Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Ruben Greis: Den sidste gentleman

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Ruben GreisUdskriv anmeldelsen • 19. juli, 2010

Noir-action med tjubang

I en rigtige noir-krimi er der altid en kvinde, som oser af sex og ballade, der banker på døren til vor helt (gerne en privatdetektiv) og beder indtrængende om hans hjælp. Markus er ikke ligefrem detektiv eller overhovedet en handlingens mand – faktisk vil han helst sidde på sit mørke, rodede værelse og svælge i smerten ved sin tvillingsbrors død.

Og Liv banker ikke på døren – de to mødes på en blind date arrangeret af Markus’ ven, Arif. Men sex, det oser hun af – og ballade. Deres i forvejen noget akavede møde afbrydes af en vred mand med kniv, og så går det ellers ned ad bakke derfra. Liv er blevet blandet ind i dystre sager, og det er en flok ubehagelige fyre, der er efter hende – de stopper ikke, før de har fået det, de er ude efter. Hvis så blot Liv og Markus vidste, hvad det var.

Det bliver en grim dag for Markus. Hans gode hjerte bliver ved med at få ham rodet dybere ind i problemerne… godt hjulpet af hans erektion, der har sin helt egen vilje.

LG Jensen har skrevet et lille forord til “Den sidste gentleman”, og Michael Kamp takkes sidst i bogen. Og man mærker tydeligt et åndsfællesskab mellem de tre – Greis skriver ikke om overnaturlige hændelser, men han er også tydelig genreforfatter; og det er lige så tydeligt som hos Jensen og Kamp, at han nyder det. Der satses på et ungt sprog, en hårdtslående handling og en god portion hurtig humor. Det gør “Den sidste gentleman” underholdende og hurtigt læst.

Det er ganske fornøjeligt at se hele noir-konceptet omsat til danske forhold og til unge hovedpersoner. Som det ligesom ligger i oplægget, får den stakkels Markus cirka så mange tæsk, som han kan bære, og så lidt til – og lidt romantik og derudover bliver der også plads til. Men i det store hele er der tale om en flugtroman – vi har vore helt, vi har vore skurke, og så går det ellers halsbrækkende derudaf. Og når handlingen er ved at gå i stå, kommer der en bevæbnet mand ind gennem døren.

Det er muligvis ikke stor kunst, men det forhindrer det på ingen måde i at være ganske underholdende. Det er en hurtig lille omgang hårdkogt action for folk, der kan lide varme pistoler og cliffhangere.

Ruben Greis: Den sidste gentleman. Forside: Spritt Schapiro. Books on Demand, 2010, 170 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (10 stemmer)
Loading...

3 kommentarer »

 1. Skal bare læses, helst ved stranden om dagen hvor det ikke er mørkt 😉 men er du til uhyggelige bøger om aften så prøv 😉

 2. Jeg læste bogen på min sommerferie til Løkken en dag hvor det ikke just var særlig godt vejr!
  min mor havde givet mig den da hun kender og arbejder sammen med forfatteren.
  And i must say! det er udelukkende en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst?!
  det der med at blive trukket igennem københavns gader på kryds og tværs, og endda helt ud til Valby?! det syntes jeg er utrolig fedt! og bogen er fantastisk skrevet..

 3. Har endnu ikke læst selve udgivelsen, men har været med en lang del af vejen under tilblivelsen af bogen. Det er altid rart at være en god ven, der bliver spurgt til råds om diverse ting. Ruben – jeg er sgu stolt af dig! Glæder mig til at hente mit eksemplar og læse den færdige udgave! Dude – skynd dig igang med en ny bog! 😉

  Knus og koldbøtter – Laura