Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kim Fupz Aakeson: Alting og Ulla Vilstrup

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Kim Fupz AakesonUdskriv anmeldelsen • 1. juli, 2006

Kim Fupz Aakeson: ALting og Ulla VilstrupNogle gange støder man på små underfundige historier, som rører en et sted, man ikke helt ved, hvor sidder. Alting og Ulla Vilstrup er netop sådan en historie.

“Livet er hvad man gør det til”, sådan starter historien om Alting og Ulla Vilstrup, som fortællles af en ung mand med et alternativt tænkende sind. Jeg vælger at beskrive det sådan, fordi jeg tænker, at det lyder mest lyrisk, men strengt taget er han psykisk syg.
Hovedpersonens univers rummer stort set kun forhold omkring den ualmindeligt kiksede film “Hjerterfri” med den underskønne Linda i hovedrollen. Jeg ved, at filmen er kikset, fordi man ved flere lejligheder får små udsnit af den mast ind på nethinden.< br> I virkeligheden, altså vores, hedder Linda Ulla Vilstrup, og da det faktum endelig står helt klart for hovedpersonen, drager han afsted, på flugt fra anstalten, med sin bedste og eneste ven, Willy. Målet er selvfølgelig at opspore Linda aka Ulla Vilstrup. Flugten bliver lidt dramatisk, og snart er de to galninge eftersøgt.

Jeg må desværre sige, at Alting og Ulla Vilstrup er en rigtig dansklærerroman. Jeg bygger udsagnet på samtale med adskillige skoleelever, som helt overraskende ikke kan lide den. Det kan kun være, fordi de er blevet tvunget til at læse den. Holder det argument? Men nu det sagt, og min helt personlige holdning er iøvrigt, at det er en levende og velskrevet roman, der virkelig sætter tanker i gang. Eller, den er, hvad man gør den til… Jeg valgte at more mig på en sørgmodig måde over hovedpersonens indre tankeverden og overvejelser, som faktisk er en smule genkendelig. Misforstå mig nu ikke…

Kim Fupz Aakeson er mester i at vende tingene på hovedet. Som læser forvirres og fascineres man, mens man snurres rundt i skæve kommentarer og pudsige optrin. Personerne er dybt karikerede; hjælperne på den psykiatriske afdeling er respektløse og ligeglade med de indlagte patienter, psykiateren er nærmest ynkelig i sine bestræbelser på at løse sindets mysterier på sine patienter, men forstår alligevel ikke det åbenlyse. Og patienternes sindstilstand er et eller andet sted en syg reaktion på et sygt samfund. Ja, og forældrene er helt forfærdelige.
Filmen “Hjerterfri” og den mystiske besættelse af at se den adskillige gange hver dag er vor hovedpersons reaktion på sin omverden. Filmen fylder ham med tryghed og nærvær. Men den er fiktion, derfor må han finde den virkelige Linda. Se bare, sådan sættes tankerne i gang, og man forstår udemærket, at dansklærerne hiver romanen frem i undervisningen.

Jeg læste et sted, at ideen til Alting og Ulla Vilstrup udsprang af en opgave, Kim Fupz Aakeson blev stillet i sin tid på Den danske Filmskole. Nogen, måske forfatteren selv, mente ikke, at det kunne blive til en film, og så blev det til en bog i stedet. Men nogen tog fejl eller ombestemte sig, for august 2006 forventes filmen “Rene hjerter” at have premiere i de danske biografer. Filmen er bygget over Alting og Ulla Vilstrup og har Anders Matthesen (aka Anden) i hovedrollen, hvilket vil vise sig være et ikke uvæsentligt hemmeligt våben i dansklærernes kamp for at sælge romanen til lemmedaskende kedelige teenagere, der ikke forstår, hvornår noget er virkeligt godt.

Forsideillustrationen er mesterligt udført af Otto Dickmeiss, som efter min mening er en af de få danske illustratorer, der forstår at skabe alt det skæve på en vidunderlig æstetisk måde.

Kim Fupz: Aakeson: Alting og Ulla Vilstrup. ABC, 1998. Forside: Otto Dickmeiss

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (53 stemmer)
Loading...

