Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Hanna Lützen: Spøgelserne i Hausers palæ

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Hanna Lützen, Lars GabelUdskriv anmeldelsen • 4. april, 2006

Hanna Lützen: Spøgelserne i Hausers palæHanna Lützen byder på en koncentreret lille gyser, der er mere effekter end historie, men formår at levere varen.

Hanna Lützen er nok af mange bedst kendt som oversætter af en vis romanserie om en ung troldmand og hans genvordigheder med mugglere og andet godtfolk. I sit eget forfatterskab er hun en af de få danske forfattere, der flere gange har beskæftiget sig med horrorgenren. Med ”Spøgelserne i Hausers palæ” har hun skrevet en interessant gyser for de yngre læsere.

Historien foregår i et besynderligt tidløst København og begynder ”engang for længe siden” – umiddelbart føler man sig hensat til Guldalder-Danmark, men der sættes ingen årstal på, og bogen igennem er der små uoverensstemmelser mellem baggrunden og små detaljer. Det er dog en ganske vellykket blanding af velkendt og fremmed. Og det fremmede spiller en stor rolle i ”Spøgelserne…” – lige fra starten, hvor den unge Clothildes fødselsdag ender i tragedie, da noget ondt trænger igennem en tryllekunstners kabinet og besætter pigen. Hun bliver aldrig den samme igen, og selv da hun dør, forlader det onde ikke huset, og i løbet af de næste år bliver Hauser palæ i bogstaveligste forstand omdannet til et spøgelseshjem.

Indledningen efterfølges af en række horror-optrin, hvor uskyldige mennesker kommer i kontakt med den ondskab, der hersker i det forladte hus. Ingen af dem har nogen videre betydning for plottet – og man kunne godt få en mistanke om, at Lützen har ladet sig inspirere af visse asiatiske horrorfilm. Det er dog kun delvist vellykket – opbygningen gør historien noget haltende, men de små vignetter er ganske effektive som stemningsskabere. Overfor den tiltænkte læseskare tror jeg egentlig, at fordelene her langt opvejer ulemperne – småhistorierne medvirker til at forurolige læseren, og det er horrors fornemmeste kunst.

Sidste halvdel af ”Spøgelserne…” omhandler opgøret med det onde, hvor tre mennesker drager ind i palæet for at møde de spøgelser, gode som onde, som hersker i mørket derinde. Her lykkes det at fremmane nogle gode drejninger i historien og nogle grumme optrin – historien får i det hele taget anderledes fart på her og bliver mere medrivende.

Lützens historie formår sagtens at stå på egne ben, men det, der trækker bogen op, er dens fysiske fremtræden. Lars Gabel har illustreret værket, og hans dystre tegninger giver altså lige det ekstra pift, der skal til. Jeg er ikke stødt på ham før, men her indgår hans illustrationer i et fint samspil med historien, der tillader forfatteren at skyde visse genveje og derved holde sin fortælling letlæst og lige til at gå til, samtidig med at den er skræmmende.

Hanna Lützen: Spøgelserne i Hausers palæ, illustreret af Lars Gabel. Politiken, 2005. Forside: Lars Gabel 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (10 stemmer)
Loading...

11 kommentarer »

 1. din bog er meget god , den er fantastisk det er en god gyser bog til den på 11 altså vis mand kan lide gyser hilsen mig.(jeg er 11 år)

 2. Hej alle sammen,
  Det er verdens bedste bog. Den er rigitg uhyggelig og man skal ikke læse den lige før man går i seng. For så kan man ikke sove, så uhyggelig er den. Det er også godt at der er cd’er med. Så kan man høre den når man kører i bil eller sådan noget.

  Kh miig 🙂
  ps. jeg er elleve år

 3. Ellå 😀

  Jeg syntes, at den er helt fantastisk skrevet. Jeg høre den hele tiden, når jeg skal have inspiration, og jeg elsker den. Den er skrevet på en anderledes måde, og hvert kapitel, er nærmest en historie for sig selv. (Bortset fra de 3 sidste kapitler, m. Ursula, Gøgleren (Den skiderik p:) og Falbert)
  Jeg har ikke så meget andet at sige…

  Kh. Quinn 14 år

 4. Heej jeg har ikke læst den,
  men jeg vil gerne den ser meget god ud:) Kh Christine..

 5. Det er en vild god bog!!!!!!! 😀 . Mig og nogle fra min klasse hørte den (på bånd, med lydefekter), en der hed Marc han blev lidt forskreket nå der kom nogle høje lyde som fx, brag når dørene smækkede i……. Men altså der hvor Klotilde tredder ind i kapinettet, og kommer ud som zombi agti.Gid jeg var lige så god som dig til at skrive boger. Hvem var det der læste op? hvem end det var, var hun rigtig god!!!! 🙂 GOD BOG!!!!! jeg er 10 år/ fylder 10 år den 28. juni 2010

 6. den er uhyggelig men sjov har nogen af jer hørt den på bånd så er den SKIDE UHYGGELIG og jeg hedder freja og er 11 år 😉 🙂

 7. Denne bog er Så spændende og den greb mig helt ind i det. Jeg læste ikke bogen selv, mig om min bedste ven Emma fik den læst op. Der lagde nemlig 3 cd’er Dem hørte vi og jeg elsker bogen. Jeg har valgt at fremmlægge den i skolen som en boganmeldelse Og den Blir 5 stjernet helt klart!

 8. den var mega god og uhyggelig.den var så uhyggelig at nogle af pigerne i min klasse fik mareridt .jeg vil give den 5 stjerner.

 9. hvor køber man den henne?

 10. Heiii det er nok min y-bog, fordi den er så godt skrevet

  LOVE miq

 11. Hej

  Jeg synes denne her bog er rigtig god og det er min y-bog men nogen der ved hvor man kan finde flere af de her bøger