Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Suzanne Collins: Dødsspillet

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Suzanne CollinsUdskriv anmeldelsen • 9. oktober, 2009

doedsspilletDødsspillet er en ny actionfyldt science fiction-roman med en god portion romantik spundet ind i historien.

16-årige Kattua er hovedpersonen. Hun lever i en fremtidig version af Nordamerika – det, der engang var genkendeligt for os, ligger nu i ruiner og er blevet splittet op i tolv distrikter. Sammen hedder de Panem, men Kattua bor sammen med sin mor og lillesøster i den allerfattigste del af landet.

Der er en grund til, at Panem er splittet sådan op, og man fornemmer klart, at grunden er magt. For magthaverne lever et liv i luksus, mens Kattua må bryde loven og jage i skoven for at holde sig selv og sin familie i live. Hun har fundet sammen med drengen Gale, og sammen fanger de fisk, jager og finder urter og andet, som holder dem over sultegrænsen.

Men det, der først og fremmest holder de tolv distrikter sammen, er det årlige magtshow: Dødsspillet. Hvert år vælges to repræsentanter for hvert distrikt, og hvert år placeres de på et isoleret område med et udvalg af våben og et minimum af mad. Vinderen er den, der overlever, og den overlevendes distrikt vil få en masse ressourcer det næste år.

Naturligvis går det hverken værre eller bedre, end at Kattua bliver den ene af repræsentanterne til årets Dødsspil – side om side med bagersønnen Peeta, som hun står i gæld til fra tidligere. Men der kan kun være én vinder.

Dødsspillet bliver naturligvis en spændende affære, som ikke kun er en fysisk strid mod rivalerne – det er også en konkurrence om seernes gunst, og en del af spillet bliver de spirende følelser mellem Kattua og Peeta. Men Kattua befinder sig i konstant usikkerhed om, hvorvidt Peeta blot spiller skuespil, eller om han virkelig føler noget for hende; og hvis han gør, hvordan skal de så begge forblive i live?

Suzanne Collins har begået en roman, der især fokuserer på spænding og romantik – forsiden rummer et anbefalende citat af Stephenie Meyer (hvis navn en eller anden redaktør har stavet forkert hele to gange på omslaget), forfatteren til Twilight. Dødsspillet er ikke lige så tykt romantisk som Twilight, men den retter sig nok mod nogle af de samme læsere. I al fald tror jeg især, at pigerne vil blive opslugt af Kattuas forvirring – er hun forelsket i Peeta eller Gale? Drengene vil måske synes, det er lidt for meget.

I mine øjne er Dødsspillet faktisk bedst i sine flashbacks, hvor Collins fortæller uden bagtanker og uden den noget konstruerede ramme, der præger scenerne i selve spillet. Med det i mente er det faktisk postivt, at bogen er første bind i en serie – for selve Dødsspillet overstås naturligvis her, så Collins må begive sig videre ud i den verden, hun har skabt, i fortsættelserne. Og selv om jeg nok ikke er den tiltænkte læser til denne bog, så kan jeg dog ikke lade være med at se potentialet i fortsættelsen. Men denne vil jeg især forvente at se godt modtaget blandt piger, der gerne vil have lidt romantik tilsat en god del spænding.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (33 stemmer)
Loading...

21 kommentarer »

 1. […] Dødsspillet udkom sidste år, var jeg lidt fanget mellem to stole. På den ene side kunne jeg faktisk godt lide […]

 2. […] Dødsspillet blev den unge Kattua deltager i det voldsspil, der skal holde de almindelige beboere i Panem i […]

 3. Det er virkelig en fantastisk bog!
  Jeg plejer aldrig at ville læse, bøger kan man læse når man bliver gammel. Men den her bog er super god! I starten er den lidt kedelig men efter 2 kapitler er den virkelig god! jeg er en pige der går i 7.
  Jeg kan ikke sige andet end LÆS DEN!! 😀

 4. Det er altid fedt at finde en bog, der bare fungerer for én – husk også, at der er kommet en fortsættelse: Løbeild.

 5. Dødsspillet er helt igennem fantastisk! Jeg faldt over den på biblioteket, hvor jeg arbejder, og jeg måtte simpelthen bare læse den, da jeg havde læst bagsiden.
  Da jeg var færdig med den, ville jeg finde fortsættelsen – MEN – den var så ny, at biblioteket ikke havde fået den endnu, så jeg måtte vente pænt.
  Løbeild er ligeså god, hvis ikke den er bedre. Jeg kunne ikke lægge den fra mig og læste til langt ud på natten – og nu må man så vente i et godt stykke tid, før Mockingjay udkommer.

  Jeg glæder mig!

 6. Dødsspillet er den bedste bog jeg nogensinde har læst!
  jeg har læst Twilight saga’en og harry potter bøgerne, men her må jeg sige at Dødsspillet slår dem!
  Jeg skal snart til at læse ‘Løbeild’ og jeg kan ikke vente, min veninde siger at den er lige så fantastik. Så jeg kan ikke vente med at komme i gang! -Træls- der går så lang tid før 3’eren kommer. Men den er nok værd at vente på!;p

 7. Dødsspillet er den bedste bog jeg nogensinde har læst!
  jeg har læst Twilight saga’en og harry potter bøgerne, men her må jeg sige at Dødsspillet slår dem!
  Jeg skal snart til at læse ‘Løbeild’ og jeg kan ikke vente, min veninde siger at den er lige så fantastik. Så jeg kan ikke vente med at komme i gang! -Træls- der går så lang tid før 3’eren kommer. Men den er nok værd at vente på.