56 kommentarer »

 1. Jeg synes, at bogen er rigtig god, fordi den ikke kun handler om en ting men om flere ting, f.eks venskab, kærlighed, psykisk syg og livet.

 2. Hej jeg er en skoleelev.
  Hmm-jeg synes vel den er okay, det er fantastisk at Aakeson kan skrive bogen med det psykopatiske sprog, dog er det lidt irreterende og jeg begyndte at snakke på samme måde. En fra min klasse tror at Willy er død, tror jeg nu ikke.

 3. Super fin fortælling. Vi holdt meget af at læse den i vores klasse 🙂

 4. God Bog Med gode Budskaber, Jeg synes virkelig at bogen var kanongod!

 5. kæft det var en røv bog, jeg går kun i 8. men fatter ikke at folk gider læse den. Måske er det fordi jeg blev tvunget til at læse den ugen op til sommerferie?

 6. Hej, jeg går i 9. klasse og vi skal have “Romanlæsning”, og skal selv finde en bog.

  Er denne her et dårligt valg?

  Hvad handler den om?

  Ellers nogle forslag til en god bog?
  Vi har fået nogle specielle forfattere vi skal finde en bog med, men eksempler..?

 7. Jeg sys bogen den er super god..
  – Også filmen 🙂

 8. Ej, jeg synes og den er okay go` 😀

 9. UPPPSS!! Fejl.. Den er faktisk okay go!!:D hehe

 10. Jeg går i 9. klasse og jeg synes bogen var virkelig dårlig. Når det nu så er sagt, kan jeg med glæde fortælle, at filmen er MEGET dårligere. Det er en rigtig skole bog! Hvorfor kan dansklærere ikke bare finde en ordenlig roman? Seriøst, lad vær med at læse denne bog. Jeg spildte 1 time og 30 minutter af mit liv på dette rædselscenarie. Jeg tror at Aakeson må havde haft en dårlig dag da han skrev den, eller også havde han glemt at tage sine piller 😛

 11. Argghh… sidder og laver lorte-opgaver til den… Blev mega-glad da jeg læste artiklen… For ja det er en typisk dansklærer bog… Røvsyg!!!

 12. Hvor er jeg glad for at andre også synes denne bog er dødsyg 🙂 Emma, skal i også lave 8 siders analyse af den? :O

  Jeg håber jeg får en god karakter for analysen.

 13. nu har jeg haft hele efterårsferien til at læse den her bog og jeg er kommet 2 sider frem i den og det er da godt nok det mest røv syge lort jeg nogen sinde har læst og hvis i skal læse den så sig til jeres lærer at de godt kan finde en anden bog for den her bog er lorte kedelig og et spild af jeres liv jeg ville heller stå i en kø der er 3 kilometer lang for at se et billed i 3 sekunder ind jeg ville læse den her lorte bog.

  hilsen Drømme fyren

 14. Jeg syntes den var okay.
  Sproget er ikke specielt udfordrende, og det svinger lidt mellem tale ” Nej sagde jeg. Nej sagde Willy” Til hovedpersonens tankegang ” Jeg vidste at dumme J ville kigge i sofaen

 15. Bogen fortæller alt

 16. Altså, jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal synes om den.
  På den ene side er den rigtig god, fordi man virkelig kan leve sig ind i hovedpersonens tankegang. Men hans tanker kan også blive for meget; “Det skete sådan her” og “Men det var ‘osse’ fordi at” og “de siger at jeg er bimmelim” ..
  Den er god, men den fangede mig ikke rigtigt.

  / Frederikke, 8. klasse

 17. David hvad tror du egentlig overhoved bogen handler om?
  Og hvorfor er filmen dårligere?

  Drømmefyren?
  Helt ærligt, hvis du har haft en uge til at læse en bog og du så kun har læst 2 sider og allerede keder dig ihjel, burde du nok et læse noget mere generelt og ellers giv den dog en chance? Du kan ikke bedømme en bog ud for de første 2 sider, læs de sidste 100 sider og kom så igen!

