Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

David Meinke: Kaos (kys ah oh shit)

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: David MeinkeUdskriv anmeldelsen • 26. december, 2007

David Meinke: Kaos (kys ah oh shit). 273 sider. 249 kr. Høst & Søn.Gravid som 15 årig er ikke lykken, men det er en abort heller ikke..

Lærke Edel Hansen-Johansen er 15 år, da hun bliver gravid med Thomas fra klassen, som hun længe har været forelsket i. De er dog ikke og bliver heller aldrig kærester. Edel vælger – til de fraskilte forældres store bekymring – at beholde barnet. Faktisk føler hun sig så plaget af deres forsøg på at overtale hende til en abort, at hun stikker af hjemmefra. Hun tager turen fra København til Aalborg, hvor hun midlertidigt får lov til at bo hos en bror til hendes fars unge kæreste. Thor er sød og hjælpsom, men det er ikke let at være på egne ben uden ret mange penge – og så oven i købet med kvalme.

Inden Edel flyttede hjemmefra fandt hun ud af, at hun har en bror, som moderen bortadopterede, da han var helt lille. Edel får opsnappet hvor Jokum, som han hedder, bor, og det er ikke langt fra Ålborg. Hun udspionerer ham nogle gange for at finde ud af, hvem han mon egentlig er.

I sideløbende afsnit følger vi Jokum, som er noget af en computernørd. Han har også sine problemer at kæmpe med . Han er plaget af svedlugt og mange og store bumser. Jokum er usikker og genert og tør ikke møde den pige, han har truffet over nettet at frygt for at blive afvist. Og ikke nok med det, han har også en mor, der er meget dominerende og skrap. Hun cutter internetforbindelsen, hvis han ikke gør, som hun siger! Jokum er ikke god til at sige fra og bliver til sidst indlagt med en depression.

Edel er en pige med ben i næsen, som efterhånden bliver bedre til at tage hånd om sin egen situation. Hun føder en lille søn og samtidig får hun en storebror. Ikke alt kommer på plads, men der bliver taget en del skridt i den rigtige retning.

Kaos (kys ah oh shit) er en velskrevet og underholdende roman for unge fra ca. 14 år. Drengene kan sagtens hænge på, men den vil nok især appellere til piger. Man bliver hurtigt fanget ind af historien om den viljestærke Edel, der selv vil bestemme over sit liv og sin krop. Det kræver sit at sige fra i forhold til den forventede gymnasieuddannelse og farvel til fester og de fleste af kammeraterne. Som læser føler man også med Jokum og får lyst til at råbe højt ad hans dominerende mor, der har svært ved at acceptere, at børn bliver til unge mennesker, der selv vil bestemme over deres liv.

David Meinke: Kaos (kys ah oh shit)  Høst & Søn, 2007.- 273 sider

David Meinke er født i 1974 og uddannet cand.scient.adm. fra Roskilde Universitetscenter. Han er konsulent i BUPL, Forbundet for pædagoger og klubfolk. Kaos (kys, ah, oh, shit) er David Meinkes debutroman, men han skriver på en ungdomsgyser, der har arbejdstitlen ‘GLAM’. Privat er han gift, har to børn og er bosat i Greve syd for København. Klik ind på hans hjemmeside

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (58 stemmer)
Loading...

31 kommentarer »

 1. Elsker den bog!

 2. God bog <‘3

 3. God b

 4. Super god bog, som man virkelig kan lære noget af.

 5. den er god men lidt forirrenden med alle navneforbytningerne.

