Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cathy Hopkins: S, P eller K: Hvide løgne og nøgne sandheder

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Cathy HopkinsUdskriv anmeldelsen • 22. marts, 2007

Cathy Hopkins: Hvide løgne og nøgne sandhederMorsom teenage trivi med en tanke. Dem, der elsker Fyre & flammer, bør fluks kaste sig over første del i serien S, P eller K.

De unge kvinder har chicklitt, og tøserne fra 11 år har teenage trivi. En af de mest populære forfattere inden for den genre er britiske Cathy Hopkins. Hendes populære serie Fyre & flammer har solgt 70.000 eksemplarer alene i Danmark og er i øvrigt udgivet i 20 lande. Derfor virker det kun logisk, at Gyldendal sender endnu en af Hopkins’ serier på det danske bogmarked.

For den uindviede står S, P eller K for sandhed, procent eller konsekvens. Denne leg sætter handlingen i gang for vores hovedperson Cat på 14 år. Det er nemlig sådan, at Cat er blevet træt af at være kærester med Squidge, men er for konfliktsky til at slå op. Bedsteveninden er dybt forelsket i en ny smækker fyr, og han giver sig tilfældigvis til at kysse på Cat, hvilket komplicerer alting yderligere. Men det allerværste er, at Jade, som er en rigtig krampe, finder ud af det hele, og selvfølgelig vil hun sladre.

Man kommer længst med ærlighed – eller gør man nu også det? Cat prøver teorien af, inden hun tager tilløb til at fortælle kæreste og veninde, hvad hun har rodet sig ind i. En hel uge siger Cat sandheden om alt, hvad folk spørger hende om, og det står hurtig klart, at den heller ikke gør hende populær. Men det er ret underholdende.

”Hvide løgne og nøgne sandheder” er et morsomt tidsbillede på teenagere. Sådan siger en voksen, den tiltænkte målgruppe fra 11 år vil bestemt føle sig hjemme mellem hormonel forvirring, irriterende søskende, mærkelige voksne og forelskelse og tætte venindeskaber. Cathy Hopkins har dem lige på kornet, og Cat er en sympatisk pige, som ikke er ren overflade. Hun tager et stort ansvar for sine tre mindre søskende og bærer på sorgen efter sin mors død. Hun vil gerne være et godt menneske, og selv om hun har sin storhedstid som superløgner, er hun det også. Temaet er moral, hvilket tilfører historien substans, men humoren er det bærende element.

Der er i alt otte bind i serien S, P eller K. Forsiderne, som heldigvis er anderledes end den britiske originaludgave, er enkle og signalerer voldsomt tøsebøger på en stilig måde.

Cathy Hopkins: S, P eller K: Hvide løgne og nøgne sandheder, første bind i S, P eller K-serien. Oversat af Astrid Heise-Fjeldgren. Gyldendal, 2007. Forside: Sisterbrandt 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (10 stemmer)
Loading...

83 kommentarer »

 1. Elsker den serie! Har læst til nummer seksi serien! Hun er verdens bedste forfatter!

 2. hej
  jeg synnes det er mest fantastiske bøger
  jeg nogen sinde har læst
  men håber du virklig laver fler s.p eller k
  forsæt endelig med det gode arbejde

 3. Heej Chaty <3

  jeg kan rigtig godt lide den serie du har skrevet ved navn: s p eller k:)
  før hadede jeg virklig og læse før men nu elsker jeg bare din s p eller k serie efter jeg har læst hele serien vil jeg begynde på fyre og flammer:):):):):):):D:D:):):)):):):):):)

 4. Heej Cathy<3

  jeg skal lave en opgave om en forfatter og jeg har selvfølgeliig valgt dig,
  så vil du ikke være rigtig rigtig sød og skrive alt til dig som er godt og vide om dig til en opgave pleas pleas PLEAS! jeg kan virklig ikk finde noget om dig på internettet der står kun noget om dine bøger og ikke om dig;(:(

  mern foresten; (JEG ELSKER DIIG”!”!)

