og film. Det er en mesterværk!
  Jeg kan anbefale den til alle.

  I LOVE IT

 19. Hejsa! Har undret mig over noget: Er Twilight/Tusmørke den første i serien? Og hvis den ikke er, hvilken er så? Og er der kommet/kommer der andre bøger i serien (hvad hedder de/hvornår)???

  Tak hvis i vil svare! 🙂

  P.S. Jeg ELSKER filmen! 🙂

 20. Hey Kristina.
  Twilight er den første i serien, der består af 4 bøger. Indtil nu er det kun de første 2 – Tusmørke og Nymåne – der er oversat til dansk. På engelsk hedder de Twilight og New Moon. De sidste to i serien hedder (3) Eclipse og (4) Breaking Dawn. Bøgerne er forholdsvis nemme at læse på engelsk, så hvis du kan rimeligt engelsk, vil jeg anbefale dig at læse dem på orginalsproget – det giver bare så meget mere!! Har læst hele serien snart 2 gange på engelsk – elsker den simpelthen. Glæd dig – bogen er bedre end filmen 😉

 21. hej jeg er blevet besat af Twilight og venter febrisk på 3 eren “formørkelse”, som kommer den 15. august, er der nogen der ved om 5 eren udkommer på dansk, og hvårnår.

 22. 5’eren – Midnight Sun – er ikke udkommet på engelsk; og bliver det måske aldrig. Se hvad Stephenie Meyer selv skriver her: http://stepheniemeyer.com/midnightsun.html

 23. mange tak 🙂

 24. Tak for svaret Nadja! 🙂

 25. Hej.
  Jeg har læst både ‘Tusmørke’ og Ny måne’ – og jeg kan næsten ikke tænke på andet. Jeg kan slet ikke vente til at læse ‘Formørkelse’. Jeg har hørt den udkommer d. 15 august, men vil gerne lige være helt sikker på om det er sikkert, eller om det bare er rygter? Passer det? Og hvorhenne kan man se det?
  – Line 🙂

 26. Hej Line,
  På forlaget hjemmeside står der, at Formørkelse udkommer d. 7 august. ( http://www.carlsen.dk/ )
  Så ventetiden er ikke så lang 🙂

 27. ville bare høre om der er nogen der ved om der kommer en fortsættelse til formørkelse , eller om det er den sidste bog i serien ? /:

 28. Den 4. del i serien hedder Daggry (breaking dawn) og udkommer til november.

 29. […] (hvis navn en eller anden redaktør har stavet forkert hele to gange på omslaget), forfatteren til Twilight. Dødsspillet er ikke lige så tykt romantisk som Twilight, men den retter sig nok mod nogle af de […]

 30. […] Dead skildrer i lighed med Twilight en paranormal romance. Darina er håbløst forelsket i en levende død, og der er samme dyrkelse af […]

 31. elsker alle bøger har læst dem alle OG ELSKER DEM BARE

 32. Hej jeg er i gang med at læse Twilight, og er næsten ved at blive færdig med første bog. Jeg er helt opslugt af den. Men jeg vil gerne vide om jeg for noget ud af at læse bøgerne? Jeg synes at Stephenie Meyer skriver med et rigtig godt sprog. Sproget har noget som minder mig om sproget i Harry Potter. Meyer og Rowling er begge inteligente kvinder, og det det kan man se på den måde de skriver på. Så det er et meget stort plus. Men jeg vil vide om det er en bog man bliver klogere af? Feks. om der er nogen morale i?

 33. den er så good maaan .. jeg har lige læst 4’eren færdig i dag ,, Alle bøgerne gode ..

 34. harj er helt sindsygt vild med twilight sagaen.
  Er der nogen der ved hvornår
  nr 3 udkommer. I biograferne eller på film.
  må bare se den…???

 35. Der er en nedtælling på en af de engelske fan websider: http://twilighters.org/
  Lige nu står den på 174 dage

 36. vil det sige,
  at den udkommer i usa om 174 dage.
  For så kommer vi nok til at vente lidt en stor skam :.(
  kan ikk vente…

 37. Det vil sige at der er verdenspremiere om 174 dage. Fx med New Moon var der verdenspremiere d. 20. nov. 2009. stort set hele verden havde premiere i den uge der, hvoraf de fleste havde det d. 20. USA var selvfølgelig lidt hurtigere men stadig ikke mere end en uge før DK hvis jeg har mine oplysninger rigtigt på plads.

 38. […] gang på dansk fjernsyn. Den lander tungt og godt i strimen af vampyrromancer, der – anført af Twilight – går sin gang på det danske marked; men selv om Harris skriver om både romantik og vampyrer […]

 39. […] gang på dansk fjernsyn. Den lander tungt og godt i strimen af vampyrromancer, der – anført af Twilight – går sin gang på det danske marked; men selv om Harris skriver om både romantik og vampyrer […]

 40. hej jeg har hørt hun er en god forfatter og hun skriver rigtig gode bøger det vil jeg meget gerne have svar på

  Hilsen lea

 41. Jeg synes selv at hun skriver fantastisk godt. Hun har en god humor – der nogle gange gør dramatiske eller triste situationer komiske/sjove.

 42. hej jeg er vil med twilight tusmørke jeg har lige købt twilight nymåne jeg skal til at købe købt twilight formørkelse og jeg skal til at købe twilight bog 4 .Twilight er en god serie

 43. […] seneste års gispende og dirrende interesse for henholdvis bogen Twilight og filmatiseringen af den har fastslået, at romaner om udødelighed og kærlighed er sexede og et […]

 44. Elsker Twillight Serien og glæder mig til 3’eren kommer i biografen. Anbefaler stærkt bøgerne fra serien og filmene. Knuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Coralim.

 45. i love twilight det er den bedste film ever

 46. […] af sort-hvid og enkelte farvetoninger. Her er masser at se på. Bogen følger handlingen fra romanen. De detaljer teksten ikke kan give i denne udgave er tegnet. Så man mangler ingenting. […]

 47. Den er VIDUNDERLIG ! 8D Jeg kan bare ikke klare de der jouloux, uromantiske fyre der skriver at Twilight er noget lort ! Den er god, det er bare ikke for alle. Men det har de nok bare svært ved at forstå? Hmf x3

 48. […] var med skepsis, jeg startede på Vildskab. Fra første side sammenlignede jeg med Twilight. Grace minder lidt om Bella, og Sam er lige så ædel som Edward. En almindelig pige forelsker sig […]

 49. Hejsa

  Twilight er en super fed historie og filmen er genial. Det samme er New Moon, Eclipse og den længe ventede Breaking Dawn part 1 som kommer til sommer 🙂

  Hvis I kan lide Twilight ligesom jeg, så tjek denne hjemmeside. Den er fyldt med Twilight nyheder:

  http://twilightdanmark.dk/

 50. Breaking Dawn kommer altså i December (part 1)