Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Garth Nix: Lady Fredag

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Garth NixUdskriv anmeldelsen • 3. juli, 2009

ladyfredagEndnu et spændende kapitel i serien om Riget nøgler.

Arthur er nået til den femte dag i ugen – og dermed til endnu en mægtig modstander, den lumske Lady Fredag, som spreder sit virke på tværs af verdener.

Lady Fredag er ikke stedet at starte, hvis man ikke har fulgt med i Nix’s serie Rigets nøgler. Man er pinedød nødt til at starte med starten, Hr. Mandag, og arbejde sig frem derfra. Og selv om jeg synes, serien haltede lidt i starten, har den vist sig at være en gedigent underholdende omgang hæsblæsende fantasy og er nu helt oppe i gear. Nix bruger ikke så meget tid på tingene her, men fastholder i stedet en stadig strøm af ideer, påfund, indfald og skæve vinkler.

Arthur er en noget modvillig helt – han er blevet ført til det mystiske Hus for at samle Skaberens Testamente og de syv magtfulde nøgler. Men jo længere han er i huset, jo mindre menneske bliver han – og mest af alt vil han blot tilbage til sin egen verden og sine forældre.

Men i Huset har hver ugedag sin egen hersker, og ingen af dem har tænkt sig at lade vor hovedperson slippe let fra det.

Denne gang er det Fredag, der er skurken, og hun er ganske udspekuleret. Snarere end at tage kampen op abdicerer hun og efterlader sine områder midt i voldsomme, borgerkrigslignende tilstande, mens Arthur forsøger at finde de genstande, han har brug for. Og han er ikke den eneste. Både synlige og mere manipulerende fjender arbejder imod ham.

Samtidig kastes hans veninde Blad ud i sit helt eget eventyr, en mindre del af det store hele, som er med til at give bogen noget kant. For mens Arthurs eskapader er ganske kulørte og bragende, er de ting, som Blad udsættes for, mere dystre og skræmmende. Til tider bevæger hun sig næsten over i horrorgenren. Det skaber en god balance i fortællingen og giver historien lidt mere vægt, synes jeg.

Kender man ikke serien, er Lady Fredag nok det rene nonsens, men har man fulgt med, er den lige til at gå til. Den sætter farten højt lige fra starten og holder den hele vejen igennem – selv læste jeg den i løbet af en enkelt dag, og jeg tror ikke, jeg vil være den eneste.

Garth Nix: Lady Fredag. Oversat af Lisbeth Valentin Madsen. Omslag: Larry Rostant / Brian Emil Johannsen. Rosenkolde Bahnhof, 2009, 271 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] kan se på mine tidligere anmeldelser af serien (Mandag, Tirsdag, Onsdag, Torsdag og Fredag), at jeg er blevet stadig mere vild med den hen ad vejen. Jeg var lidt tvivlende i starten, men den […]