Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Mats Wahl: Den usynlige

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Mats WahlUdskriv anmeldelsen • 26. august, 2005

Mats Wahl: Den usynligeUhyggelig og barsk kriminalhistorie fra de svenske skove.

Kriminalbetjenten Harald Fors, der normalt arbejder i storbyen, kommer til en lille svensk by for at opklare, hvor den forsvundne dreng Hilmer Eriksson er blevet af. Den 16-årige Hilmer cyklede, hvad der skulle være en kort tur, for at hente et glemt håndklæde i et omklædningsrum, men kom ikke tilbage.

Under opklaringsarbejdet kommer Kriminalbetjent Fors i kontakt med mange af byens borgere, lige fra skoleelever til borgmesteren, og det viser sig, at intet i den lille by tilsyneladende er så pænt, som det ser ud på overfladen.

Borgmesteren er meget bekymret for byens rygte og ser helst, at der ikke bliver lavet for meget larm, der kan skræmme de eftertragtede turister væk. Han virker ikke decideret ivrig efter at bistå politiet i opklaringen. Byen har desuden den tvivlsomme ære at huse en flok unge nynazister, der ikke just bidrager til en positiv atmosfære. Historier om voldsepisoder og hærværk dukker op, da Fors kratter lidt i lakken.

Stemningen i bogen er trykket og ganske uhyggelig. Den forsvundne dreng, Hilmer, er ikke helt fraværende i historien, for han følger kriminalbetjentens arbejde, han er bare usynlig. Den usynlige dreng er også ganske desorienteret og ulykkelig, og forstår ikke hvorfor de andre ikke kan se og høre ham. Han prøver at kontakte dem, men han har kolde, mugne blade i munden og kan ikke gøre sig forståelig.

Bogen er nervepirrende og grum. Underligt nok, for det er ikke sådan, at det kommer helt bag på læseren hvem de skyldige er, efterhånden som sagen optrævles. Men Mats Wahl skriver og opbygger sin historie så fint at man holdes fast, selv om det ikke er de store chokerende afsløringer der holder os vågen. Bogen sitrer og oser af den afmagt og lede over verdens ondskab, der synes at drive værket.

Kombinationen af en på sin vis ganske nøgtern og klassisk kriminalhistorie og ”spøgelseselementet” slår utroligt hårdt. Det er knugende og på underlig vis smukt, fordi det er så velskrevet. Den usynlige er en historie om grusomhed og dumhed og grusom dumhed.

Mats Wahl: Den usynlige (Harald Fors: 1). Oversat af Susanne Vebel. Carlsen, 2001. Forside: Peter Stoltze

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (112 stemmer)
Loading...

32 kommentarer »

 1. […] være med at se filmen. Læs bogen – eller se den svenske. Den amerikanske udgave er lige så interessant som at have MTV kørende i […]

 2. jeg synes bogen er spændende og rigtig god.. man kan godt blive lidt forvirret over hvem der snakker og hvor handlingen foregår.. men ellers vil jeg gerne anbefale bogen for den er rigtig god..

 3. hey jeg syntes den er super god når man altså har læst 40 sider i den først!! men så når man er godt inde i den så er det faktisk en skide god bog. det er somom den suger al ens opmærkssomhed lige til man er færdig med den.

  så det bliver 4½ stejener ud af 6 fra mig

 4. den er fucking god man, men er forvirrende synes jeg, det man kigger på i bogen, er om den er spændende eller kedelig. det er super bog, og en total forvirrende bog….

 5. Det er en totalt mega nedern’ bog. Den er bare såååååååååéeeee totalt ensformet. Der sker bare nada deri! Den kan ikke anbefales….
  KyzzzzZZzZZzz fraaaahhh Annnøøøøøøh !

 6. Hej.

  Jeg synes bogen er god. Bortset fra jeg læste slutningen først, men det siger vi ikke til nogen. Vov. Man skal virkelig sætte dig ind for at læse bogen, for at kunne forstå den da der ikke ligefrem sker det mest spændende lige i starten.

  At drengen Hilmer forsvinder lyder jo lovende godt i alle ører, men det med man ikke hører fra hans familie særlig meget er noget rimelig urealistisk efter min mening. En mor med en dreng ville ringe uafbrudt og ikke lade politiet for nogen form for ro, men hvad ved jeg.

  Jeg synes bogen er god og selvom den er lidt forudselig, kan man godt virke forvirret når man endelig finder ud af at Hilmer er fundet. At Ellen er gravid gør også en smule forvirret efter hvad jeg og mine venner mener.