 5. hej alle dine bøger er virkelig latterlige der er ingen spæning

 6. jeg har læst alle hendes bøger, ej okay jeg mangler en i India Jane serien så har jeg læst alle hendes bøger. Jeg kan rigtig godt lide hendes bøger de fanger lige min opmærksomhed først læste jeg s,p eller k og dem kunne jeg rigtig godt lide det er godt nok noget tid siden jeg læste dem i slutningen at tredie (en uge før sommer ferien) og blev færdig med dem alle 5 uger inde i sommer ferien når jeg ikke læste var jeg nede og bade eller så tv. De andre læste jeg i løbet af femte klasse og nu læser jeg så India jane (men er snart færdig)

  Hinlsen Miig XD

 7. Jeg ´har lige læst >>hvide løgne og nøgne sanheder<< og den var bare vildt god!
  syntes det er lidt sjovt der når hun slårp med squidge og han bare slet ikke bliver ked af det eller noget.
  jeg har også læst stjernestøv
  ´hjerte rimer på smerte¨
  kærlighed på krykker
  kærlighedens lotteri
  venner alle sammen
  hvide løgne og nøgne sanheder

  jeg mangler kun 2!!
  jeg skal bare have dem min y-person er nok lia eller becca og jeg mangler også lige de bøger hvor de er hovedpersonerne: popprinsesse og fyre fest og falske rygter

 8. jeg har lige læst den.. den er faktisk meget god og sådan. mangler kun >>fyre fest og falske rygter<<
  (jeg har lige læst popprinsesse) så er der ikke lige en af jer der vil skrive hvad den handler om?

  jeg har en model på gosupermodel

  cool trunte is back

  så hvis noget gider skrive hvad den handler om så bliver jeg rigtig rigtig glad 🙂
  (evt. lille uddrag)

  🙂

 9. jeg har lige læst den. mangler kun >>fyre fest og falske rygter<<
  så er der ikke lige en af jer der vil skrive hvad den handler om?

  jeg har en model på gosupermodel

  cool trunte is back

  så hvis noget gider skrive hvad den handler om så bliver jeg rigtig rigtig glad 🙂
  (evt. lille uddrag)

  🙂

 10. jeg har lige læst fyre fest og falske rygter. den er vildt god!
  jeg vil helst ikke afsløre noget med alligevel

