Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Louis Sachar: Straffen

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Louis SacharUdskriv anmeldelsen • 19. oktober, 2004

Louis Sachar: Straffen/HolesStanley Yelnats dømmes uskyldigt til at grave huller på bunden af en udtørret sø. Men snart er han på flugt fra både nutid/fortid og familieforbandelse 

Et sted i Texas´ tørre ørken ligger Green Lake Lejren. Her bager solen ned over hårdtarbejdende kriminelle drenge, som vedligeholder vabler og hård hud ved at grave huller i en udtørret sø. Det styrker og opbygger karakteren.
Stanley Yelnats kommer fra en generelt uheldig familie. En af hans forfædre stjal engang en gris fra en sigøjner, og siden har der hvilet en forbandelse over familien Yelnats. Så da Stanley får en gummisko i hovedet, og dette hurtigt udvikler sig til, at han bliver anklaget og dømt for en forbrydelse, han ikke har begået, er han ikke meget overrasket.

Stanley har aldrig været på lejr og vælger derfor optimistisk opdragelseslejr frem for fængsel, og således ender han i Green Lake Lejren og begynder herefter en tilværelse med hakkeorden og fysisk karakteropbygning. Tilfældet, sund nysgerrighed og almindelig snilde fører Stanley på sporet af, at drengene i lejren graver huller og vender tør jord for mere og andet end karakteren.

Stanleys ophold i Green Lake Lejren udgør selve rammefortællingen for Straffen – med den som udgangspunkt hvirvles Stanley og læseren ind i spændende parallelle handlinger, der bugner af dramatik, og som alle er spundet og bundet sammen af et fint net af skæbnetråde, der viser en overraskende og en uforudset forbindelse mellem hullerne i den udtørrede sø, forbandelsen over Stanleys familie og adskillige personer fra fortid og nutid.

Straffen er en uhyre velskrevet roman, som kort bedst beskrives som nordamerikansk magisk realisme. Det er fantastisk og spændende at blive ført ind i en fortælling, som bare bliver ved med at folde sig ud og bringe konstante dybder til en først antaget relativt enkel handling. Jeg kan kun anbefale alle, der kan læse, at dykke ned i lagene på denne dejlige, humoristiske og fabulerende fortælling. Spænding, tragik og kulsort humor går hånd i hånd. Og det er godt serveret.

Louis Sachar: Straffen. Oversat af Karin Bodenhoff. Gyldendal, 1999
Originaltitel: Holes

 

Straffen blev filmatiseret i 2003, med bl.a. Sigourney Weaver i en af hovedrollerne. Du kan se traileren på filmens hjemmeside

Romanen har modtaget adskillige flotte hædersbevisninger bl.a.  National Book Award og The Newbery Medal, som begge er nogle meget prestigefyldte litteraturpriser i USA.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (17 stemmer)
Loading...

30 kommentarer »

 1. hej:)

  hvordan ender den?

 2. det ender med at Zero og Stanley finder en kiste og får rigtig mange millioner så deler de dem og så ham zero der han finder et par privatdetektiver til at finde hans mor , 🙂

 3. Hvad er temaet

 4. Jeg synes selv bogen er rigtig spændende. Den skal læses

 5. hvor kan man finde filmen?? ;D

 6. gad jeg også godt at vide. hvor kan man se den henne? 😀 det var en rigtig god bog.

 7. Jeg ved ikke, om man kan finde den hos diverse filmudlejere – men den kan findes ret billigt gennem Dvdpriser.

 8. hvad er temaet , problemstillinger/motiver i bogen ? og hvad er forfatterens budskab?

 9. Det er en rigtig god bog, filmen er ogs’ meget spændene 😀

 10. Har læst bogen, men hvad fanden er budskabet?:s

 11. Man kan finde filmen på netflix har set over 20 gange p 20 uger den er bare så god man kan ikke blive træt af den

 12. Temaet er vel, at man skal tro på sig selv.

 13. Straffen var nogle gange lidt kedelig, da man bare hørte om nogle ret ligegyldige ting. Men det skal jo også være der…. Ellers kunne den godt blive spændende sommetider

  Holes (filmen) Var bedre end mine forventninger til den, men alligevel ikke en jeg ville bruge min fredag aften på. – Dog god som skolefilm

  – Mange hilsner Felischa og Peder

 14. Straffen er nogle gange lidt kedelig, da man sommetider hørte om noget, som man var ret ligeglad. Men nogle gange var den også spændende, især i slutningen.

  Filmen var okay god, men ikke en som jeg selv ville se. Den var lidt for direkte i forhold til bogen, da de havde taget mange af samtalerne direkte ud fra bogen.

