Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ida Munk: ”Lyserøde skyer og glimmer” bliver hurtigt kedeligt og indholdsløst i længden

Interview for fortællingen.dk af Susan von Magius, maj 2010

Ida Munk er udover at være forfatter også  tv-vært og er bl.a. kendt for sin medvirken i satireprogrammet Tjenesten, på DR og i Drømmeværelset på Tv2 Teddy. Tidligere har Ida Munk bidraget til novellesamlingen Tegn i sandet.
Hendes ungdomroman Effekten (2010) er en barsk og rørende ungdomsroman om vold og magt og kærlighed, og om at prøve at være til og blive til sig selv

Hvordan er Effekten kommet til verden?
Hvorfor jeg har valgt at skrive den? Jeg har valgt at skrive bogen, fordi jeg gerne ville lave en ungdomsroman, der berører nogle lidt dybere temaer, som angst, seksualitet og hvem man er. Uden at det skal lyde mørkt og trist, så tror jeg, det er vigtigt, at man tidligt i sit liv bliver bevidst om, at livet ikke kun består af fest og farver, men at der også er et dybere lag, som vi alle på den ene eller anden måde kommer i kontakt med, på et eller andet tidspunkt i vores liv.
Jeg tænker også på det rent praktiske, om du have en aftale med forlaget inden bogen var færdig?

Jeg blev spurgt af min redaktør på forlaget, om jeg ville skrive en ungdomsroman, og derefter foreslog jeg hende nogle ideer. Herefter blev vi så enige om, at Effekten var den jeg skulle skrive. Så jeg havde en aftale med forlaget inden jeg gik i gang.

Hvordan har dit arbejde med bogen været. Har du skrevet koncentreret i sammenhængende tid, eller har du snydt dig til det i hemmelig stunder i mellem en masse andet?
Jeg har skrevet den i hemmelige stunder i mellem en masse andet!
Jeg har løbende skrevet på den i et års tid, og det har været en god måde at arbejde på – for mig, da jeg på den måde har kunne gå og tænke og blive inspireret over længere tid i stedet for at skulle levere inden for en kort og presset periode.

Hvem har du skrevet Effekten til?
Jeg har skrevet den til teenagere – primært piger i gymnasiealderen, men jeg håber meget på, at jeg rammer bredere end det. Jeg tror sagtens, man kan læse den, selvom man er lidt yngre eller ældre …?

Hvilken historie har været den vigtigste for dig at fortælle?
Joys historie er klart den, der har betydet mest for mig at skrive, fordi hun er den med de mest markante følelser, og fordi hun er så kompleks. Samtidig har hun angsten som sin følgesvend, og den, synes jeg, er vigtigt at fortælle om.

I romanen er der ikke mange rigtig glade tanker omkring sex. Det er noget de frygter, bruger som våben. Tror/oplever du, at det er almindeligt?
Nej, det tror jeg ikke … men jeg tror, at emnet sex og al det der foregår omkring det, er svært, når man er teenager. Primært fordi det er et nyt område man skal lære at kende og finde sig selv i, men også fordi der går mange rygter og historier omkring emnet, som oftest ikke er sande. Man hører tit om de vilde og succesrige historier, men sjældent om hvordan det faktisk er rent følelsesmæssigt omkring sex.

Der er udbredt mangel på sympatiske mænd i historien. Måske også kvinder, mennesker. Har du ikke den store tiltro til menneskeheden i det hele taget?
Modsat mine karakterer i bogen, så tror jeg altid på det bedste i mennesker. Jeg er som udgangspunkt positiv og åben – men de fleste mennesker har jo en mørk side, som kommer til udtryk på flere forskellige måder – og det er den, jeg synes er interessant. ”Lyserøde skyer og glimmer” bliver hurtigt kedeligt og indholdsløst i længden.

Hvis du skulle give Joy et godt råd, hvad skulle det så være?
Snak med en voksen som du føler dig tryg ved. Søg hjælp og hjælp dig selv. Det er ikke for sent!

Hvilke bøger husker du bedst selv fra da du var på dine hovedpersoners alder?
Jeg læste mange bøger, da jeg var teenager, og det var meget blandet. Alt fra Martin og Victoria af Klaus Lynggaard til Stephen King og ungdomskrimier – og så de tusinde andre jeg ikke kan huske titlerne eller forfatterne på.

Hvad læser du for tiden?
Jeg har lige læst ”Hypnotisøren” af Lars Kempler, men har allerede glemt hvad den handler om. Men før den læste jeg ”Halvbroderen” af Lars Saabye Christensen. Den var fantastisk og svær at glemme.

Læser du andres ungdomsbøger i dag? Er der nogen du særligt vil anbefale
Ærligt, så har jeg ikke læst eller kigget i en ungdomsroman siden jeg var 20 år – så min viden på det område er meget lille!!!!

Hvad skriver du for tiden?
PT skriver jeg ikke på noget fiktion. Men ideer er der nok af …

Kunne du forestille dig at leve og skrive som fuldtidsforfatter?
Nej, det tror jeg ikke! Jeg er tv-journalist – og det arbejde vil jeg ikke kunne undvære. Selvom det er fantastisk at skrive, så er det også meget givende at arbejde med rigtige mennesker fra den virkelige verden. Men hvis jeg kunne kombinere de to verdener – så vil det være optimalt. For jeg elsker at skrive og vil heller ikke kunne undvære det.