Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bent Haller: Neondrengens profeti

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Bent HallerUdskriv anmeldelsen • 1. februar, 2009

neondrengensprofetiSjov, sær og spændende fortælling.

Sara lever grundlæggende et rædselsfuldt liv. Hendes far er professionel alkoholiker, så hun må tage sig af ham og sin lillebror David, eftersom moren er rejst for længe siden. Hver dag er en kamp for at få bare en smule mad på bordet og sørge for, at David kommer i skole, når hun nu selv er nødt til at pjække så meget. Alle hendes venner er enten ludere, stofmisbrugere eller begge dele, og der findes en hel liste over folk i området, som alle ved, man holder sig fra, hvis man har sit liv kært.
Men en dag – nøjagtig 9 måneder før hendes 10 års fødselsdag – møder hun en mystisk dreng med et sært neonskær, der fortæller hende, at hun om nøjagtig ni måneder vil føde en dreng. En jomfrufødsel, bliver det oven i købet. Til at begynde med tror Sara, at det er hendes sanser, der spiller hende et puds, men efterhånden begynder hendes mave lige så stille at vokse og vokse og vokse…

Neondrengens profeti er helt tydeligt ment som en klar omskrivning eller modernisering af det Nye Testamente, og antallet af paralleller, der findes til det er utallige. Men hvor det Nye Testamente var besynderligt nok med dets jomfrufødsel og Jesus, der går på vandet, har Bent Haller skruet ekstra højt op for det bizarre og surrealistiske i denne bog. Rigtig mange detaljer i historien er direkte uforståelige, og forskellen fra startens socialrealistiske fortællestil og den meget langt ud Jesus-fortælling er stor og meget besynderlig.

Første gang man læser bogen, vil man muligvis først lægge vægt på den meget nedtrykkende stemning, bogen starter med, og det socialrealistiske indhold i de første par kapitler er næsten for meget til, at man kan holde det ud. Men når man når det underlige afbræk i historien, hvor der bliver vendt op og ned på alting, skifter humøret pludselig igen, hvilket det bliver ved med i et stykke tid indtil ret overraskende slutning, jeg naturligvis ikke vil afsløre her.

Derfor er Neondrengens profeti faktisk næsten bedre anden gang, man læser historien. For på dette tidspunkt har man vænnet sig til det underlige skift, og hele historien folder sig ud på en helt anden måde. Her kan man se, hvor god og underfundig en historie det egentlig er, og man begynder at sætte pris på den skæve og til tider lidt sorte humor, hele historien bygger på.

Det kan desuden være en fordel at have det Nye Testamente ved hånden – om det er den originale eller forkortede udgave, skal jeg ikke blande mig i – for der er så mange paralleller, at det faktisk er helt underholdende at finde dem alle og se, hvor meget Haller har leget med beretningen om Jesus.

Spænding er der på sin vis nok af, men hvis man er til actionfyldte gyserbøger, er det nok ikke her, man skal lede. Uhygge og drama er der derimod masser af, og man bliver revet godt med hele vejen igennem. Bent Haller har virkelig forstået at lege med læserens følelser, så man hele tiden bliver påvirket af de forskellige stemninger i bogen, og det gør, at man virkelig holder fast i erindringen om bogen, længe efter den er færdiglæst.

Så hvis du leder efter en bog ud over det sædvanlige, der får dig til at tænke, og du desuden ikke har noget imod at læse den en ekstra gang, er Neondrengens profeti måske noget for dig.

Bent Haller: Neondrengens profeti. Høst, 1993, 168 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (58 stemmer)
Loading...Loading...

26 kommentarer »

 1. Den er god synes jeg (:

 2. Bedste danskminde jeg har fra folkeskolen. Blev helt opslugt af alle de paraleller der er til det nye testamente.
  Den er desværre lidt svær at finde rundt omkring. Men fantastisk bog!

 3. Dejlig bog… bedre anden gang man læser den….
  Søren Madsen….nu ved jeg ikke hvor henne i landet du bor man købte mit eksemplar i harders boghandel ved Nørrebro st.

