Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Michael Ende & Cornelia Haas: Hvorfor mon bamser er til?

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Cornelia Haas, Michael EndeUdskriv anmeldelsen • 18. marts, 2009

hvorformonbamserertilBamsefilosofisk billedbog.

Ved du, hvorfor du er til?

Hvis du er en flue, er det garanteret for at flyve rundt og sætte sig på alt og alle.

Men hvad så, hvis man er en gammel, lappet bamse, hvis ejer er bliver lidt for gammel til det med bamser, og man derfor tilbringer al sin tid på en æresplads? Det spørgsmål må bamsen Washable (det ord stod på en etiket på hans øre, og sådan blev det hans navn) stille sig selv, da han møder førnævnte (irriterende) flue.

På vaklende ben drager Washable gennem huset og videre ud i naturen for at finde ud af, lige præcis hvorfor en som ham er til. Han møder mus, fugle, bier og mange andre dyr, og alle har de deres eget bud på svaret. Men der er ikke nogen af deres svar, der virker helt rigtigt for en gammel bamse.

Michael Ende er af danske læsere mest kendt for Den uendelige historie, men han begik også, blandt meget andet, en bamsefilosofisk billedbog om et af de allerstørste spørgsmål. Formularen for bogen er klassisk og velafprøvet: hver side byder op et ny tegning og et nyt svar – og vi ved, at vi bevæger os frem mod et afsluttende svar. Hvad vi da naturligvis også får, men det taler til Endes ære, at han giver historien en ekstra lille, morsom krølle til sidst. Der gives ét svar i historie og billeder, som nok skal gå rent ind, men et andet og anderledes slagkraftigt til allersidst.

Det er Cornelia Haas, der har illustreret, og det gør hun, lige præcis som man forventer, at en søgende bamse skal se ud. Hendes illustrationer er varme og lige til at røre ved – hendes billede af gøgen (som mener, at livets mening er at finde i tal) ville jeg gerne have hængende på min væg. Hvorfor er bamser mon til? – man kender nok det egentlige svar inderst inde, men når svaret leveres så levende som her, lader man sig gerne det fortælle. Og nok også flere gange.

Man kan se flere af illustrationerne fra bogen på forlagets hjemmeside (men desværre ikke den med gøgen).

Michael Ende: Hvorfor mon bamser er til? Illustrationer: Cornelia Haas. Oversat af Gry Kappel Jensen. Turbineforlaget, 2008, 32 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.