  Jeg synes selv ikke det var den bedtse bog der er blevet udgivet, men hele budskabet og temaet er vildt fedt. Hvis man forstår meningen i bogen er den meget fed.
  Jeg synes måske ikke den er egnet til 9. klasse men mere til 6.?

 18. Hej . Jeg er skoleelev i 9. klasse, og har for bare nogle måneder tilbage i mit liv, været meget psykisk ustabil. Jeg havde gået rundt og haft det dårligt længe, og til sidst brød jeg sammen. Derefter fik jeg så behandling og tog blandt andet timer hos en psykolog. Og denne bog giver et fantastisk godt indblik på hvordan man kan have det, når man er psykisk syg, og jeg er en skoleelev og jeg kan altså meget godt lide den. Og filmen med! Men man skal nok helst have læst bogen før man ser filmen, så er jeg sikker på man for mest ud af den ! 😀

 19. jeg synes det var en dejlig, inspirerende bog (: den var god, og man tænkte meget over den, efter man havde læst den. den er både action-fyldt, sørgelig, god og glad. fantastisk :o)

 20. action-fyldt??? er ikke lige det ord, jeg vil bruge til at beskrive bogen…

  Vi har netop læst bogen i skolen, hvor vi slavisk har gennemgået spørgsmålene, så selv de knap så spidse kan forstå budskabet… og den siger mig stadigvæk ikke noget??? Er der en eller anden, der har set noget vildt genialt i bogen, som selv dansklæreren har overset, så skriv det venligst på dette forum..
  Og desuden. Ja, jeg ved godt, at forfatteren er bevidst om dette, men jeg synes stadigvæk, at sproget driver mig til vanvid!
  Forresten… dette er da ingen konkurrence i at “disse”? >>så kom igen!<< :p

 21. Efter min mening, er denne bog rigtig god. mest fordi at dens simple handlingsforløb strækker sig ud på over 100 sider.

  Men et lille tip til dem der ikke orker, hader og forbyder romaner! Prøv at lade vær med at kigge ned på sidetallene, det gør Romanen bedre og mere spændene fordi du er konstant med i handlingen uden at bekymre dig om på hvilken side du er på. dette er baseret på egne hendelser, at jeg sidder på side 14, næste gang jeg kiggede, var jeg på side 88, rimelig nice 😉 GOD ARBEJDSLYST!

 22. Hør her, alle jer 8. og 9. klasser der siger at bogen er røvkedelig og at den ikke siger jer noget, jeg har kun en ting at sige til jer:
  I er tydeligvis ikke modne nok til at forstå budskabet i denne bog, end of story.

  Jeg læste den selv i 9. klasse og ja, jeg blev også presset til at læse den, men det gør den ikke mindre fantastisk. Jeg beundrer Kim Fupz’ evne til at skrive i dette tilsyneladende enkle sprog.
  I min klasse var billedet også tydeligt, de “gode” elever holdt meget af bogen, mens de “mindre gode” elever synes det var den underligste og kedeligste bog de nogensinde havde læst (ja, sikkert også den eneste). Jeg er ked af at skulle generalisere så meget, men denne bog fortjener bedre end nogle af de ovenstående kommentarer.

  Mette.

 23. Jeg syntes bogen var okay… Men den tilhører som sagt “dansklærer-genren” som sjældent er rigtigt gode. Det er altid en socialrealistisk genre, og den genre er tit både kedlig og deprimerende at læse. Jeg syntes det kunne være fedt, hvis man kunne læse nogle bøger som “Kammerat Napoleon”, som man kunne diskutere. Jeg er træt af den samme genre heletiden og jeg syntes det er kedeligt og spild af tid, vi kunne have læst alle mulige andre gode bøger

 24. En rigtig dansklærer-darling.
  Rent læsemæssigt er den ret irriterende, og sproget går både for hurtigt og langsomt på én gang.
  Historien har vi dog (gud-ske-tak-og-lov!) ikke hørt før, hvilket giver den et lille plus. Fin historie, og så videre.
  Ikke så meget mere at sige. Man er jo trods alt hurtigt færdig.

