Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kim Langer: Den afrikanske forbandelse

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Kim LangerUdskriv anmeldelsen • 27. februar, 2009

afrikanskeforbandelseDramatisk historie om den danske slavehandel på Guldkysten i Afrika

Året er 1788, hvor Amas trygge tilværelse brat bliver forvandlet til et mareridt, da hele hendes stamme bliver fanget af den sorte general, Opoku, og ført til det danske fort på Guldkysten. Her bliver de opbevaret under umenneskelige forhold i flere uger – fanger, der dør på landjorden, dør ikke på slaveskibet, hvor de er guld værd.
Amas historie flettes meget hurtigt ind i de danske kolonisters. Hendes mor bliver voldtaget af den danske guvernør, Kipnasse, og Ama allierer sig med en troldkvinde, som kan kaste en forbandelse på ham.
Den danske slavehandler, Købmanden, forhandler med General Opoku om at købe flere afrikanere. Skibet skal være fuldt lastet inden det stævner imod De Vestindiske Øer. Opoku rydder simpelthen en hel landsby, som er under opbygning af den dansk læge, Isert. Landsbyen skulle være en del af et projekt, en plantage, som kunne indtjene penge til den danske stat.
Det lykkes Ama at flygte ved hjælp af mulatten, Kofi, men kan hun redde sin mor og lillesøster fra Købmanden…

Den afrikanske forbandelse er en medrivende og eventyrlig historie om Ama og hendes folks tilfangetagelse. På den ene side kan man indleve sig i Amas frygt, og håb og på den anden den side kan man græmmes over den umenneskelige behandling og grådighed, som kolonimagten lagde for dagen. Bogen er fyldt med detaljer, som vidner om, at der har ligget et større researcharbejde bag, hvilket er med til at gøre romanen vedkommende og autentisk. Noget, jeg blev optaget af, var hele beskrivelsen af forholdet imellem Købmanden og General Opoku – hvilken grusomhed både hos den danske købmand og især hos den afrikanske general, som jagtede sine egne for at tjene guld og andre varer.
Der er også en historie gemt om guvernøren, Kipnasse, som er syg på både legeme og sjæl – datidens Afrika var ikke for tøsedrenge. Man følger hans forfald, hvad enten det er Afrika eller sort magi, der gør det, så er det en historie, der gør indtryk med et lille stænk af skadefryd: Han duede ikke, hverken moralsk eller menneskeligt.
Den afrikanske forbandelse er en velskrevet roman om et sort, sort afsnit i dansk kolonihistorie. Der er ingen tvivl om, at den er med til at udfylde et skønlitterært hul i historien, som yngre læsere kan få udbytte af.

Den afrikanske forbandelse er 2. selvstændige del af et projekt, der startede med Kongen af Kandy.
Det er meningen, at alle 4 romaner i serien skal have de gamle danske tropekolonier som omdrejningspunkt.

Kim Langer: Den afrikanske forbandelse. Omslagsillustrator: Pernille H. Jensen. Omslagsgrafiker: Nete Banke/Imperiet. Høst & Søn/Rosinante & CO, København 2008. 247 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (22 stemmer)
Loading...

18 kommentarer »

 1. Hvad er genren til bogen?

 2. Det er en historisk roman.

 3. […] af de bedste bøger, jeg læste i 2009, var helt klart Den afrikanske forbandelse. Flugten fra Vestindien er en selvstændig til den og en fortsættelse i Kim Langers tropiske […]

 4. Hejd et er en virkelig ikke afrikansk bog!!!!!!!!!!

 5. Hej! skod bog

 6. den suuter

 7. Det er en skøn lækker bog! Kim langer er fræk og fantastisk:D

 8. kisser er lækker!!!!!

 9. Haha søren, det passer 😛

 10. hej med dig du er forfatter jeg spiser ostehapser.

 11. Den er dårlig og så er det noget gris og sut

 12. Den er dårlig og så er det noget gris og nums

 13. Den er dårlig det var noget gri og nums at læse genem sidderne

 14. Læser den i skolen. Ikke god. For langtrukken og kedelig. Den er også forvirrende fordi der hele tiden er en ny der fortæller og tænker mellem den direkte tale, og det kan skifte efter 4-5 linier.

 15. læser den i skolen. den er meget forvirrende når den skifter rundt imellem Ama og Kofi for man når ikke rigtig at opfatte hvad der egentlig sker førr man dør af kedsomhed. den var sku ik, for go Kim. bedre held næste gang

 16. Den er saftsuseme god! Har læst den 48 gange

 17. Bedste bog ever!!!!!!!

 18. Bogen var virkelig forvirrende og havde aldrig selv valgt at læse den, men altså vi skulle. Men ellers fint arbejde Kim!