Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Christoffer Boserup Skov: Hvad skete der, Sebastian?

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Christoffer Boserup SkovUdskriv anmeldelsen • 27. oktober, 2010

Ikke meget har ændret sig i Sebastians liv siden han fyldte 12 år. Hans forældre har stadig travlt med deres arbejde og prøver stadig at genere Sebastian med kedelige rengøringssøndage og enorm tumult, når de får uventet besøg. Heldigvis har han stadig sin gode veninde Vigga, sin tante Ketty og Kettys ven Adam, der alle sammen har den ting til fælles, at de elsker filosofi.

Faktisk er det eneste problem for Sebastian, at han og Vigga skal skrive en opgave til skolen, og at de ikke er gået i gang endnu. Men alle planer om at skrive bliver helt ødelagt da Sebastian og Vigga overværer et voldsomt slagsmål på gaden, og Sebastian er den eneste, der når at se gerningsmandens ansigt. Nu bliver både Sebastian og Vigga involveret i opklaringsarbejdet og hele retssystemet, hvilket blandt andet medfører en masse opmærksomhed Sebastian aldrig før har været vant til.

Var det ikke for Ketty, Vigga og Adam ville al den tumult sikkert bare have været irriterende, men nu får de pludselig mulighed for at diskutere en masse filosofiske spørgsmål. Hvad er retfærdighed for eksempel? Er det i orden at bruge dødsstraf? Kan man virkelig købe alt for penge? Og hvem kan afgøre om man er skyldig eller ej?

Hvad skete der, Sebastian? er en fortsættelse til Sebastian og skrivemaskinen, men er meget anderledes i forhold til den første bog.

Hvad skete der, Sebastian? handler mest om retfærdighed, penge og straf, men i stedet for kun at stille en masse generelle spørgsmål om de emner, bruger forfatteren også meget tid på at forklare let og forståeligt om retssystemet og de bekymringer og problemer Sebastian selv har ved at have været vidne til noget så uhyggeligt som et slagsmål.
Det fungerer rigtig godt, for samtidig med, at man bliver klogere på, hvad man egentlig gør i Danmark og hvordan alle processerne foregår, lærer læseren også noget om, hvordan man som menneske har det med at være vidne, og hvilke skræmmende tanker, man kan have om, hvad der nu skal ske med en.

Nogle af de filosofiske spørgsmål bliver der gået rigtig meget i dybden med, og det fungerer som sædvanligt rigtig godt, mens andre (også nogle af de virkelig interessante) bliver afsluttet alt for hurtigt til, at man som læser selv kan nå at tænke over dem. Det er en rigtig dårlig ide når det nu er filosofiske spørgsmål, især til børn, for så ryger hele pointen med overhovedet at stille spørgsmålene. Nogle af dem er ret tunge og er ikke umiddelbart så lette at svare på, når man er barn, men forfatteren burde helt klart hellere have givet god plads til at børnene kunne diskutere emnerne med deres forældre, i stedet for at give et svar med det samme uden at se det fra mange forskellige vinkler.

Handling og spænding er ikke det bogen har mest af, men det alligevel nok til at man kommer lidt fremad i historien. Selvfølgelig er det jo altså det filosofiske der er det vigtigste i bogen, så man skal ikke regne med, at det hverken er en krimi eller spændingsroman.

Jeg vil altså sagtens kunne anbefale bogen til alle børn, der er interesserede i filosofi og penges rolle i forhold til retfærdighed, men håber, at forfatteren gør noget mere ud af de filosofiske spørgsmål til den næste bog i serien.

Vil du høre mere om Sebastian kan du gå ind på metafysiskinstitut.dk og bl.a. følge med i Sebastians filosofiske blog og selv stille eller svare på filosofiske spørgsmål. Her kan du også læse de første kapitler af bogen.

Christoffer Boserup Skov: Hvad skete der, Sebastian? Det Andersenske forlag, 2010.- 130 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.