 8. Jeg har læst alle tre bøger på engelsk og plejer ikke at være en snob med at skulle læste den på original-sproget, men når hovedpersonen hedder noget andet…
  Anyway, fed serie! Den giver helt klart én noget at tænke på, især den sidste (Jeg skal lade være med at afsløre noget). Men jeg kan sige til Tulipan, at den helt klart(!!) er værd at vente på!

  Fantastisk serie 🙂

 9. Det er en helt i gemmen Fantastisk bog. Løbeild er lige så fantastisk Glæder mig sindsygt til 3’eren kommer på dansk! – LÆS DEN!

 10. Jeg har læst de to første og jeg elsker dem, men hvad hedder den 3. på dansk? og hvornår kommer den?

 11. Fantastisk, en af mine favorit bøger xD
  men 2’eren er faktisk endnu bedre!
  Glæder mig til at 3’eren udkommer Cx

 12. Dødsspillet er helt klart en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst! 😀

  Da jeg havde læst bogen, tænke jeg på den hele tiden, og jeg havde straks lyst til at diskutere handlingen med nogen.
  Noget af det jeg synes, gør bogen så speciel og fantastisk, er at den på sin egen hårde måde, gør lidt grin med reality-shows. Selvom der nok aldrig kommer et dødsspil, viser bogen bare, at reality-shows nogengange godt kan blive for meget, selvom der stadig er folk (fx dem fra Capitol), der stadig synes at det er fantastisk at se.

  BTW jeg synes at Kattua skal vælge Gale. ;D

 13. HELT vildt fantastisk serie… jeg faldt også tilfældigt over den første og slugte straks den og 2’eren og så måtte jeg jo læse 3’eren Mockingjay på engelsk, da jeg ikke kunne vente 🙂

  Den udkommer forresten i Marts på dansk under navnet “Oprør” 🙂

 14. Alle tre helt fantastiske bøger. Jeg kunne ikke lægge dem fra mig, da jeg først var kommet igang. Jeg tænker uafbrudt på bøgerne, og hvad det egentlig er jeg lige har læst. Jeg læste dem alle tre på en uge. Læs dem !
  Jeg er en pige der går i 7. og de skal klart anbefales til andre piger på min alder ! (-:

 15. – Og btw ‘Vicky :D’…Jeg giver dig fuldkommen ret i alt hvad du har skrevet.
  1) Jeg havde det på samme måde !
  2) Hun skal vælge Gale. Peeta, go home ! (-;
  3)..Uhmm.

 16. Læste den sidste halvdelen af den dødspillet nr. 1 på under 2 dage… besat? NEJ DA:-D
  Begyndte endda at græde da jeg var ved de sidste par sider; der hvor det kún er Peeta og Kattua der er tilbage.. hehe..
  BTW: go home gale! PEETA!!<3

 17. hov, forresten;
  Går i 7. klasse.
  DEN BEDSTE BOG JEG NOGEN SINDE HAR LÆST!

 18. Dødsspillet er en fantastisk bog, jeg plejer aldrig at ville læse, jeg hader at læse.
  jeg kom igang med den her bog fordi vi fik den for i dansk, så jeg SKULLE læse den, fra startet var den kedelig, men efter 2 kapitler blev den enorm spænende, og skal igang med 2’ern snart.
  jeg kan kun sige LÆS DEN!:D..

 19. Da jeg havde læst bøgerne tå jeg ULYKKELIG! jeg følte at jeg havde mistet noget, disse bøger har virkelig ændret mit liv på en måde, føler jeg. De er helt igennem fantastiske! Jeg bliver nødt til at læse dem igen.. og alligevel er jeg bange for, at det samme sker for mig igen, at jeg bliver død ked af det i sidste ende! Normalt er jeg ikke til bøger, men disse vil altid have en særlig plads i mit hjerte!!

 20. Da jeg havde læst bøgerne var jeg ULYKKELIG! jeg følte at jeg havde mistet noget, disse bøger har virkelig ændret mit liv på en måde, føler jeg. De er helt igennem fantastiske! Jeg bliver nødt til at læse dem igen.. og alligevel er jeg bange for, at det samme sker for mig igen, at jeg bliver død ked af det i sidste ende! Normalt er jeg ikke til bøger, men disse vil altid have en særlig plads i mit hjerte!!

 21. jeg læste bogen første gang var jeg hos min kusine og skulle finde noget at læse i, jeg faldt over bogen og læste i den resten af aften. jeg kunne simphelthen ikke slippe bogen den var så god efter at have læst den lånte jeg toeren den var lige så god om ikke bedre. nu har jeg læst alle bøgerne og skal helt klart ind og se filmene!!!!!!!!!!!! så gooooooooooooood