Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kenneth Bøgh Andersen: Dødens terning

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Kenneth Bøgh AndersenUdskriv anmeldelsen • 26. august, 2007

Kenneth Bøgh Andersen: Dødens terningEndelig er den her: fortsættelsen i Den store Djævlekrig. Tag med til Helvede…

I “Djævelens lærling” blev Filip Engell ført til Helvede med det formål at overtaget stedet efter Fanden selv – med det ene, lille men, at Filips efternavn var meget passende, og at Helvede i al fald ikke var stedet, hvor han hørte hjemme. Det forhindrede ham nu ikke i at finde en del gode venner dernede.

Jeg fik aldrig læst første bog i serien “Den store djævlekrig”, men Bøgh Andersen er som sædvanlig god til at bringe sin læser ind i tingenes tilstand. Vi præsenteres for Filip, der er tilbage på Jorden, og får forhistorien serveret, uden det bliver akavet. Og inden der er gået mange sider, bliver Filip slået ihjel.

Det er vist ikke ofte, der sker for hovedpersonen i en roman, men det er naturligvis en nødvendighed, hvis man skal løse de problemer, der er opstået i Helvede. Denne gang er intrigen dog ikke opstået i Helvede, men lige i nærheden, hos Mortimer, som er Døden selv. Nogen har stjålet hans terning – det instrument, der afgør, hvor længe folk får at leve i. Hvilket betyder, at alle mennesker nu bliver født udødelige. Det lyder måske meget rart, men det er det ikke. Så det er blevet aftalt mellem Jahve, Djævelen og Mortimer, at Filip må hidkaldes.

Filip er snart tilbage i en verden, hvor han har masser af venner – men så sandelig også fjender. Ikke alle er lige tilfredse med hans indblanding, og der lægges planer i skyggerne (og skygger er der masser af i Helvede). Samtidig stilles han over for nogle svære valg, for handlinger i efterlivet kan få masser af konsekvenser i selve livet, og snart må vor helt kæmpe mod tiden for at rette én, der står ham meget nær.

”Dødens terning” er – som forventet – en velfortalt blanding af drama og humor – dog med mere hygge, end man nok ville forvente af en bog, der hovedsageligt foregår i Helvede. Der hældes masser af problemer på, som holder spændingskurven stødt stigende hen mod slutningen, og det fungerer upåklageligt. Eneste problem er, at ”Dødens terning” er midterste bog i en trilogi, hvilket betyder, at der ikke kan bindes alt for voldsomme knuder på de løse ender – der lægges nogle gode spor ud til næste bog, mens opgøret med skurken måske kommes lidt for let hen over, da denne naturligvis skal kunne vende tilbage til det endelige opgør.

Bøgh Andersens portræt af Døden får mig til at tænke på, om han mon ikke har læst Terry Pratchett (og især “Mort”), selv om her er tale om en helt anden type historie. Han morer sig også med masser af henvisninger til vores verden – som når Djævelen hører Elvis og brokker sig over, at han måtte sende sangeren videre opad; han sang som en engel, og den fornøjelse måtte de fordømte ikke få.

“Dødens terning” er uden tvivl ventet med længsel af de mange læsere, der har haft fat i “Djævelens lærling”, og jeg har svært ved at se, at de skulle blive skuffede. Forfatteren har endnu engang samlet sine elementer med ferm hånd. Nye læsere kan starte her, men det ville dog nok være smartere at begynde med Filips første eventyr i Helvede.

Kenneth Bøgh Andersen: Dødens terning (Den store djævlekrig: 2). Høst & Søn, 2007. Forside: Per Jørgensen

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (7 stemmer)
Loading...

19 kommentarer »

 1. […] Læs Janus’ anbefaling her […]

 2. jeg ELSKER bare kenneth bøgh andersens bøger 😀 han skriver fantastisk og jeg håber meget at han vil lave flere bøger til den store djævlekrig. Jeg har læst en anden bog som han har skrevet som hedder Himmelherren, men jeg synes desværre ikke rigtig den bog når at komme ordentligt i gang, den ligger ligesom op til en hel masse men det bliver bare ikke til noget og så sidder man der og er ved at læse sidste side og tænker “nå..?” – jeg kan næsten ikke tro at det er den samme mand som har skrevet den store djævlekrig – for den er FANTASTISK 😀 hilsen bogormen…

 3. Der skulle gerne komme to til i “Den store djævlekrig”, men vist først til næste år, desværre.
  Jeg synes også, at han er blevet langt bedre med årene – jeg var ikke nær så vild med “Slaget i Caïssa” som med “Dødens terning” og Antboy-bøgerne, f.eks.

