Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kim Fupz Aakeson: Alting og Ulla Vilstrup

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Kim Fupz AakesonUdskriv anmeldelsen • 1. juli, 2006

Kim Fupz Aakeson: ALting og Ulla VilstrupNogle gange støder man på små underfundige historier, som rører en et sted, man ikke helt ved, hvor sidder. Alting og Ulla Vilstrup er netop sådan en historie.

“Livet er hvad man gør det til”, sådan starter historien om Alting og Ulla Vilstrup, som fortællles af en ung mand med et alternativt tænkende sind. Jeg vælger at beskrive det sådan, fordi jeg tænker, at det lyder mest lyrisk, men strengt taget er han psykisk syg.
Hovedpersonens univers rummer stort set kun forhold omkring den ualmindeligt kiksede film “Hjerterfri” med den underskønne Linda i hovedrollen. Jeg ved, at filmen er kikset, fordi man ved flere lejligheder får små udsnit af den mast ind på nethinden.< br> I virkeligheden, altså vores, hedder Linda Ulla Vilstrup, og da det faktum endelig står helt klart for hovedpersonen, drager han afsted, på flugt fra anstalten, med sin bedste og eneste ven, Willy. Målet er selvfølgelig at opspore Linda aka Ulla Vilstrup. Flugten bliver lidt dramatisk, og snart er de to galninge eftersøgt.

Jeg må desværre sige, at Alting og Ulla Vilstrup er en rigtig dansklærerroman. Jeg bygger udsagnet på samtale med adskillige skoleelever, som helt overraskende ikke kan lide den. Det kan kun være, fordi de er blevet tvunget til at læse den. Holder det argument? Men nu det sagt, og min helt personlige holdning er iøvrigt, at det er en levende og velskrevet roman, der virkelig sætter tanker i gang. Eller, den er, hvad man gør den til… Jeg valgte at more mig på en sørgmodig måde over hovedpersonens indre tankeverden og overvejelser, som faktisk er en smule genkendelig. Misforstå mig nu ikke…

Kim Fupz Aakeson er mester i at vende tingene på hovedet. Som læser forvirres og fascineres man, mens man snurres rundt i skæve kommentarer og pudsige optrin. Personerne er dybt karikerede; hjælperne på den psykiatriske afdeling er respektløse og ligeglade med de indlagte patienter, psykiateren er nærmest ynkelig i sine bestræbelser på at løse sindets mysterier på sine patienter, men forstår alligevel ikke det åbenlyse. Og patienternes sindstilstand er et eller andet sted en syg reaktion på et sygt samfund. Ja, og forældrene er helt forfærdelige.
Filmen “Hjerterfri” og den mystiske besættelse af at se den adskillige gange hver dag er vor hovedpersons reaktion på sin omverden. Filmen fylder ham med tryghed og nærvær. Men den er fiktion, derfor må han finde den virkelige Linda. Se bare, sådan sættes tankerne i gang, og man forstår udemærket, at dansklærerne hiver romanen frem i undervisningen.

Jeg læste et sted, at ideen til Alting og Ulla Vilstrup udsprang af en opgave, Kim Fupz Aakeson blev stillet i sin tid på Den danske Filmskole. Nogen, måske forfatteren selv, mente ikke, at det kunne blive til en film, og så blev det til en bog i stedet. Men nogen tog fejl eller ombestemte sig, for august 2006 forventes filmen “Rene hjerter” at have premiere i de danske biografer. Filmen er bygget over Alting og Ulla Vilstrup og har Anders Matthesen (aka Anden) i hovedrollen, hvilket vil vise sig være et ikke uvæsentligt hemmeligt våben i dansklærernes kamp for at sælge romanen til lemmedaskende kedelige teenagere, der ikke forstår, hvornår noget er virkeligt godt.

Forsideillustrationen er mesterligt udført af Otto Dickmeiss, som efter min mening er en af de få danske illustratorer, der forstår at skabe alt det skæve på en vidunderlig æstetisk måde.

Kim Fupz: Aakeson: Alting og Ulla Vilstrup. ABC, 1998. Forside: Otto Dickmeiss

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (53 stemmer)
Loading...

56 kommentarer »

 1. Er der nogen der kender en anden bog der minder om “Alting og Ulla Vilstrup”??
  Skolehjælp! 🙂

 2. Sjovt nok er jeg en af de skoleelever, der er blevet tvunget til at læse den. Jeg elsker bøger, alle mulige bøger, fra True Blood over Kaptajn Bimse og Goggeletten til Min Ven Thomas. Men jeg bryder mig virkelig ikke om den her. Fortællersproget går simpelthen så sløvt, på trods af, at den kun har 107 sider. Det troede jeg faktisk ikke ville være muligt. Jeg holder af nogle af personerne, såsom Willy, Kriss og Mugge (jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg kan lide Mugge, men det kan jeg), mend en virker bare helt utrolig kedelig i mine øjne. Jeg respekterer selvfølgelig jeres meninger, men jeg blev en smule fornærmet over det faktum, at du fik det til at lyde som om, teenagere ikke har nogen ordentlig smag i bøger. Fordi det kan jeg lige garantere, at der er. De er derude. Bare læs kommentarerne her på siden til at starte med 😉 En bog i samme retning.. Hm, jeg kender faktisk ikke såden én. Jo, måske kunne Min Ven Thomas indgå i den kategori. Den bog er så genial på et helt andet niveau.

  Kort sagt: Al mulig ros til forfatteren, jeg kan godt se, at det er en velskrevet bog osv, men den fanger mig bare overhovedet ikke.

  Venlig hilsen.
  Victoria – Elev i 8. klasse.

 3. Jeg er en skoleelev. jeg skal finde ud af hvad det parallelle handlingsforløb af dise citater: hun har kun sig selv,livet er hvad man gør det til, husk at elske, hvis man ikke kan tåle lidt modgang så egner man sig ikke til at leve.
  please hjælp mig

 4. Hvad hedder hovedpersonen i boge, og hvor kan det findes? :-*

 5. Den er kedelig… Kan ikke lide den kun lidt HAHAHA

 6. Jeg synes den er forfærdelig kedelig! jeg ELSKER bøger. læser alt fra “Linse Kessler” til “Jordens Søjler” men lige den her fangede mig sgu ikke. den er på en måde trukket i langdrag.
  Jeg har en fordom der siger at, de bøger vi får udleveret i skolen aldrig er gode. nu har jeg snart gået i skole i ni år, og har ikke fået en god bog endnu.
  Jeg har en plan om at uddanne mig som skolelærer. og ja. jeg kan da godt se, at bogen skal være skrevet på en bestemt måde, og at man skal læse bogen for at kunne analysere den og alt det der fis. men kunne man da ikke finde en bog med en god handling!? en som kan det hele og som alle kan lide.
  men alt i alt. Kim Fupz er en skidegod forfatter. det er bare en (undskyld mit sprog) fucking røvpissekedelig bog.

  mvh. Alberte 8. Klasse