  Men ellers god bog. Den får en til at tænke en smule mere over livet på sin egen måde.

 7. den eer ok

 8. Synes det er en god bog, men hvad er forfatterens budskab??

 9. jeg kunne ikkelide bogen! den er mega kedelig… den ville måske have været mere spændene hvis den ikke var blevet fortalt ud fra en politimands side… det er også svært at finde ud af hvem der er hvem for der bliver nævnt en hel masse navne. den var dårlig og jeg vilslet ikke anbefale den til nogen !

 10. hej 🙂

  jeg har et proplem, jeg kan ikke finde ud af om Harald Fors har nogle børn?

 11. Den er fin nok, men synes det skulle være Hilmer vinkel;]

 12. Rigtig god og velformuleret bog. Den er hurtigt læst og fanger ens opmærksomhed.
  Det er dog tit svært at finde ud af hvem der siger noget og hvad der er tanker. Det virker ret fedt at Hilmer er der. Anbefales.

 13. jeg synes den er meget god og spændende. men der er en del grammatiske fejl. jeg giver den 4 stjerner 🙂

 14. Den er mega kedelig. Der er virkelig ingen spænding i den.. Det er bare sådan en bog jeg slet ikke kan komme igen. Kan ikke anbefales.

 15. Den er mega DÅRLIG!!!
  Der sker ingenting, den er så dårlig at det gør helt ondt.
  Hvis i får denne bog stukket i hånden og får besked på at læse den, kan i godt begynde at skyde i tøjet!!!

 16. Vil godt advare om at den her bog kan give øjenskader. Er lige kommet hjem fra hospitalet og jeg er blevet blind i det ene øje resten af mit liv. Det er kun det ene øje den er gal med fordi jeg er lidt af en spasser til det der med at læse og spise med gaffel på samme tid..

  LORTEBOG!!!!!
  Jeg gider kraftpikkefløjtme da ikk læse om en eller anden svensk pædofil politimand der render rundt og snakker med en flok børn.. fy for HELVEDEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  adadaadadaadadadadadadadadada! FØJ!!!!!

 17. som jeg altid har sagt: svenske bøger dræber mange timer som man ellers kunne have brugt bedre, og hvis du er grim eller bruger ble så er svenske film noget du skal se

  JEG HADER JUSTIN BIEBER

 18. hjælp!
  Hvad er bogens budskab??
  skriv gerne en email til mig
  frk-romer@hotmail.com

 19. Nogle der kan fortælle mig alt om Borgmester berg?

 20. Hahaha det er skide sjovt at læse hvad folk skriver haha
  Jeg sku læse den i skole. Som en slags opgave.

  Jeg giver 2 ud Af 10
  Man skal læser over de første 100 side før der sker noget
  Og jeg fattede ikke hvem der sagde noget
  Og der er bare ALT for meget snak i bogen

  Bare min mening 😀

 21. Hvordan døde Hilmrr og hvordan fik Ellen børn? Please svar hurtigst muligt !

 22. Hilmer*

 23. Hvor mange sider er den på?

 24. carl den er på 197 sider

 25. Jeg syndes bogen er da meget god. Og jeg syndes det er ret spændende at de snakker meget i bogen, bogen har dens egen stil at være på. Men den er meget svær at føgle med i og man fårstår ikke hvor eller hvem der snakker. 🙂

 26. Den er dårligt sat op med dialog, og du ender med en tumor, hvis du prøver at følge med. Ikke for at snakke, at selve replikkerne er fylde. Man kan rent og sær springe sider over og samtidig være med i handlingen.

  Der er jo en grund til, at man læse det her i folkeskolen…

 27. Hej 🙂
  Er der nogen af jer, der kan huske hvad skolen som Hilmer gik på hedder? 🙂

 28. jeg syndes af den udsynlige er den beste bog er Mats Wahl. Men der er ALT for mange detjler med, så kan man ikke konsenter sig helt. jeg vil give 3 stjener. Da de ander bøger er MEGET dårlige.
  Knus JULIE

 29. Det er godt nok nemt, at fornemme hvem der er blevet bedt om at læse denne bog i skolen!
  Prøv at slap af med alle de lamme kommentarer, læs bogen og lav for h****** jeres lektier selv, i stedet for at spørge her!

  Det er rent faktisk en god bog, hvis man giver sig tid til, at læse og ikke mindst forstå den.

 30. Har ingen spænding. Sutter virkelig så meget at ikke engang døve mennesker gider at hører den nogle kalder en bog.

 31. meh

 32. hvornår forgår historien