 4. Jeg har læst begge bøger i “Den store djævlekrig”, den første ved et skoleprojekt, den anden lånte jeg på bibloteket. Det tog mig ikke mere end 2 dage at kværne “Dødens terning”, og jeg venter spændt på hvad den nye bog har at byde på. Det jeg egentligt vil spørge om er om der er nogen der ved hvad den nye bog hedder, og hvornår den kommer ud. 😀 Vær sød at svare. Er MEGET nysgerrig.

  Hilsen

  K.B Andersen fan 😀

 5. Hej Mathias

  Jeg ved desværre ikke, hvad den kommer til at hedde, men om udgivelsen skriver Kenneth Bøgh Andersen på sin hjemmeside:

  “3. bind udkommer først i efteråret 2009, simpelthen fordi jeg er nødt til at skrive 4. og sidste bind færdig, før 3’eren kan udkomme. Det er nødvendigt for at sikre mig, at historien kommer til at hænge sammen. Det kommer så til gengæld til at betyde, at der ikke kommer til at gå lige så lang tid mellem bind 3 og 4, som der har været mellem bind 1, 2 og 3.”
  http://kennethboeghandersen.dk/

  Så det kommer desværre til at tage noget tid, før vi får afslutningen 🙁

 6. jeg har i forbindelse med skolen lige læst “djævlens lærling” og jeg syntes den er rigtig rigtig god! 😀 sidste skoleår havde vi besøg er kenneth hvor han holdte foredrag, og det var rigtig spændende! jeg skal have fat i “dødens terning” og glæder mig meget til at læse dén, tre og fieren d:

 7. jeg ved godt at det ikke har så meget med dødens terning at gøre, men jeg har fået til opgave at finde djævlens lærlings tema. efter mange spekulationer (staves?) er jeg noget frem til venskab, men jeg føler ikke at det er helt rigtigt.
  har i nogle idéer? gerne med begrundelse. det ville hjælpe mig meget! på forhånd tak!:D

 8. hej alle denne bog er sindsyg god jeg ville råde jeg til og læse den

 9. vi har haft kenneth bøgh andersen og holde foredrag, jeg ved at 4’eren heder “Den Store Djævlekrig” men jeg kan ikke huske hvad 3’eren hed 🙁 ..

 10. Jeg fandt ud af det på hans hjemmeside: 3’eren kommer til at hedde “Den forkerte død”.

 11. Dine Bøger Er Dee Bedste

 12. Jeg har både læst 1’eren og 2’eren, og må indrømme at jeg ikke er ligeså imponeret som jer andre.
  1’eren læste jeg også hurtigt, og syntes rigtig godt om – men 2’eren syntes jeg langtfra er ligeså god! Der sker 117 ting i den, hvilket gør det svært at forstå det hele, og slutningen er nok det latterligste ved det hele. Man glemmer helt den egentlige handlingen, fordi der sker så meget.

 13. Jeg har læst 1’eren
  2’eren & 3’eren og de er alle meget gode!
  3 bliver ikke afslutted ligesom de andre så jeg håber virkelig 4’eren snart kommer!
  Nogen siger den først kommer i år 2010 og andre (ligesom dig Janus) siger de vil udkomme meget tæt op af hinanden?
  Svar venligst.
  Mange hilsner Nicolai.

 14. De andre har desværre ret 🙁
  Kenneth Bøgh Andersen skriver selv op sin hjemmeside:
  “MEN – selv om sidste bind i Djævlekrigen er skrevet færdig, så er det stadig ikke helt færdigt. Jeg har skrevet første udkast, og bogen står nu overfor flere gennemskrivninger, og derfor udkommer den ikke før 2010, beklager.”

 15. Hvor kan man købe de bøger? kan ikke finde dem på nettet nogle steder… Står og skal bruge dem til en fødselsdagsgave…

 16. Du kan bl.a. finde hele serien på Bogpriser.dk og der se, hvem der sælger dem billigst.

 17. kanon tak skal du have…

 18. Elsker djævelens lærling glæder mig meget til at læse dødens terning elsker hans måde at skrive på læser også antboy siuper fed historie

 19. hej jeg syntes at den bog er den bedste bog i verden:):`) (comic_star)