- Fortællingen.dk - http://fortaellingen.dk -

Mats Wahl: Den usynlige

Mats Wahl: Den usynligeUhyggelig og barsk kriminalhistorie fra de svenske skove.

Kriminalbetjenten Harald Fors, der normalt arbejder i storbyen, kommer til en lille svensk by for at opklare, hvor den forsvundne dreng Hilmer Eriksson er blevet af. Den 16-årige Hilmer cyklede, hvad der skulle være en kort tur, for at hente et glemt håndklæde i et omklædningsrum, men kom ikke tilbage.

Under opklaringsarbejdet kommer Kriminalbetjent Fors i kontakt med mange af byens borgere, lige fra skoleelever til borgmesteren, og det viser sig, at intet i den lille by tilsyneladende er så pænt, som det ser ud på overfladen.

Borgmesteren er meget bekymret for byens rygte og ser helst, at der ikke bliver lavet for meget larm, der kan skræmme de eftertragtede turister væk. Han virker ikke decideret ivrig efter at bistå politiet i opklaringen. Byen har desuden den tvivlsomme ære at huse en flok unge nynazister, der ikke just bidrager til en positiv atmosfære. Historier om voldsepisoder og hærværk dukker op, da Fors kratter lidt i lakken.

Stemningen i bogen er trykket og ganske uhyggelig. Den forsvundne dreng, Hilmer, er ikke helt fraværende i historien, for han følger kriminalbetjentens arbejde, han er bare usynlig. Den usynlige dreng er også ganske desorienteret og ulykkelig, og forstår ikke hvorfor de andre ikke kan se og høre ham. Han prøver at kontakte dem, men han har kolde, mugne blade i munden og kan ikke gøre sig forståelig.

Bogen er nervepirrende og grum. Underligt nok, for det er ikke sådan, at det kommer helt bag på læseren hvem de skyldige er, efterhånden som sagen optrævles. Men Mats Wahl skriver og opbygger sin historie så fint at man holdes fast, selv om det ikke er de store chokerende afsløringer der holder os vågen. Bogen sitrer og oser af den afmagt og lede over verdens ondskab, der synes at drive værket.

Kombinationen af en på sin vis ganske nøgtern og klassisk kriminalhistorie og ”spøgelseselementet” slår utroligt hårdt. Det er knugende og på underlig vis smukt, fordi det er så velskrevet. Den usynlige er en historie om grusomhed og dumhed og grusom dumhed.

Mats Wahl: Den usynlige (Harald Fors: 1). Oversat af Susanne Vebel. Carlsen, 2001. Forside: Peter Stoltze