 15. Bogen er meget forvirrende fordi den springer meget fra tid og sted, men ellers er den god og spænende

 16. Jeg har givet filmen 3,5 stjerner
  Jeg syntes at filmen passer remlig godt til bogen, men bedre end jeg trode. Den er virkelighedstro, og den er ikke så spændene som bogen. Jeg syntes at filmen er bedre end bogen.
  Bogen 2,34 stjener
  Bogen, er lidt langtrukket. Det berde end filmen i slutingen. Man får lidt mere at vide i bogen, med tanker og sådan noget.

 17. Halløj derude bloggen!
  Vi har nu læst straffen og set filmen, som faktisk originalt hedder Holes. Vi vil nu gerne lave en anmeldelse af både bogen og filmen.
  Bogen: vi kan i hvert fald godt indrømme, at det er en yderst go’ bog. Vi synes den er go´fordi, der er mega meget spænding i den, nå anyways.. Vi kan klart anbefale denne bog til alle jer derude, som godt kan lide at læse, spændende og dramatiske bøger. læs den…..
  Så er vi kommet til filmen.
  Filmen er like mega god, og altså dybt seriøst, vi havde ikke de bedste forventninger til den, men vi kan i hvert fald fortælle, at vores meninger er ændret til det bedre nu, for det er altså en fantastisk film, med super meget spænding i sig. Det eneste negative vi fandt om filmen var, at det tog lidt tid, før man rigtig kom ind i filmen.
  nå, hejhej vi ses.. 🙂

 18. Jeg synes bogen Straffen er ganske udmærket. Bogen er et godt valg for børn og unge i 6-8 klasse.
  Den er god, fordi det er nemt læsestof og den er spænende.
  Jeg synes nogle gange, at den var lidt langtrukken.

  Filmens handlingsforløb er meget hurtigt i forhold til bogen.
  Jeg synes helt klart, at filmen er ligeså god, som bogen og den er også rigtig spænende.

 19. Jeg har givet FILMEN 3,5 stjerner
  Jeg syntes at FILMEN passer remlig godt til bogen, men bedre end jeg trode. Den er virkelighedstro, og den er ikke så spændene som bogen. Jeg syntes at filmen er bedre end bogen.
  Bogen 2,34 stjener
  Bogen, er lidt langtrukket. Det berde end filmen i slutingen. Man får lidt mere at vide i bogen, med tanker og sådan noget. Bogen var lidt forvirrende, fordi den springer frem og tilbage i tiden.

 20. Bogen var rigtig god, og der var mange flere detaljer end filmen. Slutningen af bogen var bare ikke særlig god i forhold til filmen.
  Så alt i alt synes jeg bogen var meget bedre end filmen, undtagen slutningen.

 21. Vi syntes, at bogen er god er god, med en masse spændende handlinger, der gør den meget spænende. I forhold til filmen, er den dog ikke så god. Filmen er en klar 5 stjernet. Den har hele pakken. De føles ad og har næsten præcis de samme handlinger, bortset fra nogle få ændringer, som fx. er Stanley tyk i bogen og tynd i filmen.

 22. Hej.
  Hvad hedder bogen?
  Hilsen Bubbi

 23. Hej allesammnen 🙂

  Vi har været så heldige at læse bogen og se filmen der hedder Straffen/ Holes
  Nå men vi har lavet en boganmeldelse og en andmeldelse af filmen.

  Bogen: Vi syntes at det er en meget god bog, og kan helt klart anbefales hvis man godt kan lide spændende & tykke bøger.

  Filmen: Vi syntes også at filmen er super god, og spændene. Den kan også helt klart anbefales.

  Vi vil tænker at filmen og bogen er for unge mennesker

 24. Hej med jer.
  jeg er ikke gammel nok til at læse bogen så hvad sker der i den
  Hilsen line n

 25. Bogen:
  Den var god, fordi den viste en verden i kriminalitet. Forfatteren er god til at formulere tingene, så det bliver spændende. Vi får en masse at vide om Stanley (hovedpersonen), hvordan han ser ud og hvem han er. Den skifter tid mellem flashbacks og nutid, og det gør den meget spændende. Vi giver den 5,5 stjerner

  Filmen:
  Filmen er god, men der mangler nogle oplysninger, som man gerne vil have med. Den var tro mod bogen, men ikke kedelig at se. vi giver den 5,5 stjerner

 26. har læst bogen men forstår ikke havd budskabet er i den.

 27. Hej kan i dejlige mennesker hjælpe mig med de temaer i bogen? 😀

 28. Hej, hvad symbolisere løgene i bogen?

  Svare hurtigst muligt!

 29. Hva SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ

 30. viaplay