Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Lemony Snicket: Den hemmelige elevatorskakt

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Lemony SnicketUdskriv anmeldelsen • 27. maj, 2009

hemmeligeelevatorskaktSelv ikke byens sjettemest indflydelsesrige finansrådgiver kan beskytte Baudelaire-børnene mod Grev Olaf, der stadig er ude på at stjæle deres formue.

Sunny, Violet og Klaus er nu havnet hos Esme og Jerome Squalor, der bor i en enorm taglejlighed i børnenes egen hjemby. Og selvom livet her er langt at foretrække frem for de mange andre steder, de har været, er det alligevel noget af en prøvelse at bo med det velhavende ægtepar. Esme er nemlig sygeligt optaget af alt, der er moderne, og eftersom Jerome er alt for konfliktsky til at ændre på dette, sætter hendes besættelse en del begrænsninger for børnene.
Og Baudelaire-børnene har ellers nok at tænke på i forvejen. De ved, at Grev Olaf endnu er på fri fod, de ved, han har kidnappet de to Hængedynd-trillinger, og hvis de kender Olaf ret, har han helt sikkert tænkt sig at forsøge at stjæle deres formue igen.
Uheldigvis har bare ingen anelse om, hvor han befinder sig, og oven i alt dette søger de stadig at finde hemmeligheden bag de mystiske initialer F.B.K.
Hvis Baudelaire-børnene skal gøre sig forhåbninger om nogensinde at få løst alle disse problemer, har de brug for en del mere end et par vandige martinier.

Lemony Snicket skriver ivrigt videre på sin geniale serie og holder endnu stilen rigtig godt i dette 6. bind, hvor mystikken er i højsædet, og spændingen stiger med de nye udfordringer og farer, børnene udsættes for.

Sproget er endnu skævt og fortællende, og den evige strøm af ordforklaringer og sammenligninger er ikke blevet mindre i dette bind af serien. Personerne er stadig meget overdrevne, og kontrasten mellem børn og voksne står endnu tydeligere frem i det rigmandsmiljø, Sunny, Klaus og Violet nu befinder sig i.

Bogens plot er meget velfungerende, men det er nu blevet helt tydeligt, at det er en del af en serie, hvad Snicket heller ikke lægger skjul på. Der dukker nemlig endnu flere mystiske elementer op i Den hemmelige elevatorskakt, og man kan for alvor mærke, at der er mere til denne historie end blot skæv humor og triste scenarier.
Snicket lader dog sine læsere vente i spænding lidt endnu, for hver gang en vigtig detalje er ved at blive afsløret, springer han hastigt videre og lader en stille spørgsmål, der ikke engang besvares i slutningen af bogen.
Jeg kan faktisk med sikkerhed sige, at hvis man er nået så vidt som til denne bog, er det fuldstændig umuligt – for ikke at sige tåbeligt – at standse igen, for der bliver hele tiden lagt mystiske spor ud til historien om Snicket selv og Baudelaire-forældrenes tragiske død.

Så hvis du leder efter god underholdning, høj spænding og en god portion mystik er Den hemmelige elevatorskakt helt uundværlig på boghylden.

Indtil videre er det kun til og med bog 7, der er udkommet på dansk, men har man mod på det, er de resterende 6 ikke så svære at læse på originalsproget.

Lemony Snicket: Den hemmelige elevatorskakt (Én ulykke kommer sjældent alene ; 6). Illustrator: Brett Helquist. Oversat af Ole Steen Hansen. Sesam, 224 sider, 2005.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (Bliv den første til at stemme)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.