Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lica Weis Næraa: Leon kæmper

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Lica Weiss NæraaUdskriv anmeldelsen • 18. februar, 2009

leon5Leon er nu med i de mest livsfarlige aktioner, og han og hans spejderkammerater fra ”De grå rækker” må hjælpe de andre modstandsfolk under det store oprør i Warszawa. Men hvor længe kan han være heldig nok til at overleve?

Leon er nu 16 år og kun lige sluppet ud af tyskernes kløer. Men krigen venter ikke på nogen, og han må snart i gang med flere aktioner sammen med de andre i spejdergruppen ”De grå rækker” for at hjælpe modstandsfolkene.
Det er dog ikke nok med små, adskilte opgaver, hvis Warszawa nogensinde skal blive frit, og med mindre polakkerne vil besættes af Rusland, så snart Tyskland er blevet slået, er de nødt til at gøre noget drastisk. Derfor planlægges et enormt oprør i selve Warszawa, hvor professionelle og civile må kæmpe side om side med ikke meget andet end kampvilje, mod og håbet om, at England og Amerika vil hjælpe dem. Men om dette er nok til at overvinde diktaturet i Polen, er der ingen, der ved.

Leon kæmper er sidste bind i Leon-serien, og man må sige, at Lica Weis Næraa har formået at runde den af på en flot og overbevisende måde. Der er action, spænding og handling fra start til slut, og det kan tydeligt mærkes, hvor meget personerne har ændret sig i løbet af de fem bøger. Forholdet mellem de forskellige karakterer er suverænt beskrevet, og især Leons personlighed og reaktioner i diverse sammenhænge virker både overbevisende og velbeskrevne.
Der søbes ikke for meget i det sentimentale, men der er selvfølgelig mere følelsesladede scener med, eftersom enhver krig kræver ofre.

Sproget er godt og overbevisende, og man fornemmer rigtig godt, hvordan det må være at være til stede under opstanden i Warszawa, så man næsten kan høre kanonerne buldre og maskinpistolerne i baggrunden.

Der er en rigtig god fordeling af informationer og handling, så man løbende får beskrevet, hvad der foregår og hvorfor, hvorefter man oplever det ”i levende live”. Dette giver et rigtig godt flow i historien og et godt overblik over handlingerne. Derfor vil jeg nok sige, at dette er den mest informative af bøgerne, især hvis man oftest har beskæftiget sig med 2. Verdenskrig i Danmark (hvad der også er en lille efterskrift om i slutningen af bogen) – Dette ses også på antallet af gloser foran i bogen, der hjælper en rigtig meget til at følge med.

Så hvis du er den mindste smule interesseret i 2. Verdenskrig eller bare er ude efter en god spændingsbog, der samtidig informerer, er du simpelthen nødt til at få fat i Leon kæmper.

Selvom alle bøgerne kan læses hver for sig, vil jeg klart råde folk til at læse dem alle fra en ende af. De er ikke specielt lange, i et forståeligt sprog og med en god del spænding iblandet, og man lærer mere om personerne, miljøet, historien og ikke mindst krigen, hvis man læser dem alle i rækkefølge.

Bøgerne i Leon-serien er:

Nr. 1: Leon flygter
Nr. 2: Leon i fare
Nr. 3: Leon som partisan
Nr. 4: Leon overlever
Nr. 5: Leon kæmper

Se mere på hjemmesiden: www.leon-serien.dk

Lica Weis Næraa: Leon kæmper (Leon-serien ; 5). Omslagsdesigner: Charlotte van Hauen (fotografi fra “We Have Not Forgotten”, T. Mazur and J. Tomaszewski, Warsaw 1961). 2. udgave, Husets forlag, 2008, 145 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.