Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

John Flanagan: Gorlans ruiner & Den brændende bro

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: John FlanaganUdskriv anmeldelsen • 7. januar, 2010

Will har altid været lidt bange for dem. Rangerne. For de virker mystiske og gådefulde i deres mørke kapper…

I første bind i serien Skyggens lærling, Gorlans ruiner, møder vi 15-årige Will, der til sin store fortvivlelse bliver afvist af Ridderskolen, fordi han hverken er høj eller stærk nok. Hele sit liv har han drømt om at blive en stor kriger som sin afdøde far. Wills skarpsindighed og evne til at bevæge sig hurtigt og lydløst skaffer ham i stedet en læreplads hos den mystiske ranger Halt – også kaldet Skyggen – for at lære at arbejde for kongen i det skjulte.

Inden længe får Will brug for al sin nye lærdom til at forhindre et mord på kongen, for Morgarath, herre over Regn- og Nattebjergene, er ved at samle sine frygtindgydende tropper til et angreb.

Én mand kan betyde svig. To er nok til en sammensværgelse. Tre er det tal, jeg stoler på.

I Den brændende bro er Will sammen med sin tidligere plageånd, Horace, og den unge ranger Gillan sendt på en mission til landet Celtica, mens kongeriget Araluen forbereder sig på krig mod den onde Morgarath og hans modbydelige wargaller. Men Celticas landsbyer ligger øde hen, for Morgarath har sendt sine grumme skabninger ud for at indfange alle keltere. Kun en afkræftet pige ved navn Evanlyn er tilbage.

Det er nu op til Will og Horace at forpurre Morgaraths onde planer og forhindre katastrofen!

Skyggens lærling er en medrivende og eminent fortalt historie. Et spændende og helstøbt eventyr, der folder sig ud i sin egen middelalderverden tilsat et par magiske elementer, uden at disse dog er specielt dominerende. Wills oplæring som ranger er det bærende element i historien, og sammen med læseren erfarer han hurtigt, at et liv i kongens efterretningsvæsen på ingen måde er af mindre betydning for kongerigets sikkerhed end Ridderskolens mægtige krigere. Tværtimod!

Hos Halt lærer Will at bevæge sig adræt og lydløst, at læse spor, at hylde sig ind i sin kappe og smelte sammen med omgivelserne for til sidst at blive helt usynlig, at kæmpe med kniv og skyde med bue og sidst men ikke mindst at ride på sin egen hårdføre og intelligente rangerhest, Tug, som er en hel lille personlighed i sig selv. Bøgernes forsider er flotte, fængslende og rammer utrolig godt den mystik og stemning, jeg forestiller mig, at rangerne omgiver sig med. Når jeg forestiller mig Halt, kommer jeg uvilkårligt til at tænke på Aragon fra Ringenes Herre. Venlig men fåmælt, mild men bestemt, mystisk men godhjertet…

Jeg har læst, at John Flanagan skrev den første bog i serien for at opmuntre sin dengang tolvårige søn til at læse og vise ham, at helte ikke nødvendigvis behøver at være store og stærke. Indtil videre er der udkommet 8 bind i serien på dansk. Jeg er allerede godt i gang med tredje bind, og jeg garanterer dig for, at får du først startet på serien, så kan du slet, slet ikke lægge den fra dig igen.

Læs mere på forfatterens hjemmeside

John Flanagan: Gorlans ruiner (Skyggens lærling; 1) På dansk ved Birgit Schlifer.Borgen, 2009.-326 sider
John Flanagan: Den brændende bro (Skyggens lærling; 2) Borgen, 2009. – 317 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (17 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] to første bind i serien Skyggens lærling, så læs endelig ikke videre. Skynd dig i stedet at få startet på serien, for der venter dig en læseoplevelse af de […]