  14 årige lia både køn klog og sød. lia er rig og bliver kørt i skole i en mercedes og går i tjekket mærketøj. lia kommer ud for en krise til en skole fest hvor hun danser med jonno apelton. skolen’s ledeste tøs kaylie o’hara bliver ret sur på lia for hun er nemlig selv vild med jonno. lia bliver udsat for grov mobning af kaylie og klonerne (hendes kopi veninder) efterhånden går det op for lia at hun faktisk er vild med squidge. lige før skolefesten dukker der et brev op på lia’s værelse hvor i der står: til pigen med de sølvfarvede øjne fra en fjern beundrer, som venter på det rette øjeblik til at afslører sig selv.
  lia ved ikke helt hvem det er fra. da kaylie og hendes slæng også begynder at finde på falske rygter om lia bryder hun næsten sammen. men heldigvis har hun da sine venner : catherine kennedy rebecca howard tom macey og jack squires cat becca mac og squidge. lia overvejer at slå op med jonno for deres første date ender hjemme hos lia sammen med hendes far foran tv’et.
  lia syntes jonno og hendes far burde være kærester i stedet.
  hun får en rigtig snak med squidge og spekulerer efterhånden over om han er vild med hende. og jeg citere: i frikvarteret gik jeg ud for at finde squidge.først tænkte jeg at jeg ikke ville sige noget til ham, for cat og becca er jo også hans venner. men jeg følte på en eller anden måde jeg kunne stole på ham. han havde prøvet at få mig til at overveje hvem der var mine rigtige venner.
  “jeg forstår det bare ikke” sagde jeg da jeg havde forklaret ham hvad jeg havde set. “jeg troede virkelig ikke der var nogen hemmeligheder mellem cat bec og mig men nu…jeg ved ikke hvad jeg skal tro de stod helt sikkert og snakkede om mig.
  squidge røstede på hoved. nej det er en misforståelse de er dine veninder. helt ærligt de prøvede nok bare at beskytte dig.
  mod hvad?
  det sædvandlige. kaylie
  nej sagde jeg hun har været okay her på det sidste. hun er ligeglad med mig.
  det tror jeg ikke.’
  hvorfor ikke?
  squidge bed sig i læben.
  åhh kom nu squidge hvis de har gang i noget jeg ikke ved noget om så sig det til mig. helt ærligt.
  okay hvis du lover ikke at sige jeg har sagt det…
  det lover jeg.
  kaylie prøver stadig at få ram på dig. hun har fortalt cat og becca at du har gået og rakket ned på dem overfor hende.
  HVAD? jeg snakker ikke engang med kaylie . det er for latterligt!
  squidge trak på skuldrene. jo men det er jo netop sådan hun er ikke?
  hvordan ved du det? hvornår er det sket?
  i går da vi øvede showet. jeg så hende snakke med kat og becca også fortalte becca mig hvad hun havde sagt.
  jeg mærkede den velkendte knude i maven.
  og hvad har hun så sagt?
  noget om at du kun var sammen med cat og becca fordi de var såde mod dig, lige da du kom og nu kan du ikke slippe af med dem. så fortalte hun at du i virkeligheden heller ville være sammen med hende og hendes veninder. og det er derfor du har været sådan op og kører over at de ikke ville ha noget med dig at gøre.
  men det ville cat og becca da aldrig tro vel? jeg kunne ikke drømme om at rakke ned på dem. hvorfor har de ikke ringet og spurgt mig? hvorfor talte de ikke til mig i morges?
  squidge stillede sig foran min og lagde hænderne på mine skuldrer. fordi de ikke troede et ord af det og ikke ville gøre dig ked af det. helt ærligt lia de er dine bedste veninder og ved hvorfan kaylie er.
  gør de? gør de? men de stod altså og hviskede om mig i morges. jeg ved bare ikke hvem jeg kan stole på længere….. og i lørdags sagde du også at jeg skulle overveje hvem der var mine rigtige venner.
  det var ikke dem jeg mente dit lille fjols. sagde squidge
  hvem var det så?
  squidge tøvede i noget som føltes 100 år. okay jonno sagde han til sidst.
  hvorfor det? han hænger ikke ud med kaylie. han kan ikke engang li hende. sagde jeg.
  det ved jeg sagde squidge. glem hvad jeg sagde det er nok bare mig der vil spille storebror over for dig.
  nej sig det nu squidge ved du noget om jonno som jeg ikke ved?
  squidge sendte en lynhurtigt blik rundt i skolegården for at sikre sig ingen lyttede.
  nej egentlig ikke. det var bare det vi snakkede om i lørdags….om klæbere. og altså du må undskylde men jeg tror det er sådan noget jonno har gang i. når du snakker om ham lyder det som om han har brugt dig for at blive venner med din far. du ved han er jo helt desparat efter at komme ind i musik brancen efter skolen. han er godt klar over din far vil kunne hjælpe ham ,og det lyder som om han er mere sammen med ham end dig.
  det kunne jeg ikke nægte. det var efterhånden begyndt at irritere mig grusomt, og jeg var også begyndt at overveje at slå op med ham. ikke fordi han var en klæbere – men fordi jeg ikke rigtig følte jeg var vild med ham længere.der var ingen kemi. ihvertfald ikke fra min side. selvom han var lækker og sød så var det ikke nok for mig. jeg foretrak at være sammen med en som jeg virkelig kunne snakke med og ha det sjovt sammen med, og hvis jeg skulle have en kæreste skulle det være en der fik det til at risle ned af ryggen når han kyssede mig. at snae med jonno var lidt ligesom at spise havergrød. rimelig kedsomligt.
  jeg håber ikke jeg har sagt noget forkert sagde squidge ængsligt. ja ved du hvad? ingorer mig bare. inderst inde er jeg nok bare lidt jaloux.
  jaloux?
  nu så squidge virkelig flov ud. når men øhhh jeg er nød til at smutte. har time om et øjeblik. og så vendte han sig ellers om og flygtede.
  squidge jaloux? den skulle jeg lige tygge på et øjeblik. var det muligt han var vild med mig?
  det var som om min hjerne skiftede gear for jeg havde ellers aldrig fået lov til at tænke på os to sammen. men vi har det godt med hinanden.han er også sjov og fuld af liv og nye ideer, og han ha de mest utrolige brune øjne. med tynde sorte øjenvipper. og så den der lækre brede mund….hmm jaloux?
  det var intressant. meget intressant.

  ja det var ret meget men lev med det1

 11. Jeg har lige læst 2af Cathys bøgér på 2dage
  Og det var dem der hed, S P Eller K Hvide Løgne & Nøgne Sandheder
  S P Eller K PopPrinesesse

  – Altså jeg syns S P Eller K Hvide Løgne & Nøgne Sandheder
  er bedst, fordi at hun tænker på andre end sig selv,
  men hele handlingen er fantastisk!
  jeg er ikke den største læsér, men når jeg begynder
  og læse i de S P Eller K bøger, kan jeg ikke ligge bogen fra
  mig igen.
  Cathy er hel klart min ynglingsforfattér!
  og jeg håber så meget!
  at der kommer flere bøger fra hende!:).

