Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Leif Esper Andersen: Heksefeber

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Leif Esper AndersenUdskriv anmeldelsen • 16. november, 2005

Leif Esper Andersen: HeksefeberKlassisk dansklærerroman

De første kendte heksebrændinger i Danmark er fra år 1540, og den sidste dømte heks blev brændt på bålet i 1693. Et sted i mellem disse to årstal foregår romanen Heksefeber, som blev Leif Esper Andersens gennembrud som forfatter. Romanen udkom i 1973 og tusinder af elever har læst den i forbindelse med danskundervisningen i folkeskolen.

Esbens mor bliver anklaget, dømt og brændt som heks. Selv undslipper han, og i sin flugt væk fra den grusomme uretfærdighed møder han manden Hans, som lever alene ved fjorden med den smukke og barske natur omkring sig. Hans er selvvalgt udstødt. Folk opsøger ham for at få hjælp mod sygdom og dårligdomme, og Hans hjælper, selvom han ved, at det bringer ham i fare i en tid, hvor frygten for hekse og anden indbildt djævelskab slider og forvrænger samfundet.
Esben er traumatiseret af angst, men i Hans’ rolige selskab får han sat ord og følelser på angsten, og efterhånden stykkes historien sammen om hans oplevelser og om morens skæbne. Esben får fortalt sin historie, og Hans’ skæbne rykker tættere på.

Heksefeber er en dyster og følelsesladet men letlæst lille roman. Den rummer en grum autencitet, som helt enkelt danner et billede af, hvordan hekseprocesserne i Danmark udspillede sig. Leif Esper Andersen var socialist, og alle hans romaner bar præg af dette. Med det in mente handler Heksefeber ikke kun om uvidenhed, intolerance eller syndebukkementalitet, dens ærinde er i høj grad også at berette om et samfund, hvis magthavere (kirken) fyldte sine borgere med angst. En angst, som undertrykte dem og gav kirken kontrol. Rammen er historisk, men budskabet strækker sig ind i en større sammenhæng.

Leif Esper Andersen var uddannet folkeskolelærer. Heksefeber kan måske ikke beskyldes for at være belærende,  men det er  tydeligt, at Esper Andersen er bevidst om sin barnelæser, som når han f.eks. lader Esben stille Hans nogle svære eksistentielle spørgsmål, som denne erfarent svarer på.

Mange børn møder som sagt Heksefeber i folkeskolen. Jeg mener bestemt, at tiden er løbet fra den. I undervisningen er romanens åbenlyse styrke dens mange lag, som gør den perfekt anvendelig i bred analytisk øjemed. Romanen rummer en del henvisninger til naturen, som virker rolig og uforanderlig men samtidig kraftfuld. Dette understøttes at stærke illustrationer udført af Mads Stage.

Leif Esper Andersen: Heksefeber. Gyldendal, 1973. Forside: Mads Stage

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (167 stemmer)
Loading...

193 kommentarer »

 1. Den er god, og dårlig på samme tid.

 2. Ja FAKTISK den var rigtig dårlig men en lille smule god

 3. Hvorfor de negative kommentarer inderst inde synes i allesammen at den bare var fantastisk

 4. Måske er nogen her fan af Taylor Lautner, Miley Cyrus, Paris Hilton eller Justin Bieber
  Men jeg, jeg er FAN AF LEIF ESPER ANDERSEN

 5. LEAVE LEIF ESPER ANDERSEN ALONE

 6. HAN HAR SKREVET EN BOG SOM I BARE SER NED PÅ SÅ SÅ RESPEKTLØST

 7. det er det værste lort jeg ever har læst.. godt nok har jeg ikke læst så meget…

 8. Det er en vildt dårlig og mega kedelig…..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ps. dårlig dårlig dårlig

 9. loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrttttttttttttttttttttteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee bog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. stob leif esbersen andersen du er så Dårlig!!!!!!!

 11. hvordan ser Esben nu ud

 12. har læst bogen på to dage nu og vi skal læse den sammen i klassen.
  de andre er bare så meget bagud.

  den var rigtig rigtig mega meget god.

  kan godt anbefales.

