Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Randa Abdel-Fattah: Ti ting jeg hader ved mig selv

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Randa Abdel-FattahUdskriv anmeldelsen • 23. november, 2007

Randa Abdel-Fattah: Ti ting jeg hader ved mig selv I skolen er Jamie helt almindelig blond teenager – derhjemme er hun muslimske Jamilah. God og vedkommende roman om frygt og fordomme.

I Jamies klasse er der kliker. Der er sportsholdet, nørderne og så er der de “indfødte” australiere, som hakker på australierne med anden etnisk baggrund. De, der råber højest mener, at muslimer er terrorister og tilhængere af Osama Bin Laden.
Jamie er træt af fordommene og for at undgå konflikter skjuler hun sin identitet. For med blå kontaktlinser og affarvet hår falder Jamie naturligt ind i klassen, men når hun kommer hjem er hun muslimske Jamilah med libanesisk baggrund. Alt i Jamies liv er falskt og hele tiden frygter hun at nogen ser ind bag facaden.

“Undskyld? Reklamepause. Stop. Der sker noget højst besynderligt. Peter flirter med mig. Jeg er ikke gået op i bh-størrelse i ferien. Jeg har ikke fået nogen collage indsprøjtninger. Og så vidt jeg er orienteret, befinder min familie sig stadig i den nedre socialklasse.”

På MSNen møder Jamie John og i internettets anonyme verden tør Jamilah være sig selv. Hun fortæller om sin familie og de strenge regler. Hun fortæller om sit liv på skolen, og hun indvier John i hendes frygt for at blive afsløret som muslim.
John bliver hendes bedste ven, men pludselig er Jamilah blokeret af John på MSN’en og med et er hendes eneste fortrolige væk.
I den virkelig verden trænger Jamilahs muslimske liv sig på i skolen. Til den store afslutningsfest har skolen booket den muslimske musikgruppe som Jamilah er med i og  hendes eneste mulighed for at komme med til festen er ved at optræde og dermed afsløre sig selv.

Tonen i bogen er frisk og humoristisk, men problematikken er tankevækkende og lidt trist. På et plan er bogen meget specifik. Religions- og racespørgsmål fylder meget og det er beklageligt at nogen ser sig nødsaget til at skjule deres sande identitet af frygt for had og fordomme. Men bogen er også universel, for de fleste kender til angsten for at skille sig ud, når man som ung forsøger at skabe sin egen identitet.

Randa Abdel-Fattah er tidligere udkommet på dansk med romanen Ser mit hoved stort ud i den her? Ungdomsbøger fortalt fra en ung muslimsk kvindes synspunkt er sjældent set og det er interessant læsning både for piger med muslimsk og dansk baggrund.

Randa Abdel-fattah: Ti ting jeg hader ved mig selv. Oversat af Camilla Schierbeck. Aschehoug, 2007

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (9 stemmer)
Loading...

42 kommentarer »

 1. Har ikke læst den men har reserveret den, fra biblioteket. jeg så den idag i butikken, og tænkte den MÅ jeg læse.. Er nemlig igang med Ser mit hoved stor ud i den her 😀
  Glæder mig til at læse den

 2. jeg har selv ikke læst men jeg skal helt sikkert læse den når jeg kan komme til på biblioteket, jeg kan ikke vente så længe døer af spændingen

  jeg vidste ik der var en anden bog, da jeg blev færdig med “ser mit hovede stor ud i den her…” blev jeg lidt trist for jeg vil have en anden bog som lignede den at læse i og det fandt jeg jubiiiiii

 3. foresten er der to andre bøger jeg trygt kan anbefale og som burde læses

  den er skrevet af forfatteren Liza Marklundd og det er autentiske historier om en svensk kvinde som forelsker sig i en libanetiske mand

  og der sker så mange ting i hendes liv, i starten er han den bedste og dejligste mand men sener hen viser han sit sande jeg

  den første del af bogen hedder: ” Forelskede sig i maridtet”
  den anden del af bogen hedder: ” Asyl”

  i bør læse den man kan ikke lægge den fra sig….

  er der andre gode bøger i kan anbefale os andre????