 4. Dejlig bog – god åben slutning – skal læses! 😉

 5. hej. i skolen har vi fåe en lektie for. jeg har fået en anmeldelse til bogen, og har nu et spørgsmål.
  hvor i bogen kan ¨peters fornægelsse¨-fra biblen- samlignes med ?
  hvis i kan hjælpe så vær venlig at svare hurtigst muligt. (:

 6. Vi er igang med at læse den i skolen 😉 -Bedste skolebog nogensinde- Ved nogen om den stadig kan købes??

 7. det er meget go’
  syndes den handler meget om Jesus Liv og såndan noget, men ja det gøre det jo bedre:D

 8. Vildt god bog. Læste den på tre dage. Skal bare læses af alle.
  Ok måske var slutningen lidt dårlig og åben, men det er jo Bent Haller.

 9. hey, jeg skal lige have opsumeret denne bog til eksamen, men jeg kan ikk huske hvordan den slutter. kan i hjælpe mig? (:

 10. Det er en lorte bog fuck dens mor og den der har lavt bogen fra 7.C Vejlby skole i århus 8240

 11. synes det er en mega dårlig bog ville ikke anbefale den til nogen

 12. Er i gang med at læse den i skolen og skal lave en Rapport om den, har svært ved at koncentrer , men den er sq go’ alligevel (Y) :)

 13. Mega go’ bog! :) og Mogens? Hvis du synes den er dårlig så har du ikke læst den ordenligt. Ja, den er bedre anden gang du læsern den. Og, Morten gammlemand.. du har hvist heller ikke læst den.. Jeg er en pige på 14 år og da jeg så der tænkte jeg wtf? jeg gider da ikke læse den! Men da jeg begyndte blev jeg fangede af den.. JEG vil HELT KLART anbefale den til alle over 10 eller 11 år! 😉 :)

 14. Er enig med Selma! Skide god bog! og drenge? i er så nedern? den bog er en genial bog.. den burde vinde en pris! :) 😉 :* BRAVO BENT HALLER!!!! 😀 😀 :* :*

 15. OMG jeg er totaaalt enig med pigern – Helena og selma!!! Bent haller er min gud! drenge i er latterlige! Denne bog er et kæææmpe hit i min klasse ALLE elsker den !!! :) 😀 😉 luv u hallermannn!! :-*

 16. 2tal go’ vildt genial! :)))) anbefales til alle- det er sådan en bog, hvor man har et tomt hul når man er færdig med den!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! love bent og neondrengen hvis man fårstår den er den super

 17. 2tal go’ vildt genial! :)))) anbefales til alle- det er sådan en bog, hvor man har et tomt hul når man er færdig med den!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! love bent og neondrengen hvis man fårstår den er den super… glæd jer;)

 18. Jeg læstser denne bog i min klasse lige nu.

  Jeg syntes bog er en smule indviklet men ellers er den meget god :D.

  Jeg vil anbefale bogen til både piger og drenge, jeg kan også se hvor mange der allerede har læst den.
  Hvis i vælger at læse bogen så glæd jer. Det bliver en fantastisk oplevelse at læse denne bog.

 19. hej har fået en opgave om bogen. jeg skal finde ud a hvad (apostlenes heste til at adlyde) betyder det står på s.9 sidste linje.

 20. Det er den mest røvsyge bog jeg nogen sinde har læst undskyld men den er vare så kedelig at man falder i søvn det værste mareridt i skolen nogensinde ligeglad hvad i piger synes men den er så lorte kedelig i følge min og alle drengene fra min klasses mening

 21. Jeg er enig med Christian, jeg kan ikke se hvad folk kan lide ved denne bog.
  jeg synes bare den er kedelig og er lige til at smide væk.
  undskyld til dem der kan lide bogen men det er bare min ærlige mening :)

 22. Den er så god den her bog blev helt opslugt af den
  Elsker slutningen da man selv kan digte videre
  Jeg syntes Bent haller er en fantastisk forfatter

 23. Hvad symbolisere enhjørningen svar hurtigst muligst. Det er en lektie jeg har fået for til mandag

 24. hvilken mål gruppe er bogen altså er den let eller svær at læse ?
  og jeg synes at bogen er god 😀

 25. Jeg syntes at bogen lyder lidt fuckd up men håber den bliver god sandsynligvis ikke i det mindste er den hundrede og halvtreds sider kortere så ja der er også en positiv side omkring neger drengens profeti

 26. Den er kedelig😝😝

Skriv en kommentar

Hvis du vil have dit eget billede på, skal du have en konto hos Gravatar.com
Skriv din mening, men tal lige ordentligt! Der er ingen, der gider høre på en masse l***. :)