Lemony Snicket: Den lede landsby
Emner: del af serie, fantasy, fra 9 år, gotik, Humor/satire • Se alle anmeldelser af: Lemony Snicket • • 15. juni, 2009Sunny, Violet og Klaus forsøger stadig at redde Hængedyndtrillingerne og samtidig få fundet hemmeligheden bag bogstaverne F.B.K. Det bringer dem igen meget tæt på den skumle Grev Olaf.
Klaus, Violet og Sunny Baudelaire skal endnu engang finde en ny værge, men denne gang er de heldige nok til at bestemme selv. I håb om at få afsløret hemmeligheden, som Hængedyndtrillingerne har forsøgt at afsløre for dem – men midlertidig er ude af stand til, eftersom de er fanget af Grev Olaf – vælger de byen under navnet F.B.K. Uheldigvis opdager de en del ubehageligheder, da de kommer til byen:
- At bysbørnene er sygeligt optagede af alle deres mærkelige, urimelige regler
- At hele byen er fuldstændig overbefolket af krager
- Ingen af beboerne synes at have den store interesse for at tage sig af børnene, men betragter dem bare som deres egne slaver
Men endnu værre er det, da det viser sig, at byens initialer intet har at gøre med den hemmelighed, de søger afsløret. Et lyspunkt i al denne elendighed er dog, at den lidt sky altmuligmand Hector tager dem til sig og vælger at hjælpe dem med at finde Hængedyndbørnene og den grusomme Olaf, der altid viser sig at være lige i nærheden.
Snicket fortsætter sin brilliante serie med dette syvende og, for danskernes vedkommende, foreløbigt sidste bind. Det er en skam, for både spænding, mystik og action er på sit allerhøjeste i denne bog, og man er et stort (nedtrykt) spørgsmålstegn ved bogens sidste punktum, hungrende efter mere viden om de uheldige Baudelaire-børn.
Personernes karrikerede former og ironien i Snickets bøger kommer virkelig til udtryk i Den lede landsby, hvor de regelsyge beboere virkelig er urimeligt urimelige over for alle regelbrydere, uanset hvilken regel der brydes. Men intet hos Snicket er tilfældigt, så mon ikke lige netop denne skildring er en reminder om, hvad for mange regler kan gøre?
Sproget er endnu meget underholdende og velformuleret, og de mange sammenligninger bliver mere og mere opfindsomme.
Men som jeg nævnte i sidste anmeldelse, er det nu der for alvor er kommet smæk på detaljerne om børnenes fortid og Snicket og Beatrices egen historie, så hvad man virkelig er nysgerrig efter er, hvad der egentlig er foregået, og hvem den mystiske forfatter egentlig er.
Så hvis du ikke allerede har sendt nogen ned for at få fat i Den lede landsby, vil jeg stærkt anbefale det, med mindre du er allergisk overfor god underholdning, masser af spænding, genialt sprog og mere mystik end du nogensinde kan forestille dig.
Indtil videre er det kun til og med denne bog, der er udkommet på dansk, men har man mod på det, er de resterende 6 ikke så svære at læse på originalsproget.
Lemony Snicket: Den lede landsby (Én ulykke kommer sjældent alene ; 7). Illustrator: Brett Helquist. Oversat af Ole Steen Hansen. Sesam, 2006, 216 sider.