 12. Heeeej allesammen.jeg har läst 8 böger i serien fyre og flammer og er lige blevet färdig med s p eller k Hvide Lögne & Nögne Sandheder. Det hele var bare saa fantaaaaaaastisk! Gläder mig til at läse alle andre Cathy Hopkins böger.hun er helt klart min yndlings forfatter!!!!

 13. Jeg har læst Hvide løgne og nøgne sandheder, og Popprinsenssen og er i gang med Fyre, fest og falske rygter. de er sindsygt gode og har 1’ern 2’ern 3’ern og 4’ern (: vil helt vildt gerne have de sidste (:

 14. den er rigtig god for unger bare læs der ud af

 15. hey hin bøger er de beste jeg har læst

 16. Hej. Jeg var læst til VENNER ALLE SAMMEN. Er der flere, vil vildt gerne vide det!.. 🙂
  Cathy er min ynglings forfatter, skal også læse fyre og flamme og Angen engel, og alle de serie bøger hun hat lavet 🙂

 17. dine bøger er vildt gode har læst fyre og flammer serien og er kommet til bog to i s,p eller k serien og gider næsten ikke lave noget fordi jeg vil læse dine bøger.

  hilsen mig er vild med dine bøger………<3 =0)

 18. HVOR MANGE SIDER ER DEN PÅ? 😛

 19. 183 sider 🙂

 20. hej jeg er helt vild med fyre og flamme bøgerne håber virkelig du vil skrive flere af dem 😀

 21. hun vil**

 22. hej.. jeg har lige læst hvide løgne og nøgne sandheder. Den er helt fantastisk! glæder mig til og læse resten af serien. Men jeg kan ført kønge de andre bøger om 2 måneder… Så jeg vil bare vide om cat og ollie kommer sammen i en af de andre bøger xD

 23. Hej 😀

  Jeg har lige læst 4 og den er mega god 😀
  Jeg elsker bare alle bøgerne fra Cathy Hopkins, for de er bare så mega gode.
  Håber resten af serien er lige så god (Fyre og flammer-serien er også rigtig god så læs den:D)

 24. jeg elsker dine bøger kan ikke få nok af dem.
  jeg håber du vil blive ved med at lave bøger gid jeg også kunne skrive sådanne nogle bøger som diq.
  beundrer dig.
  knus den anonyme

 25. har læst dem alle sammen, det er lang tid siden men, de er vildt gode! det tog ikke lang tid før jeg fik dem læst :-).
  – hvis du har svært ved at begynde at læse, men godt kan lide det når du kommer i gang med en god bog, så læs den her serie. der er 8 bøger. mener jeg det var 🙂
  tak.

 26. Hej :-)))
  Jeg har læst fyr og flamme og s,p eller k (håber der kommer tusind millioner flere bøger i bege serier, elskede dem!) Og nu er jeg så i gang med at læse India Jane, også af Cathy Hopkins. Hun er virkelig min yndlings forfatter!

  Knus Pernille.

 27. Cathy Hopkins / Pisse go’ forfatter er for fed!
  Har læst hele fyre&flammer serien og er 2 fra s p eller k serien, har læst 2 stjernepiger.
  ÅH CATHY!
  Giv mig dog en autograf..
  Mvh. din største fan :-D<3

 28. (Når man først er begyndt, kan man ikke stoppe).. Eller lægge bogen fra sig. Elsker dig seriøst CH. Vi alle sammen indrømmer det: Du ER den bedste forfatter nogensinde.

  Tommelfingeren i vejret fra mig!(:

 29. Forresten: Bliv ved med at lave bøger.. Ellers dør jeg!(;

 30. hej!
  er helt vild, med fyre og flamme serien. jeg er i gang med 1’eren for 2. gang. låner af min veninde;)

 31. Jeg har bedt min mor om at køre mig hen til biblioteket og der lånte jeg alle bøgerne i serierne fyre og flammer og s, p eller k. Jeg håber hun vil lave flere bøger, og jeg elsker bøgerne! Jeg vil gerne beholde bøgerne, men jeg har kun lånt dem… De er helt fantastiske!!! Det er helt fantastisk læse stof for unge og jeg anbefaler at man låner bøgerne i begge serier hvis man keder sig lidt!!!

 32. Er i gang med bind 8 i serien ”S, P eller K” serien !!!
  Har læst hele ”Fyre og flammer” serien den er super god<3!
  Håber der kommer flere ''S, P eller K'' bøger….. Håber håber håber:D

 33. Har også læst nogle af ”Stjerne piger” bøgerne men ikke dem alle….