 6. Bogen, jeg elsker den! Den er for fed.

 7. Bogen var fin. Den ramte vores niveau !

 8. Super, super god bog!
  læste den på en dag!
  Man kan slet ikke slippe den!

 9. ELSKER DEN!!
  Der hvor fuglen blir til en drage af guld, var jeg lige ved at tude 😀

 10. […] skrive på samme historie og plot. Tråden tages op i næste bind i serien Aberne, skrevet af David Meinke, som efterfølges af Caroline Ørsum. I alt kommer der seks bind i […]

 11. vi skulle læse bogen i dansk og jeg syntes den var røv kedelige og det var der også mange andre fra min klasse der syntes

 12. Vi skulle læse den i skolen, det tog mig 2 ½ dag at læse den, det er nok den bedste bog jeg nogen sinde har læst. Det er en spændene ungdomsbog man virkelig bliver fanget af:)

 13. Den stinker, seriøst

 14. hej , hvor er det jokums lillesøster kommer fra ?

 15. sindsyg god bog det er godt skrevet
  😀

 16. Denne bog skal alle unge mellem 15 og 17 læse. Man kan virkelig bruge den til meget.

 17. DET ER NOK DEN BEDSTE BOG JEG NOGENSINDE HAR LÆST! 😀
  den er virkelig spændende og mega sjov (;

 18. Jeg synes den er meget langtrukken, og kedelig, men den er ok.

 19. dette er selvfølig kun min og dem jeg kenders oplevelse, håber skolelære især vil læse det

  bogen er MEGET gemen
  sproget er nemt at læse, tilgængel kan de læsere der er vant til Tolkin eller Kings bøger godt føgle sig “undervurderet”

  karakterene er ensidige men ikke nødvendigvis kedelige, det gør det dog besværligt at lave en fuld analyse,

  symbolikken er påtaget og kedelig, det kan gøre det nemmere for folk der ikke er vant til analyser som f.eks Jokum kalder en del af sig selv monster- hvorfor

  så alt i alt er det en ok søndags bog som man lige læser stiller på hylden og ikke tager fram igen,
  i skolen er den nem hvilket er godt hvis klassens nevo er lavt men ikke hvis det ikke er tilfældet
  jeg giver den to ud af seks stjerner

 20. elsker den bog, har lige læst den på to dage! ;D

 21. Jeg er sådan en jeg gider ikke læse, hader og læse.
  Men denne bog er da bare god!

 22. Pokemon er bedre. Bogen gav ingen mening når der ikke var nogle pokemons med. Spild af tid – kunne sagtens have nået og gå 3 levels op i stedet! Jeg har bare Blastoise – HAHA.

 23. Lad vær med at skrive noget, når du ikke har noget ordenligt at byde ind med. Pokemon er for små børn din nørd! Pokemon hater forever !

  P.S. Jeg har en Chazard

 24. Hold nu op.

  P.S. Det hedder Charizard + Blastoise er bedre.

 25. Super god bog! Hvis jeg måtte for min lærer, ville jeg læse den igen. Den var virkelig lærerig, og rig på mineraler! Ps. hvis jeg nogensinde møder Edel alene i en kulsort skov, ville jeg binde hende, og fortælle hvor meget jeg elsker hende, men kun fordi hun kan finde ud af at tage alene til Jylland – Credits til dig Edel <3 Så har vi Jokum, ham er der virkelig krummer i, bl.a. i hans hår… Jeg elsker at han er en svedlugtende 3.G'er, det er virkelig noget der rykker i røvhullet :-*

 26. Bogen er virkelig spændende!!

  Vil anbefale den til alle unge der findes!!

  Læs den ;D

 27. Bogen er elendig, dårligt skrevet. Kedelig og så er forfatteren en eller anden mand der tror han er ”hip” og rigtigt i øjenhøjde med målgruppen, fx. ”Knuz Lotte” og at ALT er forkortet på i Jokum og Marias chat. Hele handlingen er virkelig kliché og bare alt i alt, en dårlig bog!

 28. Hvorfor udsætter lærer børn for kedsomhed på dette niveau

 29. Super god bog. Kan være forvirrende når der bliver skiftet person. Men alt i alt, skide god bog, og som jeg klart vil anbefale 😀

 30. hej jeg hedder philip og jeg elsker bare kaos den fanger mig så MEGET!!!

 31. mega god bog