  wa salaam

 4. Af bøger i samme stil kan nævnes:

  Svane, Elisabet: Sibel
  Güvercile, Sengül: Æresdrab
  Hilterman, Karin: Æresdrab
  Hilterman, Karin: Blå perler

 5. Jeg håber hun vil skrive mere,kan i ikke skrive her på siden hvis hun har skrevet en ny bog.

 6. Jeg har læst den den er super gooodddd.. Det må i tro mig så alle da ikke har læst den burde gøre det… mange knus Armina

 7. over god bog har næsten lige lånt hilsen jasn lover

 8. læs den

  hilsen jasn lovr <`3 (L)

  P.S LÆS DEN
  GØR DET
  GØR DET
  GØR DET

 9. Jeg er lige blevet færdig med “Ser mit hoved stort ud i den her?” og synes den er helt vildt god.. nu glæder jeg mig meget til at læse denne bog. jeg er slev muslim og synes det er dejligt at læse om nogle af de problemmer jeg har og har haft. hun er en utrolig god forfatter..

 10. Heij tøzzer ved i om man kan låne den på biblo.??
  For vil rigtig gerne læse den ??!!! please svar hurtigt …

 11. Hej Farwa
  Selvfølgelig kan den lånes på biblioteket 🙂
  Bare spørg din lokale bibliotekar – hvis ikke de har den hjemme, så bestiller de den til dig.
  Og så har forfatteren jo også skrevet “Ser mit hoved stort ud i den her?”: http://fortaellingen.dk/?p=166

 12. heij, tøzzer..
  jeg vil bare sige at jeg syndes den her bog er vildt god..og det er “ser mit hoved stort ud i den her” også..hehe kyzz mii

 13. heij zenia
  tak fordi du svarede tilbage hvor gamel er du?
  kyzz farwa

 14. Hej Farwa
  Det var så lidt:)
  Jeg er 32…

  Klem
  Zenia

 15. Hej piger jeg synes bøgerne er rigtig gode og morsome.Jeg håber hun vil skrive mere,jeg er lidt trist over det fordi jeg kunne godt tænke mig hun skrev en til.Og så ville jeg spørge om,om der findes flere bøger i denne stil,der handler om det samme emne.

 16. Please svar hurgtig.

 17. Hej Aruna
  Længere oppe i tråden nævnes et par titler der minder lidt om. Men uden humoren dog.
  Håber også at hun skriver flere bøger – men indtil videre må vi vente 🙁

 18. Hej igen…
  Kom lige i tanke om denne: http://fortaellingen.dk/?p=1277
  Måske du kunne læse den mens vi venter 🙂

 19. jeg har læst bogen.. og jeg synes den er MEGA god!! i skulle alle samme tage at læse den.. 🙂 da jeg var gået i gang med at læse den kunne jeg ikke stoppe igen, så god var den.. 🙂 selvom jeg har læst den kan jeg let læse igen og har gjort det. den var lige så spændende som sidst!! mener det! så til alle der ikke har kæst den. læs den! jeg vil selv mega gerne læse “ser mit hoved stort ud i den her?” men har ikke lige fundt den i nu, for sidst var den udlånt.. træls!! heh 😀 kyzz <33 p.s hun er en mega god forfatter, jeg håber at hun skriver fler bøger! kyzz <3

 20. Mange Mange tak for oplysningen.

 21. Hey Julie – ind på http://www.bibliotek.dk og reserver bogen 🙂

 22. hehe ok zenia, jeg sys bare dit navn virkede lidt bekendt. Så jeg troede du var 13-14 år hehe.:) (undskyld)
  knus farwa

 23. Virkelig´god bog, men masser gode synspunkter. Kan kun anbefaldes at læse, den er så god, at du ikke kan stoppe igen, når du er kommet igang :b skal også til at læse ”ser mit hoved stor ud i den her” og glæder jeg mig til (:

 24. Det er en total god bog er lige blevet færdig med den (:

 25. Jeg elsker den bog! jeg er lige blevet færdig med den, og jeg kunne næsten ike lægge den fra mig! jeg levede mig simpelthen ind i den. jeg elsker dine bøger, og vil se om jeg kan få booget nogle flere. jeg havde egentlig ikke forestillet mig at det var timothy som var john før lidt længere inde i bogen. det er ubeskriveligt så glad jeg er for at have læst den. KLART min yndlings bog!!!

  har du lavet en 2`er? jeg vil vildt gerne læse den….

