Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jesper Ejsing: Jarvis – troldmandens lærling

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Jesper EjsingUdskriv anmeldelsen • 12. marts, 2006

Jesper Ejsing: Jarvis - troldmandens lærlingDa hittebarnet Jarvis udvælges til at blive troldmandens lærling, ser han selv og hans fattige adoptivforældre det som en stor chance. Men snart bliver han klar over, at noget er galt.

Jarvis er hittebarn, og hans adoptivforældre vil gerne give ham den bedst mulige fremtid. Derfor bliver de glade da han vælges til at blive troldmandens lærling. Men under træningen bliver Jarvis uvenner med flere af de andre lærlinge, og som om det ikke var nok, vokser hans mistanke om, at den diktatoriske troldmand i virkeligheden har skumle hensigter med sine lærlinge.

Jarvis’ uro styrkes, da han opdager, at mesteren ikke alene har været gift, men også fik et barn, men både mor og barn er forsvundet. Oven i det aflægger repræsentanter fra Det røde råd (som holder Øje med troldmænd) skolen et besøg, og de er mildest talt ikke imponeret med undervisningen. Faktisk giver de Jarvis nogle gode råd, som snart skal betyde forskellen mellem liv og død for drengen. Da de andre lærlinges fjendskab styrkes, kastes Jarvis ud i en nervepirrende kamp for sit liv, men det værste er lang fra overstået…

Jarvis er en rigtig god gedigen fantasy-fortælling. Drengen Jarvis er en yderst levende og troværdig hovedperson. Hans undren over tingens tilstand og splittede loyalitet er fascinerende at følge. Historien glider let og elegant, og selv om man har en mistanke om Jarvis’ sande oprindelse allerede tidligt i bogen, skaber Ejsing alligevel et formidabelt spændingsfelt, som sagtens kunne holde denne læsers opmærksomhed fanget.

De problemer, Jarvis har med de andre lærlinge, gav mig i begyndelsen lidt problemer. Jeg syntes, det ledte tankerne lidt for meget hen mod Harry Potter. Men den sammenligning bliver helt og aldeles smadret, da fjendskabet bryder ud i lys lue. Her giver Ejsing et yderst effektivt og utroligt ubehageligt indblik i pøbelmentalitet og gruppens fralæggelse af personligt ansvar. Der er meget langt til Potters lidt ufarlige skærmydsler med onde elever på troldmandsskolen. Desuden gør troldmandens hjerteløse og diktatoriske behandling af lærlingene deres opførsel troværdig. Dumbledore skulle forestille at være god, og alligevel griber han ikke ind overfor åbenlyse uretfærdigheder. Troldmanden i denne bog er gennemført ubehagelig og usympatisk. Jeg er ganske overbevist om, at det er en af grundene til, at lærlingene går så langt, som de gør. Hvorfor ikke? Deres mester har med alt tydelighed bevist, at medfølelse og barmhjertelighed er uønskede kvaliteter.
Slutningen er hæsblæsende, og for en gangs skyld var jeg faktisk taknemmelig for en af DSB’s utallige forsinkelser, det gav mig nemlig en mulighed for febrilsk at sluge de sidste sider i bogen

Bogen er illustreret af forfatteren selv, og gudskelov for det. Hans illustrationer fanger med knivskarp præcision stemningen i bogen. Det er en medvirkende årsag til, at bogen bliver et bekendtskab ud over det sædvanlige. Som en ekstra bonus findes den flotte hjemmeside www.jarvisbogen.dk. Her kan man lære mere om universet og den mytologi, som styrer personerne. Det kan man så trøste sig med, indtil Ejsings næste bog udkommer. Jeg har kun en ting at sige til manden: Kom i gang med at skrive NU!!!

Jesper Ejsing: Jarvis – troldmandens lærling. Politikens forlag, 2005. Forside: Jesper Ejsing

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (7 stemmer)
Loading...

9 kommentarer »

 1. er der en efterfølger og hvis ikke så lav venligst en (rettet mod jesper ejsing) det er en erefed bog 😀

 2. Jesper Ejsing har desværre ikke skrevet en fortsættelse (endnu) – men Ruben Strid har skrevet en bog, der foregår i samme univers: Rakkerungen

 3. Hej
  Selvfølgelig er der da ikke en efterfølger 🙂
  Altså Jarvis er en debut, derfor er der ikk en efterfølger

 4. Kan man på nogen måde komme i kontakt med Jesper Ejsing, hvis man har spørgsmål eller andre ting man vil fortælle ham?

 5. Prøv via Contact-siden på http://www.jesperejsing.com/
  Det burde virke.

 6. Det kunne være fedt hvis man fik at vide hvordan jarvis mistede sine evner!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Man ved faktisk hvorfor Jarvis mister sine evner – det er fordi at han slår Harnigel ihjel (hvis man da kan sige det sådan), og med Harnigel levede oldnavnet Tarcilia også…

 8. Rigtig God Bog En Af De Bedste Jeg Har Læst! 😀

 9. Altså Jarvis mister sine evner fordi han river alle beskytelsesværnene ned og flere mure der falder jo mer dør Harnigel. Harnigel fik visket jarvises navn af samtidigt gav han sit oldenavn og noget af sin sjæl til Jarvis. men lige så snart Harnigel døde forsvandt oldnavnet og den del af en sjæl af Harnigel der var i Jarvis forsvandt derfor mistede han sine kræfter og har faktisk teoretisk set ikke noget oldnavn.