Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jesper Nicolaj Christiansen: Soldater græder ikke

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Jesper Nicolaj ChristiansenUdskriv anmeldelsen • 27. januar, 2010

Alvorlig og vigtig historie om et barn i knibe

Pigen Elektra bor med en mor, der drikker og slår – når det sker, trækker den 11-årige hovedperson farens hjelm ned over ørerne og drømmer om en anden virkelighed. Faren er soldat og forsvundet i Afghanistan. Moren mener, at han er død, men Elektra mærker noget andet.

Heldigvis er der andre voksne i virkeligheden, og Elektra bliver en dag hentet af politiet og kørt bort fra moren. I stedet skal hun nu være på et bosted sammen med andre børn og unge som er forsømte og svigtede. Det lykkes hende at finde ligesindede og trods bostedets hierarki også venner; men selv her, på et sted for fortabte børn, er det slet ikke lutter lagkage. Pædagogernes motiver er lidt tvivlsomme, så en dag, da muligheden for flugt blinker til Elektra og hendes venner, tager de chancen og fræser snart af sted i en stjålen Ferrari.

Soldater græder ikke er en intens og rørende historie om svigt, længsel og drømme. Når virkeligheden strammer til, forestiller Elektra sig faren som en modig ridder, og efterhånden i takt med, at hendes tilværelse bliver ved med at krølle og udvikle sig dramatisk, bliver denne ridder mere og mere virkelig for både hende og læseren. Venskabet mellem børnene på bostedet rummer en varm autencitet, som når ud over siderne. Det er tydeligt, at Soldater græder ikke er velskrevet med ømhed og loyalitet for de børn, der er hovedpersoner i historien.

Da børnene stjæler Ferrarien, går der måske lige lovligt meget roadmovie i den, men det ændrer ikke ved, at historien om Elektra og hendes længsel og savn grundlæggende er en fortælling, der rammer dybt og efterlader læseren både påvirket og eftertænksom.

Historien rummer, trods en alkoholisk og egoistisk mor og ringe pædagoger, dog heldigvis også en lille håndfuld gode og normale voksne, der handler med hjertet, ellers var romanens alvorstunge tematik ikke til at holde ud.

I Danmark dør der hvert år 8 børn som følge af vold. Man kender ikke de præcise tal for, hvor mange børn der udsættes for vold i hjemmet.
Vold mod børn og andet misbrug er ikke et decideret tabu i børnelitteraturen, da der heldigvis findes flere bøger, der fortæller samme historie, f.eks. Hanna – Guds mindste engel. Alvorlige børnebøger skal have plads på hylderne. Litteraturen afspejler den virkelighed, vi alle sammen er en del af.

Jesper Nicolaj Christiansen: Soldater græder ikke. Høst & Søn, 2009. – 159 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (41 stemmer)
Loading...

35 kommentarer »

 1. Denne bog, rummer mange følelser, er meget fangende, og næsten ikke til at slippe.

 2. Vigtig og meget stærk bog.

 3. Den her bog sucks ! i vil fortryde at læse den. Jeg har lige læst den oppe i skolen. Den sucks ! Fuck jer alle sammen !

 4. Kære Hans,
  Tak for din fyldestgørende og konstruktive kritik.

 5. En helt genial bog, som selvom den er skrevet med et enkelt sprog, rammer en meget bred målgruppe, og rummer nogle meget dybe følelser. Jeg har netop læst den med min klasse og elsker den.

 6. Denne bog er stærkt anbefalet, da den sætter mange problemer under debat, og virkelig holder en god rytme. Der er dog et par småfejl, som da Elektra bruger ordet “Denimbukser,” som jeg ikke tror, at så ung en pige vil bruge.

  Mange tak for at have skrevet bogen

 7. Denne bog er meget barsk, men stadig en virkelig god bog. Når først man er gået igang, kan man ikke slippe den igen. Og når man har læst den færdig, vil man bare ønske at der var lavet en 2’er.
  Jeg vil så meget anbefale denne bog. Man lever sig helt ind i den.

 8. Jeg har næsten lige læst den over på skolen jeg er helt vild med den. Vi skulle kun læse 2 kapitler men jeg læste hele bogen, for når du først er i gang med den kan du ikke lade hver med at læse den færdig.
  Jeg vil ønske at du lavede en til som ligner meget den.
  Jeg synes folk skal prøve og læse den for det er virkelig god

 9. jeg vil ønske jeg havde den på bog, men jeg ved ikke hvor man kan købe den henne ved du det?