  KNUZZZ fra S

 26. Den er VIRKELIG god!!
  LÆS DEN!!

 27. Heej allesammen 😀

  Den her bog er rigtig gd og man må bare læse den !!

 28. Jeg har læst: ser mit hovede stort ud i denne her.

  HUn kommer virkelig med vores budskab – vordan det er at være muslim i vestens verden! Jeg glæder mig til at læse flere bøger af hende!!! 🙂 for hun skriver fantastisk med et spise af humor : D

 29. hey jeg heder israa og jeg har læst bæge dine bøger jeg syntes at de var gode og kunne tænke mig nogle andre og jeg er selv en muslimk pige .

 30. hi
  ved i om man kan låne flere bøger i samme stil!!
  kram farwa

 31. Hej Farwa.Ja det er det rigtig mange af dem, de er bare ikke så humoristiske som dem Randa skriver. Men der findes nogle i den stil.
  Den ene hæder.

  Blå perler,
  Jeg kan ikke huske hvad forfatteren hed. Men hun har skrevet to bøger som er oversat på dansk til svensk. Som begge handler om tyrkiske piger.

  Zerah og Martin.
  Handler om en tyrkisk pige

  Sommeren uden ende.
  Handler om en iransk pige

  Shabanu.
  Jeg tror det handler om en Pakistansk pige men ved det ikke helt.

  Så er der også en tegneserie med en pige.
  Forfatteren: Marjane Satrapi Titel: Min Iranske barndom.
  Der er også en anonce om hendes bog.

  Håber du kan bruge det.

 32. Altså på Fortælingen.

 33. Persepolis er en vidunderlig bog – du kan finde anmeldelsen her. Bemærk, det er kun første del, der er anmeldt, der er også udkommet en fortsættelse.

 34. I bogen “Vilde veje til Øen” af Ina Bruhn er der en rigtig god/morsom/sørgelig historie om en indvandrepige – den må I heller ikke snyde jer selv for!

  Og husk også Rosemary Hayes “På tværs” – den er rigtig god!!
  Se anmeldelsen her: http://fortaellingen.dk/?p=1277

  Forfatteren til “Blå perler” hedder Karin Hilterman. Første bog i serien hedder “Æresdrab”

 35. Jeg har læst begge bøger. De er helt fantastiske.

  Bogen røre noget inde i en. Man føler virkelig med Jamilah/Jamie 🙂

  LÆS DEN !?

  -Sarah[: <3

 36. .heej allesammen , jeg ville bare gerne hører om hvad i synes om bogen (;
  please svar hurtigt skal nemlig bruge det (; <3

  MVH Lendita (; <3

 37. heey jeg er lige i gang med at læse den den er vildt god men vis man er lidt mindre end 13 år tror jeg næppe man kan forstå den

 38. Davs folkens! ; )

  -Super fed bog!

  -Har hun skrevet andre??

 39. Hun har også skrevet en bog der hedder Ser mit hoved stort ud i den her?

 40. det er en vild fed bog har læst den 3 grange den er fantastisk og jeg vil ønske at hendes tredie bog findes i danmark den hedder back to the street

  ps. bogen er god fordi jeg selv er muslim og skal snart læse ser mit hoved stort ud i den her

 41. Super god bog! Klart anbefalet! Nogen der ved om der er en 2’er?

 42. Super God/Morsom/Sørgelig bog. Jeg grad bogstavligt talt da jeg læste den, den kunne være min selvbiografi. det var næsten hele mit liv som er skrevet i en bog. Jeg er selv en 15 årig muslimsk pige som lever et dobbeltliv hvilket driver mig til vanvid. Hvor længe kan mit liv blive ved med at være sådan?

  Jeg er ikke færdig med at læse den, men den har virkelig givet mig stof til eftertanke. Kan helt klart anbefale den.

  Sara <33 🙂