 25. Efter at have læst bogen, ser I så filmen også? Altså, på klassen.

 26. Det er en typisk dansk-lærer bog.
  Man får at vide at den rent faktisk er ret god, men alligevel skal man kæmpe sig igennem med at læse den. Den er okay.. Men ikke en bog jeg normalt ville læse frivilligt.

 27. Jeg syntes at bogen…….. er helt vildt spændende og romantisk, den minder mig om ringenes herre og gladiator.

  Fred.

  PS. chuck norris doesnt sleep – he waits.

 28. Den var da tilfredsillende god.
  Den minder mig om Matrix.

 29. Den er fin på en regnfuld sommerdag. Men ikke sådan en bog jeg ville læse i min frited.

 30. Den er fin på en regnfuld sommerdag. Men ikke sådan en bog jeg ville læse i min fritid.

 31. heej vil vildt gerne se filmen hvad hedder den ??? 😀 (har læst bogen super god )

 32. – jeg er igang med analyse og bograpport af bogen – og tja, ikke just den bedste bog, men fin nok. Forstår da budskabet og det hele & den får da en til at reflekterer over livet, men come on – den er ikke lige just spændende? Har set filmen, ikke min kop te, men hey – hver sig smag 😉 & som i alle diskuterer så meget om, det er ikke fordi jeg er ”mindre klog” eller ”bagud”, bogen & filmen var bare ikke lige mig. Men beundre da også Kim Fupz for hans originalitet og måde at skrive på. Men som I næsten alle siger, en rigtig dansk lærer darling! :D:D

  – sofie 9.a.

 33. jeg synes bogen var kanon god, den sagde virkelig meget om hvordan det var at være forelsket faktisk. jeg har selv været helt vild med en film og fantasere om at hende i filmen var min kommende kone, og jeg ville da have været lykkelig hvis jeg havde haft modet osv til at tage ud og finde hende (; Seriøst, synes bare bogen er genial! ;D

 34. Vurdering fra 9. klasse elev, female:
  Hmm… På en skala fra 1-5 ville jeg give den 3,2. Den var fin nok, ikke noget jeg ville have læst normalt, fordi jeg ikke er til realistiske bøger. (foretrækker ovrenaturlig, fantasy, spænding genre) Men for folk der godt kan lide realistiske bøger, er den altså værd at læse, den var god nok ;D
  Og selvfølgelig kræver det at man begynder på den med en positiv indstilling. Da jeg så filmen forestillede jeg mig at jeg ville dø før jeg fik læst bogen. (Ikke for at vlre ond mod nogen, jeg ved alle har deres egen mening men GUD hvor jeg dog HADEDE den film..) anyways, da jeg så læste bogen tænkte jeg “hmm, nice nok” Because den har en dybere mening og nogen rigtig gode budskaber.

  Dog syntes jeg det er forkert at generalisere og sige at folk med “gode dansk egenskaber” kan lide bogen og dem som er “mindre gode til dansk” ikke bryder sig om den. Sådan var det overhoved ikke i min klasse.

  Desuden syntes jeg det er ok at give den en chance, det tog mig kun ca. 45 min. eller lidt mere at læse hele bogen, den er jo meget kort 😉

 35. Bogen ligger klart over gennemsnittet af dansk lærer bøger vi har det sidste halve år haft perlen( bad..) englebarnet( er fantastisk hvis man er pervers) og intet ( mest mærklige bog jeg har læst og man kan vist godt sige jeg har en indblik i bøger.

 36. Jeg har læst bogen og synes faktisk at den er god og spændende men ikke en bog jeg ville læse hvis jeg skulle læse i fritiden :p jeg skal nu i dag skrive opgaven om den… Vi skal se filmen på mandag og jer som har set den var den god eller hvad? :b
  Rebekka 8.klasse

 37. Hej, jeg hedder Gorm!

  Genren virker gangster agtig!

 38. Ja, så bliver dansklæreren vist lige nødt til at blande sig i debatten.

  Personligt, så elsker jeg Alting og Ulla Vilstrup. Da jeg læste den første gang, havde jeg end ikke tænkt på at begynde at læse til lærer! Dengang fangede sproget, naiviteten og den sørgeligt rørende historie mig.

