Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Anders Johansen: Askeslottet

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Anders JohansenUdskriv anmeldelsen • 21. november, 2004

Anders Johansen: Askeslottet“Det skete. Det kan ske igen.”
Primo Levi

Raklo er navnet på en dreng, som en gruppe sigøjnere finder efter et jordskælv, da han ikke er mere end 4 – 5 år gammel. Historien starter i 1941 i Jugoslavien og slutter i Köln i tiden umiddelbart efter 2. verdenkrigs ophør. Vi følger Raklo, fra han er 13 – 14 år gammel, til han er en ung fyr på ca. 18. Det er barske år under nazismen, og man læser, forfærdes, forarges og bliver dybt berørt af alt det, Raklo og mange andre – iflg. nazistisk tankegang – outsidere udsættes for.

I første omgang føres Raklo til en lille italiensk ø, hvor fangerne har det rimeligt og får nok at spise. Raklo møder her en maler, der får stor betydning for hans kunstneriske udvikling. ’ Øen har en italiensk kommandant, og da han rammes af storhedsvanvid og udråber sig selv til kejser, kommer tyskerne og alle fangerne overføres til en tysk koncentrationslejr. Og at være sigøjner er lige så slemt som at være jøde, handicappet, homoseksuel eller kommunist. De har farver på fangetøjet derefter: Sigøjnere har en grøn stjerne for ”Azocial element”. Opholdet i kz-lejren bliver meget barsk: kulde, tyndt tøj og elendigt fodtøj. Brød og tynd roe- suppe i begrænset mængde udgør kosten, og hårdt arbejde udsættes de også for sammen med afstraffelse og ydmygelser. Det er ikke for ingenting, at Anders Johansen i sin indledning bringer et citat af den italiensk jødiske forfatter Primo Levi: ”Det skete. Det kan ske igen.”

Sortbørshandel florerer trods alt, guldtænder forsvinder fra lig, cigaretskod m.m. sælges. Nazistiske læger laver forsøg med ikke afprøvede medikamenter fra AG-Chemie, og mange udsættes for ufattelige lidelser. Raklo deler køje med den unge tyske kommunist, Dieter, som han bliver gode venner med.

Raklo tegner, hvad han ser, dokumentation af lejrens grusomheder og gemmer tegningerne. Dieter hjælper ham med at skaffe papir og blyant. En af lejrlægerne fatter interesse for Raklo, som ser arisk ud trods tilsyneladende sigøjnerbaggrund – og faktisk lykkes det også denne læge at finde ud af, hvem Raklo i virkeligheden er. 2. del af serien om Raklo slutter med krigens ophør – og han overlevede heldigvis

Samlet om serien kan siges, at det er en meget vedkommende og godt fortalt historie. Den er barsk, men det er godt, der findes romaner som disse, der kan fortælle om Europas historie på en gribende måde – og også minde os om, hvad fremmedhad kan medføre. Rejsen med Raklo præsenterer et sådant væld af historier, der både rummer alvor og trods alt komik og medmenneskelighed, at alle slags læsere kun kan få en god personlig oplevelse af denne serie. Den anbefales derfor varmt til alle i alderen ca. 13 – 100 år

Anders Johansen: Askeslottet (Raklos rejse;2). Modtryk, 2000
Forside: Manu Rich

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (14 stemmer)
Loading...

29 kommentarer »

 1. Bogen er meget inviklet.
  Såå. Jeg advarer dem som overvejer at læse den ,

 2. Ja, den behandler nogle tunge og sørgelige problematikker.
  Men det er en fantastisk serie. Personligt, synes jeg, at det er noget det bedste, der nogen sinde er skrevet om 2. verdenskrig. Jeg var helt opslugt.

 3. har ikke læst den færdi fordi den er så kedelig

 4. Er den kedelig fordi den er historisk?

 5. den er super indviklet læs den for guds skyld ikke!…

 6. Bogen er ligesom mange andre bøger. Den har ikke nogen mening overhovedet, og bogens eneste mening er e hård kamp som er fuldstændig urealistisk. Fangerne, der i blandt Raklo (Rudi)

 7. jeg syntes det er en vildt god bog.. jeg har selfølgelig også læst den første, men syntes Askeslottet er den bedste hidtil. Jeg glæder mig til at læse Himmelporten.