 10. den bor har jeg lige læst i dansk den er fandme god og nu sidder jeg og laver en boganmellese om den, kan huske at hvad er står der i (: tror jeg vil ud og købe bogen den er mega god (: kan sige hvad der sker der i presis (:

 11. den bor har jeg lige læst i dansk den er fandme god og nu sidder jeg og laver en boganmellese om den, kan huske at hvad er står der i (: tror jeg vil ud og købe bogen den er mega god (: kan sige hvad der sker der i uden og skal læse bogen igen (:

 12. Den her bog er fucking lort, har lige læst lortet i skolen.. fy for saten en gang helvedesbræk. Der er en pornostjerne der hedder electra, det er kraftedme det eneste plus
  fuck bogen
  fuck jer alle man
  100% outlaw motherfucker morten og sånoen ting der

 13. Jeg er lige begyndt på den igennem skolen. Indtil videre har bogen ikke rigtig fanget mig. Jo, selvfølgelig er det en meget detaljeret bog, men jeg tror bare ikke den er noget for mig.

 14. Vældig konstruktiv kritik Morten :p du har virkelig forstået meningen med bogen :p

 15. super bog.

 16. dette er en meget mærkelig bog den er lidt barsk. men god bog.

 17. Jeg var meget positivt overrasket over bogen eftersom alle mine venner fra parralel klassen kun har sagt at den var dårlig og tydeligvis alle sammen havde den samme mening som Hans… vi fik at vide vi skulle læse den i løbet af lockouten… jeg var fanget i bogen og læste uafbrudt i 1½ time… slutningen var meget interresant og lidt forvirrende… jeg har endnu ikke helt besluttet mig for om det var virkelighed eller ej…
  tak for bogen 😉
  ulrikke 7.A

 18. meget rørende bog og meget fint skrevet det er min ynglings bog 4 ever elsker den … <3 <3 <3

  hahahaha tror i selv på det lorte bog for satan da

 19. Super god bog. Respekt! 🙂

  Kun en ting forstod jeg ikke – Slutningen.

 20. Hans jeg synes det er lidt sygt at du skriver det her synes du skulle lade være i stedet for.

 21. hej med jer

 22. Hans jeg synes det er lidt sygt at du skriver det her synes du skulle lade være i stedet for.

  Men andet emne er at bogen er desværre ikke mig så desværre.

  🙂 🙂 🙂

 23. hans stop dig selv

 24. Mega god bog! Jeg elsker den!!! Det er den bedste bog jeg har læst, og jeg har læst flere 1000 bøger!!
  Den er mega go! Uha!!!!! :O

 25. Mega fed bog!

 26. Første bog, jeg har læst til ende! 😀

  Det var en forfærdelig følelse.. :p

 27. HEJ!!!!!

 28. Super stærkt arbejde onkel!

 29. det er en bøse bog det er min onkel der har lavet den

 30. Helt ubeskrivelig fantastisk bog. Den er meget rørende, og vi kan helt klart anbefale den. LOVE IT!!!!

 31. det er en bøse bog det er min onkel der har lavet den

 32. Soldater græder ikke er en fantastisk historie som giver et godt – dog tvivlsomt – indblik ind i, hvordan børne fantasier virker. Handlingen er meget god og kaptiverende, men måden de voksne F.Eks. Kiks tager 11-12 årige børn så seriøst er rimelig urealistiskt. Jeg synes også, at bogen bruger lidt for mange bandeord.

 33. Jeg synes det er en barsk og vedrørende bog, hvor der er meget at diskutere, og slutningen er i dén grad åben for fortolkning. Mange af mine, ellers kritiske, 7. klasser var meget optagede af den, og syntes den var relativt nem at komme igennem, og det er faktisk lidt af et kunststykke, synes jeg.

 34. Mega god bog den er barsk og hård men stadig følsom den har næsten det hele, alt hvad der sker kan ske i virkeligheden derfor er den også sand nok hvis man tænker over det. altså nu har jeg kun læst cirka 65 sider. men syntes den er fkn god undskyld for et grimme sprog men den er altså bare mega god selv om jeg kun har læst 65 sider men syntes at bogen virkelig giver en spænding med alt det der sker, både på plejehjemmet og der hjemme, altså alt det med moren og alt det med de syge børn på plejehjemmet af en slags. jeg glæder mig virkelig til at læse vidre. -hvordan jeg startede med at læse bogen-
  jeg startede med at læse bogen i skolen hvor jeg læste første kapitel og syntes allerede at det var virkelig spændende og så kunne jeg bare ikke stoppe med at læse, men ja det var så min kommentar til bogen.

 35. super god bog