  Som dansklærer kan jeg fortælle, at bogen opfylder flere af de kriterier, som jeg leder efter i en roman, der er god at arbejde med i dansk.
  A) Den er nem og hurtig at læse.
  B) Temaet og mulighederne for perspektivering er åbenlyse.
  C) (Og det er næsten den vigtigste grund) Alting og Ulla Vilstrup er ikke en bog, som man frivilligt læser, når man går i 8. eller 9. klasse. Det lyder måske ikke som et argument, der taler for bogen, men en af mine (og alle andre dansklæreres) allerfornemste opgaver er at pæsentere vores elever for noget litteratur, som de aldrig selv kunne finde på at hive ned fra hylden på biblioteket. Samtidig med det er det selvfølgelig også vigtigt, at gøre arbejdet med bogen spændende og interessant.

  Da alle lærere arbejder forskelligt, kan det være måden man underviser på, og ikke nødvendigvis bogen, der er kedelig. (Bare lige en strøtanke)

  Dansklæreren

 39. hej, jeg går i 8. klasse, og skal lave en 5-6 siders dødsyg opgave af denne lortebog.
  jeg har ikke engang gidet at læse den hele O.o
  jeg er dog stadig næsten færdig med opgaven da vi ogs så filmen, som er grinern!
  anden… 😀
  men drop den fucking møgbog, den skal brændes sammen med koranen mand!

 40. kære dansklærerennn

  det du siger der har vores lærer aldrig nævnt, det der med at hive noget ned fra hylden. for det meste er det bare en rottelort man hiver ned du ved…håber du kan sætte dig i vores sted

  elefantlort*

 41. hej
  jeg er i gang med at lave logbog (mega nederen) og har ikke læst den men set filmen.
  jeg vil høre om der nogen der kan fortælle mig noget om bogen bare lidt om start, midt og slut. det ville være en stor hjælp.

  Daniel fra 8

  PS.er ordblind så der er måske nogle stave fejl i det her.

 42. Jeg vil lige sige at jeg går i 8. klasse og den her bog læste jeg godt nok ikke frivilligt, men de umodne drenge og piger fra 8-9 opføre sig latterligt. Bogen er genial.. og hvis ikke man kan se det er man dum.

  punktum 🙂

  ”Alting og Ulla Vilstrup” er en smuk historie, om en ung mand der er psykisk syg. Da jeg hørte titlen, tænkte jeg at det nok ikke var en speciel god bog, men den fordom kunne jeg godt bide i mig igen. Bogen var i den grad god. Den havde handling, spænding, humor, og følelse hele vejen igennem. I starten troede jeg at hovedpersonen, og hans bedste ven Willy var små børn, og selvom der bliver fortalt, at de var to voksne mennesker, blev jeg dog alligevel ved med at danne mig et billede inde i hovedet af, at de var to små børn, og derfor blev jeg ved, med at glemme at de var psykisk syge. Det fjernede fokusset en lille smule. Bogen handler udelukkende om hovedpersonens forhold til ”Hjertefri”. Jeg synes personligt, det er meget flot klaret at holde bogens plot spændende. Bogen rører mig også meget, da der er meget humor i den. Altså hovedpersonen og Willy siger så mange sjove ting, men samtidig ved man jo, at de ikke har nogen anelse om at det på nogen måde skulle være sjovt, det de siger. Den måde hovedpersonen tænker på, er også utrolig spændende. Fordi han er psykisk syg, tænker han meget sort hvid. Han har forskellige fordomme og holdninger, som for ham bare er sandheden. Hele hans liv er dannet efter den film. ”Hjertefri” er simpelthen, det han lever for og selvfølgelig for Linda, som er hovedpersonen i filmen. Et citat fra bogen fortæller hovedpersonen ”Hende kan mig og Willy bedst lide, Susanne. Det har noget at gøre med hende hår, det er helt lyst, som Lindas.” Han kan bedst lide det der minder ham om det gode i filmen og han bryder sig slet ikke om ting der minder om ting der er dårlige i filmen. Det er meget sjovt at høre, hvor meget han enligt ved om den film og hvor meget den er virkelighed for ham. Jeg tror, der er mange der vil finde det kedeligt, at der er så mange gentagelser fra hovedpersonens side, men det syntes jeg er en af de mange gode ting ved bogen. Jeg blev også fanget af bogen, fordi det er meget interessant at høre om hvad psykisk syge tænker og føler. Der er også så mange sjove ting, Willy og hovedpersonen siger og tænker, men også så mange ting man kommer til at tænke over. Der er både alvor og sjov. Den krydsning mellem en voksen tankegang og et barns tankegang er simpelthen fantastisk, fordi der er så meget man kommer til at gruble over. Den måde Aakeson skriver på, så vi alle kan forstå det, og på det psykiske sprog syntes jeg er ret så inspirerende. Trods alt rosen til bogen, som den også fortjente, vil jeg dog sige at sproget måske godt kan blive lidt andstregnede at læse efterhånden. Det er selvfølgelig nødvendigt for handlingen at bogen skrives i det sprog, men det kan godt efterhånden blive en smule trættende at læse. Bogen har helt klart været en fornøjelse at læse, og gav mig en lidt anden synsvinkel på det at være psykisk syg.

