Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Rick Riordan: Lyntyven

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Rick RiordanUdskriv anmeldelsen • 18. februar, 2010

Handlingsmættet spændingsroman om de græske guder, et lyntyveri og en (næsten) helt almindelig dreng med en ualmindelig skæbne.

For Percy Jackson er livet en lang række af uheldige og uforklarlige oplevelser. Efter kun et år på Yancy-akademiet, en privatskole for problembørn står han til at blive smidt ud. Yancy-akademiet er blot en af mange skoler Percy har måtte forlade, for han har en uheldig evne til altid at havne i centrum af alverdens ulykker. Da han på en skoleudflugt kommer til at pulverisere sin matematiklærer, ser det for alvor sort ud.

Percy vender hjem til sin mor for at holde sommerferie, men problemerne og de overnaturlige hændelser følger med. Percy begynder at indse, at hans liv er alt andet end normalt og efter en dramatisk flugt ender han i sommerlejren, Halvblodslejren.

Lejren vrimler med børn og unge, der ligesom Percy, ikke er helt almindelig. De er alle halvblodsbørn, produktet af hede og forbudte affærer mellem mennesker og græske guder. Der er efterkommere af Athene, Ares og Zeus.  Alle har de specielle evner og for første gang nogensinde oplever Percy at han passer ind.

I lejren går rygterne om Percy, tegnene peger på at han er udvalgt til noget stort, men hvilken opgave har skæbnen udset ham til? Percy er i vildrede for hvilke overnaturlige evner har han? Hvad er hans mission og hvordan skal han overleve den? Og hvem er egentlig hans far?

Lyntyven er actionsmættet fra første side. Der er dramatik med det samme, og vores helt har ikke mange chancer for at puste ud, inden nye udfordringer og farer truer hans mission og ofte også hans liv. Undervejs hører man også noget om de græske guder og deres tilstedeværelse i historien fungerer egentlig ret godt. Måske fordi den græske mytologi er fuld af gode historier og hævngerrige guder.

Historien i Lyntyven er hverken nyskabende eller original, og det er heller ikke en dyb og nuanceret verden, man bevæger sig i, når man hopper ind i Percy Jacksons univers. Men historien har liv og humor. Den ene side tager den anden for man er underholdt fra start til slut, og der er endda også plads til et par overraskelser undervejs.

Rick Riordan har skrevet flere romaner til voksne. Lyntyven er hans første børnebog og den første i serien om Percy Jackson. På originalsproget er der foreløbig kommet 5 bøger.

Lyntyven er filmatiseret og kan lige nu ses i biografen.

Rick Riordan: Lyntyven (Percy Jackson & olymperne, bind 1), oversat af Vibeke Nielsen, Carlsen, 2010.- 381 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (31 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] historie som denne. Faktisk synes jeg, Uhyrernes hav er en smule bedre skruet sammen end Lyntyven, netop fordi den mytologiske verden glider mere naturligt ind i […]