 13. Jeg synes bogen er virkelig god men ender dumt

 14. den var lidt god men ender dårligt og der sker ikke så meget men jeg tror jeg gå i gang med en anden af hans bøger men elles gap

 15. du skal aldrig læse den den er dårlig mennsker

 16. læs den aldrig du ville spilde din tid på den FORFÆRDELIGE bog

 17. Stella sig det rigtige ikke det forkerte

 18. skulle læse den i skolen men kom til at ligge den over i skolen men læste den på nettet altså halv delen (den er syg kedelig)

 19. heske feber ja hvad skal jeg sige vi skulle læse den i skolen kunne ikke skaffe den kom til og læse den og DET ER DEN VÆRSTE BOG EVER. husk og had den lorte bog. LAD HVER OG LÆS DEN HVIS MAN IKKE SKAL.

 20. total gooooooooooooooood fuck jer som der synes den er dårlig fuck jer så har i ikke læst bogen

 21. heeey

  jeg synes at bogen er rigtig god.
  det er jo forfærdeligt at sådan noget skete!!
  nå men den kan anbefales!!!!!!!!!!!!!!!

  læææææææææs den.

 22. den er ret så kedelig. og vi skal læse bogen 3 gange og lave en 15 siders bograpport. KAN IKKE ANBEFALES

 23. dem som siger de ville “Dræbe” forfatteren sq satme skamme sig!!!!! Hvis man har dårlige kommentarer skulle man sq holde dem for sig “SELV!” Prøv lige at have noget respekt for forfatteren, han har fortjent bedre! Han var et menneske som os andre!! Jeg siger ikke jeg kan li’ bogen, men jeg synes sq det er respektløst af jer!

  P.s. Jeg vil vædde med at dem som laver “Lorte” kommentarer ikke selv kunne skrive bedre!.

 24. Fantastisk bog, virkelig fede beskrivelser om naturen. Kan klart anbefales, 4½ ud af 5 stjerner! Jer der skriver ‘Lorte bog’ i fatter vist ikke indholdet? 😀 Den er både spændende og lærerig. DEN FANTASTISKE BOG.

 25. Jeg læste bogen i skolen, det er en af de sjoveste uger vi har haft! Nu skal vi lave en forsættelse af bogen.

 26. jeg synes at bogen var god nok og den henviser lidt til hvordan det var i den tid jeg ville anbefale den den er gooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood

 27. den er mega god læs den

 28. prøv dog lige at tage jer sammen små børn??:O! bogen er faktisk god

 29. Vi har alle sammen forskellige meninger, og nogen synes den er god og nogle dårlige. Men hvis det er en skolebog som du skal læse så er den jo hurtigt overstået. Så stop med at brokke jer 😉

 30. God nok bog, kedelig i starten men ellers var den god 🙂

 31. Rigtig god bog vi har lige læst den i skole og den er rigtig god med gode beskrivelser af naturen anbefaler den meget.

 32. Jeg har ikke læst bogen 😉

 33. Mærkelig bog

  ……kan ikke anbefales

 34. Hej palle

 35. Bodil Jensen hedder bogen næsten

 36. What the ****

 37. jeg er bedste venner med bæveren biver 😀

 38. jeg syntes den er voldsom og klam.
  ham Hans er sgu da en blotter over for Esben.
  det er en åndssvag bog om gamle dage

  JEG ER BEDSTE VENNER MED NÆBDYRET NELSON 😀

 39. BEST FRIEND IN THE WORLD NÆBDYRET NIELSON

 40. bogen er rimlig god, man kan godt anbefale den men man skal ikke læse den med for meget mellemrum for så husker man ikke hvad der skete sidste gang. den er god:-)

 41. den bog er fucking kedlig man forstår ikke en skid lorte bog men en læser kan læse den for et bitchflip

 42. den bog er fucking kedelig

 43. Hej alle sammen er igang med at læse den og den kan sagtens ANBEFALES !!!!!!
  merget spændene & drama agtig