Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Josefine Ottesen: Heltemod og kragelort

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Claus Rye Schierbeck., Josefine OttesenUdskriv anmeldelsen • 14. september, 2008

“En hullerik føler aldrig frygt”: siger et 7 cm stort menneskeagtigt væsen med træagtige ører, kraftige kløer på tæerne, en usædvanlig god hørelse og et dårligt nattesyn.

Hullerikkerne bor i Syvstammetræet og deres værste fjender er kragerne. Ask og Birk er de tapreste hullerikker i træet, mener de selv, og de bestemmer sig for at tage kampen op mod de sorte fugle.
Den mindste hullerik, Ella, vil med op i toppen af Syvstammetræet for at jage fuglene væk. Ask og Birk bliver tvunget til at tage hende med, for ellers sladrer hun til Tjørn, Syvstammetræets leder.
Ella optræder modigt og uforsigtigt og bliver bortført af kragerne lige for næsen af Eg, Syvstammetræets forsvarer, som ikke er så tapper, som alle hullerikkerne tror.

Ask og Birk beslutter sig for at tage til Kragekongens træ på Krageøen for at befri Ella. De får hjælp af Thorvald Tudse, som er fuld af gode historier og ved den masse om krager.
Ask og Birk flyver, under deres redningsaktion, på ryggen af hjælpsomme flagermus, de sejler over en sø på et åkandeblad og er lige ved at blive spist af Gustav Gedde.

Ella har ikke mistet modet og gør livet så surt for kragerne, at de beslutter hun skal have noget opdragelse (og ekstra foder!) hos hunkragen Kajsa. I Kajsa’s rede er der 3 krageunger og Ella allierer sig med den mindste, Piv, som tager Ella med på sin første flyvetur uden for Kragetræet.

Der er lagt op til en spændende slutning: hvem redder mon hvem…

Heltemod og kragelort er en herlig højtlæsningsbog for børn. Den har et sprudlende sprog, sjove karakterer og en handling, som glider fremad, som i en film. Læst op for 8-9 årlige fik jeg mange kommentarer undervejs:

Sofus, 9 år: “Vi har sådan et træ derhjemme, altså med huller i!”
Rasmus, 9 år: “Ja,ja, det er altså spætterne, der har lavet hullerne.”

Karina, 8 år: “Jeg synes, at tudser er ækle. Jeg fandt én, der var helt udsplattet.”

Peter, 8 år: “Min lillesøster vil også altid med, når Jakob og jeg skal lege. Hvis vi siger nej, så siger vores mor ja.”

Og det er jo sagen i en valnøddeskal: Drenge vil frygtelig gerne på eventyr, gerne langt fra hjemmet og uden en irriterende lillesøster. De har også den selvtillid, der gør at de tror at de kan klare alle forhindringer, at de er usårlige. Sådan nogle drenge kender jeg også – dem henter jeg jævnligt ned fra æbletræet når MIN grænse er nået. Bogen fanger også pigerne, men det er nogen andre temaer de bider mærke i:

Marie, 8 år: “Drenge skal altid slås lige så snart de ikke kan finde ud af det.”
Line, 8 år: Ja, de ku da bare spørge nogen om det”.

Altså, bogen fanger børnene i målgruppen på det rigtige ben og også oplæseren, som synes den har været spas at læse højt – hjulpet godt på vej af flotte tegninger. Vi glæder os allerede til de næste bøger i serien om Hullerikkerne fra Syvstammetræet.

Som en ekstra god bonus medfølger en cd med bogen hvorpå forfatteren selv har indlæst historien på mp3, som også er tilsat lydeffekter.

Hullerikkerne er selvfølgelig også på nettet – find dem lige her

Josefine Ottesen: Heltemod og kragelort (Hullerikkerne fra syvstammetræet ; 1). – Kbh. : Høst, 2008. – 1 cd (mp3) 1 bog, 118 sider : ill. af Claus Rye Schierbeck.
Pris: kr. 199,00

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (5 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] og ormehug er en spændende fortsættelse af første bog: Heltemod og kragelort. Denne gang præsenteres læseren for nye hullerikker og andre af skovens dyr. Der er lagt op til […]