Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Garth Nix: Hr. Mandag

Emner: , , • Se alle anmeldelser af: Garth NixUdskriv anmeldelsen • 20. maj, 2007

Garth Nix: Hr. MandagGarth Nix er tilbage – “Hr. Mandag” er det første af syv bind om drengen Arthur, der går en hård uge i møde.

Garth Nix har vi tidligere set på dansk med den eminente serie ”Det gamle rige”. Nu kommer der så endnu en serie, denne gang på hele syv bind, som lover underholdning i høj hastighed fra bind 1.

Serien hedder ”Rigets nøgler”, og den adskiller sig tydeligt fra ”Det gamle rige” – den tiltænkte læser er nok noget yngre, så den er lettere at læse, og man farer lynhurtigt igennem de 300+ sider, hvilket naturligvis også hænger sammen med, at Nix skriver, så man bliver hængende og lige skal have et kapitel til.

”Hr. Mandag” introducerer den unge Arthur Penhaligon – og med et navn som det må man næsten forvente eventyr lige omkring det næste hjørne. Men Arthur føler sig nu ganske almindelig – han koncentrerer sig hovedsageligt om sin astma og sin nye skole. Det varer dog ikke længere end til den første idrætstime, hvor han er døden nær af et astmaanfald – og møder den mystiske Hr. Mandag. Hr. Mandag overdrager Arthur en nøgle og forventer tydeligvis, at drengen skal falde død om på stedet.

Arthur overlever, og fra da af er intet det samme. Et kæmpemæssigt hus, som kun han og et par venner, kan se, dukker op midt i byen, og mystiske mænd med bowlerhatte og hundeansigter begynder at jage ham. Langsomt men sikker drages Arthur mod Huset, hvor han dog må finde lige så mange spørgsmål som svar.

”Hr. Mandag” er som sagt en helt anden type bog end ”Sabriel” og dennes efterfølgere. Så forventer man mere af det samme, bliver man nok skuffet – men på sine egne vilkår er første bind i ”Rigets nøgler”-serien god underholdning og masser af spænding. Snarere end en langsomt opbygget handling er der her tale om en syndflod af ideer og begreber – den verden, Arthur møder i Huset, bygger på ord i alle deres afskygninger, alle folk arbejder med tekst og bogstaver, hvilket Nix tydeligvis har moret sig meget med at udarbejde. Dertil har han tilsat en god portion mytologi – overordnet en god portion forvansket kristendom: Arkitekten bag Huset har nedskrevet Testamentet, som er blevet sønderrevet af Husets herskere, og Testamentet forsøger nu at føre alting tilbage, som det skal være, og det skal det bruge Arthur til.

Nix stopper dog ikke der – flere myter bliver inddraget og drejet lidt, bl.a. lidt nordisk mytologi med et moderne og makabert twist. Han har nok gjort ”Hr Mandag” let at gå til, men det forhindrer ham ikke i at fylde på mellem linierne, og hvis han kan opretholde energien og drivet i denne første bog, bliver ”Rigets nøgler” endnu en eminent hit.

Garth Nix: Hr. Mandag, 1. del af Rigets nøgler. Rosenkilde Bahnhof, 2007. Oversat af Lisbeth Valentin Christensen. Forside: Wawwa Ohrt.  

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] kan se på mine tidligere anmeldelser af serien (Mandag, Tirsdag, Onsdag, Torsdag og Fredag), at jeg er blevet stadig mere vild med den hen ad vejen. Jeg […]