Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Kathrine Louise Nielsen: Ild og vand & De Spidsørede

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Kathrine Louise NielsenUdskriv anmeldelsen • 11. september, 2010

Et lidt for velkendt miks af magi og skoleliv.

Hovedpersonen i Ild og vand, Maevelia Morion, har enorme magiske kræfter. Faktisk så store, at selv den mægtigste troldmand i verden indrømmer, at hans kræfter ikke kan måle sig med hendes, og hun kommer derfor ind på trolddomsskolen Layvon, hvor hun lærer alt i verden om magi. Her undervises elever i at styre deres magiske element, men Maeve skiller sig snart ud, da hun i modsætning til de andre elever ikke har ét, men to elementer, ild og vand.

Alt er spændende og nyt for den lille, forældreløse pige, der først for nylig lærte, at der var noget, der hed magi, men snart må Maeve sammen med sine venner forsøge at standse den mystiske herre, der forsøger at angribe guderne og overtage verden.

I De Spidsørede må Maeve kæmpe videre mod Novtorn, hvis metoder til at overtage gudeverdenen kun er blevet mere brutale og nådesløse. Samtidig må hun også håndtere problemer med veninder, dybe hemmeligheder, frygtelige dødsfald og de ukontrollerbare helende kræfter, hun nu besidder.

Mens alt dette foregår, er den unge sømand Phil Geroan taget af sted til Bjergfeernes rige for at hjælpe dem i kampen mod en fremmed og nådesløs fjende, der truer med at udslette hele deres race.

Læser man en anmeldelse af en bog, hvor den debuterende forfatter sammenlignes med legenden J.K. Rowling, ville man normalt antage, at det var et godt tegn. Jeg vil dog i Kathrine Louise Nielsens tilfælde vove at påstå, at det er en stor fejl at være for kraftigt inspireret af en anden bog, især når det er noget så verdenselsket som Harry Potter.

Forfatteren bruger meget tid på at beskrive studie- og især pigelivet på kostskolen, men når aldrig særlig langt ind på livet af personerne, og det – sammen med det lettere uoriginale sprog – er sådan set mit største problem med Nielsens bøger.

For mig at se forbliver alle personerne stereotyper hele vejen igennem, og beklageligvis er det faktisk ikke blevet bedre fra 1’eren til 2’eren. Her er Maeve nemlig blevet meget mere handlingslammet og hjælpeløs, end hun var i det første bind, og det har ikke bidraget til en bedre forståelse af, hvem hun er – i hvert fald ikke på den gode måde.

Jeg skal gerne indrømme, at der er visse ting i bogen som jeg aldrig har oplevet, og jeg derfor ikke kan sige om Maeves reaktion er realistisk eller ej – men her har forfatteren netop lagt en fælde for sig selv ved at lægge sig så kraftigt op af Harry Potter. Jeg sad jævnligt med Rowlings teenagere i tankerne og blev småirriteret over Maeves urimelige – og til tider urealistiske – opførsel, især over for hendes veninder og klassekammerater. Det er meget muligt, at der er folk, der opfører sig nøjagtig som forfatteren beskriver – men så bør hun have sørget for, at man virkelig forstår Maeve, før hun viser alt for mange af hendes dårlige sider frem.

Både Ild og vand og De Spidsørede formår dog alligevel at få hævet sig op på et niveau, hvor man alligevel synes, at det er en hæderlig historie. Blandt andet har Kathrine Louise Nielsen sørget for en del spænding i begge bøger, og især i 2’eren er plottet virkelig blevet godt skruet sammen så man tror på det og bliver revet med i de sidste par sider. Der er også et par stemningsfulde scener indimellem, så det er tydeligt, at forfatteren virkelig har forsøgt at lave to gode fantasybøger.

Problemet er bare for mig, at alt dette ingenting betyder, hvis jeg ikke forstår personerne og føler jeg kan forholde mig til dem. Indimellem synes jeg også at sproget halter. Så hvis du – ulig mig – er i stand til at adskille de ting og ikke mener, det er nogen hindring, kan jeg sagtens anbefale dig at læse Nielsens fantasyfortællinger, de andre elementer fungerer nemlig fint.

Kathrine Louise Nielsen: Ild og vand & De Spidsørede, Illustrator: Per Jørgensen, Forlaget Klim, 2010. – 326 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (7 stemmer)
Loading...

7 kommentarer »

  1. jeg har aldrig nogensinde læst harry potter, men jeg har set filmene. jeg kan overhovedet ikke se nogen sammenligning mellem harry potter og maeve. ild og vand og de spidsørede er er nogen af de bedste bøger jeg nogensinde har læst.

  2. Jeg indrømmer jeg ikke har læst Harry potter, men det vil jeg heller ikke. Jeg er vild med ild og vand, de spidsørede falder dog lidt tilbage at ønske, men i modsætning til nogen andre kan jeg altid leve mig helt ind i hovedpersonen, så for mig er det intet problem at man ikke for så meget at vide jeg kan selv føle det. 🙂

  3. jeg har læst alle harry potter bøgerne og set alle filmene og efter min mening er ild og van (og de spidsørede) i en HELT anden liga end harry potter, jeg har aldrig været så opslugt af at læse bøger som da jeg fik fingerende i dette mester værk og jeg har efterhånden også læst bogen over 10 gange, og regner også med at læse den mange flere. det er abselut min ynglings bog!

  4. Er der nogen der ved om der kommer andre bøger i serien eller om det bare slutter midt i serien. jeg har spurgt forfatteren for nogle år siden og hun sagde at der kom flere men derefter er hendes facebook profil forsvundet og jeg kan ikke finde noget om en kommende bog.

  5. Jeg mener som anmelderen at disse bøger læner sig kraftigt op ad Potter serien men det hør ikke noget hvis man er godt underholdt. Jeg syntes at bøgerne er gode men ingen overraskelse. Jeg blev faktisk mest overrasket til sidst over stakkels Gnist. Jeg ville gerne se ham blive reddet for det havde han fortjent. Bogen sluttede for brat efter min mening.

  6. Jeg har netop læst begge bøger, og synes godt om dem. Jeg har læst alle Harry Potter bøgerne flere gange og set filmene og synes de er super gode. I modsætning til anmelderen fik jeg kun få associationer til Harry Potter, men en del flere til Tamora Pierce’ s bøger. Bl.a. serien om Alana (Den springene løvinde I – IV). Men også en af de andre af hendes serier, hvor hovedpersonen finder ud af at hun er datter af en Gud. Disse bøger er fantastiske, hvis man kan lide fantasy universet.
    Trods flere ligheder og et ikke helt så gennemført univers som f.eks. Ovennævnte, så holdt bøgerne mig fanget, og jeg håber da bestemt at Kathrine Louise Nielsen vil skrive en afsluttende bøg til serien. Det fortjener den bestemt.

  7. Den serie af Tamora Pierce du (Heidi) snakker om, med hende der finder ud af hendes far er en gud og hendes mor er blevet en gud, er de uddødelige.