Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Camilla Wandahl: Skriv! Skriv! Skriv!

Interview af Zenia Johnsen for fortællingen.dk, januar 2009

Hjerte i vente er din debutroman. Har du altid vidst, at du skulle være forfatter, og er det et bevidst valg eller rent tilfældigt, at du debuterer med en bog for unge?
Jeg har altid skrevet historier, og før jeg kunne skrive, tegnede jeg dem. Indviklede tegninger med historier og handlinger og personer og væsner der gik igen fra den ene tegning til den camillaanden. Da jeg var 8-9 år begyndte jeg på min første længere historie, en science fiction-fortælling om en dreng, der fandt en ufo i sin baghave. Selvom den ikke blev færdig, blev den startskuddet til en række korte og lange historier – og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ville være forfatter.

Jeg har altid læst meget børne- og ungdomslitteratur, og det er stadig den genre, jeg holder mest af. Det er, når jeg har læst de rigtig gode børne- og ungdomsromaner, at jeg aller mest har ønsket selv at skrive og udgive en roman – og derfor er det naturligt, at min debutroman er for denne målgruppe. Samtidig synes jeg, at teenageårene er spændende at skrive om,
fordi det er en periode, hvor der sker så meget spændende og vigtigt for første gang – og det skaber et væld af historier.

hjerteivente1

Klik på forsiden for at læse fortællingen.dks anmeldelse

Du er 22 år og er stadig ung. Hvor meget af dig selv er der i din hovedperson Gry?
Gry er ikke mig. Alligevel har jeg ladet hende vokse op i Albertslund, hvor jeg selv er vokset op, og hun går også på billedskole, ligesom jeg har gjort. Til gengæld er hele kærlighedshistorien fx noget, jeg har fundet på, og det er generelt ikke en autentisk roman. I og med at jeg stadig er ung, og at jeg har meget med børn og unge at gøre

fordi jeg er ved at uddanne mig til lærer, håber jeg, at jeg rammer noget realistisk, som de unge kan relatere til, når jeg skriver. Jeg vil jo aller helst skrive en bog, hvor de unge tænker “ja – sådan er det at være 14 år…”.

Du har tidligere skrevet noveller. Er det et stort skridt at gå over til romanformen?
Jeg begyndte faktisk på min første ungdomsroman som 15årig, og har siden skrevet flere romanudkast til ungdoms- og fantasybøger, før jeg startede på Hjerte i vente. Novellerne har jeg så skrevet sideløbende, når jeg havde en kortere historie at fortælle. Jeg synes det er spændende at skrive noveller, fordi handlingen skal være mere skarp, og der er meget færre sider til at ridse personerne op. Men aller mest har novellerne været med til at give mig troen på at jeg kunne blive forfatter, fx da jeg i 2004 og 2005 modtog Den Danske Science Fiction Pris for unge under 21 år.

Hvordan er det at læse anmeldelser?
Indtil videre har det været en meget positiv oplevelse at læse anmeldelser – for dem jeg har fået, har været positive over for romanen. Og så er det sjovt at se, hvad andre får ud af romanen; nogen gange ser anmelderne noget, jeg ikke engang selv har tænkt over i romanen.

Du er medlem af foreningen Håbefulde Unge Forfattere (HUF). Traditionelt set forestiller mange mennesker sig at det er ret ensomt at være forfatter. Hvordan har HUF været med til at hjælpe dig frem som forfatter?
HUF har gjort, at jeg har et netværk af skriveinteresserede at dele min interesse for skrivning med, og det er virkelig en gave. Jeg har fundet en skrivegruppe og derfor hele tiden haft andre at tale om mine romaner med. Og så er det meste af Hjerte i vente faktisk skrevet, mens jeg sad sammen med en veninde, der også skriver. Vi mødtes simpelthen så ofte som muligt og skrev derudad på hver vores roman. Jeg mener derfor på ingen måde, at forfatterjobbet behøver at være ensomt. Tværtimod.

Som ung og debuterende står du med helt andre udfordringer og redskaber end dine ældre forfatterkolleger. Hvilken betydning har internettet haft for dig, både før du debuterede og som forfatter?
En del af HUFs aktiviteter (tekstrespons, forumdebat etc.) foregår over nettet, og derfor har internettet haft stor betydning for mig. Jeg har også benyttet Fyldepennen.dk, og generelt holdt kontakt med forfatter- og skrive-bekendte over nettet. Efter Hjerte i vente er udkommet har jeg oprettet en blog, hvor jeg fortæller om udgivelsen, og det er min plan på
et tidspunkt at oprette en hjemmeside. Jeg synes at internettet er et godt sted for forfatteren at “møde” læserne.

Har du et godt råd til børn og unge som går med forfatterdrømme i maven?
Skriv! Skriv! Skriv!
Det råd fik jeg selv, da jeg var 16.
Desuden er det en god idé at finde sammen med andre, der skriver, så man kan hjælpe hinanden. Både med at give respons på tekster, men også med at holde gejsten oppe, når man får afslag fra forlagene eller romanen er gået i hårknude. Det kan man fx gøre på HUF.dk. Skrivekurser har også hjulpet mig meget – en god del af skrivningen er også teknik, og meget kan læres og øves på skrivekurser. Samtidig er det et sted, hvor man kan møde andre, der skriver.

Hvilke bøger læste du som barn, og hvilke bøger læser du nu?
Jeg slugte bøger som barn og ung – og det gør jeg stadig. Jeg er specielt glad for bøger, hvor der er store følelser og forelskelse på spil – fx synes jeg, at Katarina Von Bredows “Alt for forelsket” og “Som jag vill väre” er rigtig gode. Jeg kan også godt lide fantasy som Stephenie Meyers Twilight-Saga, Anne Lilmoes “Hvad floden bragte” og Pullmans Lyra-trilogi,
og som barn holdt jeg desuden meget af historiske romaner, fx Mary Mackeys “Det år hestene kom”, som jeg læste om og om igen. Og jeg synes stadig, at de er spændende.

Kommer vi til at høre mere om Gry?
Måske. Grys historie er ikke slut inde i mit hoved, men om der bliver en bog ud af tankerne, det må tiden vise