 8. @Anders
  beskrivelserne af 2. verdenskrig, jødeudryddelserne og nazisternes onde handlinger er desværre ikke urealistiske. Det skete.

  @Natalie
  Hele serien er rigtig god 🙂

 9. fed

 10. Jeg syntes denne bog er røv kedelig ingen handling og forstår intet 😮
  Min lære merete tvinger os selvfølgelig til at læse den og skrive raport om den. og gud hvor jeg dog ikke gider og har kun læst 2 sider.

  GAAAAB!!

 11. Hej jer der ude.

  Vi er 2 piger som er igang med at læse denne mega kedelige bog ! Og skal lave 8 opg’er til den den dumme bog ! Seriøst : KEDELIG !

 12. Jeg syntes det er en meget realistisk & god bog.

 13. Måske skulle i bare overveje at de spændende først begynder i midten af første bog, og vidst i stadig ikke fatter en skid skulle i nok tage og blive lidt ældre inden i begynder på bøger som i ikke forstår.

 14. den er herre kedelig lad for guds skyld vær med at at læse den

 15. vi er alle 8. klasser blevet sat til at læse askeslottet og jeg kan da godt se at der er nogen der kan nyde og læse den men når man er tvunget til at læse den på 2 uger og skal slutte med at skrive et resume og lave opgaver til så sætter man sig ikke så meget ind i bogens handling og finder det spændende jeg syntes selv den var god da jeg kom et stykke ind desværre nåede jeg aldrig at læse den helt til enden

 16. Jeg synes bogen er dybt godnat.
  Vi har fået 10 dage til at læse bogen, og det synes jeg slet ikke er nok, hvis man skal kunne sætte sig ind i en bog, der består af 250 s. Jeg synes det er en utrolig “tung” bog at læse, og jeg føler ikke at der sker noget.

 17. Jeg synes bogen har en god vinkel, der skere rigtig meget ulækkert i den, og det er det der gør den super god, jeg kan godt lide man ser tilbage på timeglasøen hele tiden, det er bestemt en god bog man bare skal læse, jeg faldt i love i den<3

 18. og no! skal læse den færdig til fredag og er kun kommet til side 50 :O nogle der a´kan skrive det vigtigste om den, please?

 19. jeg synes den her bog er røv syg, hvis nogen har tænkt sig at læse den kan i lige så godt lade være. vi er en 10.klasse der er blevet sat i gang med den og ingen har læst den fordi de har læst starten og synes så den var røv syg. det er selvfølgelig en god handling og det er også godt fortalt om 2.verdenskrig, men den er RØV SYG! lad være med at læse den, der er så mange andre gode bøger man kan læse i den her verden.. men askeslottet er lige til at lukke op og skide i 😀 hyg jer folkens.

 20. DEN ER JO F****** kedelig!!

 21. DEN ER JO F****** KEDELIG!!!

 22. Jeg må også sige at bogen virkede helt ekstremt kedelig de først 90-100 sider.
  Dog ændrede jeg mening efter dette – jeg synes den er helt fantastisk, man skal bare komme igang med den først.

 23. Det er en super god bog, hvis bare at man forstår den, for den er lidt indviklet. Når først man forstår den bliver man helt opslugt! 😀

 24. Der er mange herinde der mener den er kedelig og ikke har nogen handling, dette forstår jeg virkelig ikke for jeg synes der sker noget hele tiden ?
  – dog skal man have læst 1’eren først også skal man interesser sig for det berørte emne eller er det jo klart den er kedelig. hvis man interessere sig for nazismen og 2. verdenskrig samt folks lidelser under tyskerne. – altså hvis man synes magi er til at lukke op og skide i synes man jo heller ikke harry potter er en særlig god bog selvom mange ville være uenige 🙂

 25. Læs ikke den her bog, den er kedelig! Den er virkelig forfærdelig, hvis i kan undgå det så lad være med at læse den! Virkelig

 26. Fedeste bog ever. LÆS DEN, MEGA FED, SPÆNENDE HELE TIDEN!! EJ LAVER SJOV. HAHA.

 27. jeg syntes at bogen er meget spænde men også ret voldlig hvis jeg danner billeder i hovedet. meget hvor Raklo flygter og en hund angriber ham hvor han så stikker begge hans tommelfingere ind i hundens øjne og forklar hvordan det føles :s

 28. BOGEN ER FORDFÆDELIG

 29. Guys hjælp dør Djesi?