Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bjarne Reuter: Skyggernes hus

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Bjarne ReuterUdskriv anmeldelsen • 21. april, 2007

Bjarne Reuter: Skyggernes husBjarne Reuter genbesøger et grumt hus og en dunkel historie og giver lidt mere fyld til denne gysergendigtning.

I 1992 skrev Bjarne Reuter den vellykkede lille gyser ”7.a”, om en skoleklasse på en tur, der går så grueligt galt. Nu har han grebet fat i den samme ide igen og skrevet den om fra bunden – som ”en selvstændig bog med ny dramaturgi og ny handlingsgang”. Folk, der har læst den oprindelige, vil dog godt kunne genkende den.

Historien er i to spor. Først er den skoleklassen bestående af musikalske vidunderbørn, som skal på skolelejr med deres lærer Eva og vikaren Bromsen. De lejer hytten ”Pemba”. Så er der de 13 danskere på vej hjem fra Zanzibar i 1934 – de sejler med skibet ”Pemba”. De to historier begynder langsomt at flyde sammen – de to grupper er lige mange, fordelingen mellem drenge og piger er den samme, Zanzibar-gruppen var på vej hjem til den samme hytte, og et væld af detaljer er ganske enkelt foruroligende.

Fortid og fremtid flyder sammen – hvad skete der på skibet? Hvad er børnenes forhold til deres tidligere lærer? Hvad er det, der sker i huset nu?

”7.a” er en god lille gyser, hvor det især lykkedes Reuter at skabe mystik og snigende uhygge. Det, han har gjort med ”Skyggernes hus”, er at tilføje lidt mere dybde til især læreren Eva, så voksne læsere lettere kan følge med (kombineret med et lidt lækrere cover end den gamle, så den ikke signalerer børnebog), og strikket nogle ekstra intriger på historien. Der er masser af skyld i ”Skyggernes hus”, og skæbnen hviler som en tung dyne over hele handlingen, hvilket fungerer ganske godt – men som i originalen lider historien i mine øjne lidt under, at Reuter tydeligvis ved, hvordan en historie skal strikkes sammen – der lægges spor ud, der videregives oplysninger til læseren, der forvirres på de rigtige tidspunkter, og det virker da også. Men som erfaren horrorlæser må jeg indse, at jeg finder det lidt livløst og har lidt svært ved at se formålet med denne nye udgave.

Handlingen i ”Skyggernes hus” ruller tungt og fermt skrevet mod sit mål, og Reuter forstår også at trække sin læser med – men målet synes givet på forhånd, og selv om det giver en god fornemmelse af skjulte kræfter i historien, så fjerner det altså også noget af spændingen, især hvis man har læst ”7.a”. Nye læsere vil uden tvivl nyde bogen (for den er godt skrevet), og mange voksne læsere vil måske stifte et (u)behageligt bekendtskab med horrorgenren – til disse er der tale om en vellykket bog, men for vante horrorlæsere vil jeg nok snarere anbefale ”7.a”. Den er måske ikke lige så flot og umiddelbart tiltalende, men den er mere foruroligende.

Bjarne Reuter: Skyggernes hus. Gyldendal, 2007. Forside: Peter Stoltze 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (24 stemmer)
Loading...

11 kommentarer »

  1. Tak for denne gode anmelelse af Skyggernes hus, hvor man får forklaret sammenhængen mellem denne og 7.A

  2. Det er rart, at den kan bruges 🙂

  3. Det vil altså sige at du ikke anbefaler “skyggernes hus” hvis man har læst 7.a

  4. Det vil altså sige at du ikke anbefaler “skyggernes hus” hvis man har læst 7.a

    jeg syntes nemlig at 7.a var ekstremt velformuleret, og man for virkelig lyst til at læse mere…

  5. Jeg tror ikke, at jeg ville læse den, hvis jeg lige havde læst “7.a”, i al fald. Grundlæggende er der jo tale om den samme historie, og det ville (for mig, under alle omstændigheder) blive lidt kedeligt at læse alt for tæt på hinanden. “Skyggernes hus” kan sagtens læses, men jeg synes nu bare, at “7.a” er bedre.

    Reuter har også begået gyseren Fem – den var jeg ærligt talt ikke så vild med, men hvis du har forelsket dig lidt i sproget, var det måske et bedre sted at fortsætte?

  6. Hej!:).
    – jeg har læst 7.a den synes jeg er super god!
    men den remse som frk. wagner lavede med
    sine elever hører man ikke i 7.a! er der nogen der
    kan fortælle mig hvordan den er?

  7. Heej (:
    Jeg elsker bogen 7. a, som vi lige har læst færdi i skolen. Og jeg vil meget gerne læse mange fler bøger af ham. Har du nogle du vil anbefale?

  8. Jeg er så betaget af “7.a.” at jeg simpelthen også blev nødt til at læse “Skyggernes hus” – stor fejltagelse! Jeg kunne kun holde ud at læse de første 50 sider, for “Skyggernes hus” ødelagde fuldstændig den gode oplevelse af personerne jeg allerede havde inde i hovedet fra “7.a.”

    Jeg skulle have lyttet til Janus, skulle jeg 😉 Men “7.a.” er så god, at man bare må ha’ mere …

    Egentlig forstår jeg slet ikke hvorfor Bjarne Reuter skriver så vellykket en roman som “7.a.” om. Den var fra 1992, og det eneste der ikke lige er nutidigt i “7.a.” er at de ikke har mobiltelefoner. Bjarne Reuter udbygger personbeskrivelserne gevaldigt i “Skyggernes hus”, og for pokker hvor er han dygtig til det rent håndværksmæssig, men “min” Finn Bromsen og Gitte Gaul er der ikke nogen der kan lave bedre, eller skal lave bedre 😉 At børnene pludselig er musiske, unikke talenter, synes jeg også skaber en distance, for jeg kender intet til sådan nogle elite-musikskoler, mens de helt almindelige elever fra 7.a. der skulle på hyttetur med deres helt almindelig lærere, kunne jeg i den grad identificere mig med fra min egen skoletid. Derfor var “7.a.” så god, og kom så skræmmende tæt på.

    Læs “7.a.” i stedet for! 😉

  9. Jeg har lige læst ”Skyggernes hus” med min klasse, og jeg husker remsen rimelig tydligt, ‘Himmel men ikke sind, skifter de der sejler over havet’ sådan er den nok (:
    Jeg har ikke læst 7.a endnu.
    Men er der nogle der ved om historien er opbygget på noget sandt?

  10. hej laura remsen er sådan her himmel men ikke sind skifter de der sejler over havet de siger den også på latin Caelum non animum mutant qui trans mare currunt

  11. Der er stavefejl på side 151! De har skrevet “Hvad kan jeg hælpe med?” De skulle ha skrevet “Hvad kan jeg hjælpe med?”