 43. Jeg syntes ikke rigtig at bogen faldt i min smag..
  – 8. klasses elev.

 44. Bogen er rigtig rigtig dum jeg hader bogen !!!

 45. Angående den bog, så vil jeg sige at jeg går i 7klasse, og vi skal lave en resume, andmeleldser, citater og flashback! og jeg er virkelig gået i sort! Bogen synes jeg er ret irriterende at læse, fordi der hele tiden komme emneskift, som jeg ikke er vantil. Jeg går i en klasse som hurtigt kan kede sig, så jeg kunne godt tænke mig at gøre mig umage, men på samme tid skal det være meget spændende at høre på!

  Ps: Vi skal fremlægge hver især indviduelt, så den skal helst ikke være så lang,
  håber i giver nogle gode tips hurtigst muligt! 🙂

 46. i slutninegen er den sjov men begyndelsen hader jeg 😉

 47. Jeg syntes bogen er meget god den kommer med nogle gode budskaber, men den kan godt være lidt kedelig ind i mellem men alt i alt syntes jeg den er god baseret på dens gode budskaber og måden den er fortalt på. (-:

 48. Dette er den mest fantastiske bog jeg nogensinde har læst . Aldrig før har jeg oplevet at græde pga. en bog. Mine føelser kom vældende frem. Bogen beskriver på en måde hvordan jeg har haft det i min dårlige periode… Hvis folk syntes denne bog er kedelig fatter de den ikke! Drengen har ret, men ingen udover Ulla Vilstrup forstår ham. Bogen er magi. man skal forstå ordene og lytte til dem. Så finder man ud af at den stakkels psykisk syge dreng måske i virkeligheden ikke er så syg alligevel. Han er genial. Han er klog. Han er som en Gud. Han har ikke fortjent de krav livet byder ham, men han klarer den fordi han har husket at elske

 49. Jeg synes det er en fin nok bog at læse i folkeskolen går selv i 9 klasse og af alle de bøger vi er blevet tvunget til at læse er alting og Ulla vilstrup en af de bedste

 50. Hej:) Jeg er en pige fra 8. klasse, vi har skulle læse denne her bog på en måned i skolen og derefter skrive en analyse. Mener selv det er en okay bog, hvis jeg selv skulle have valgt en bog, var det nok ikke blevet denne, da det ikke lige er min smag.
  Ros til Kim Fupz. Fin bog, godt skrevet. Men altså jeg læste den på to timer, og mener ikke den er specielt underholdene. Den er mere en slags slavearbejde. Men det er trods alt også bare min mening. Kim kunne måske havde skrevet den til en lidt ældre målgruppe? Evt? Så tror jeg at han kunne have fået mange flere læsere, end at en 57 årig klasselære skal tvinge sine elever til at læse den, mod deres vilje… Jeg tror personligt ikke at det er en stor procent del unge der bliver ramt lige i hjertet at denne roman…. Men jo helt klart, hvis den var til en ældre målgruppe, havde den nok siddet lidt bedre i skabet.