Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Charlaine Harris: Levende død i Dallas

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Charlaine HarrisUdskriv anmeldelsen • 21. marts, 2010

Vampyrer med bid i

Levende død i Dallas er bind to i serien om servitricen Sookie Stackhouse, der kan læse tanker og har forelsket sig i en vampyr. Hvor hun har levet med den første omstændighed det meste af sit liv, er forelskelsen en nyere foreteelse, der mildest talt har vendt op og ned på hendes liv. Hendes før så enkle hverdag har måttet vige pladsen for et liv, hvor hun er indviklet i vampyrernes affærer og bliver mere og mere bevidst om, at overnaturlige væsener eksisterer over i verden omkring hende.

Særligt, da et af dem forsøger at slå hende ihjel for at sende et budskab til vampyren Eric.

Det viser sig, at et mytologisk væsen huserer i skovene omkring Bon Temps, men det er ikke det eneste problem, vor hovedperson render på. Eric sender hende til Dallas for at bruge sine evner til at hjælpe vampyrerne der med at finde en af deres fæller, som er forsvundet. Sammen med Bill drager hun afsted, men bliver snart involveret langt dybere og mere livstruende, end hun havde forventet, for nogen ved, at hun er på vej, og vil gå til ekstremer for at stoppe hende.

Har man læst Død indtil solnedgang (hvad man bør gøre), ved man, hvad man kan vente sig, og det lever bogen til fulde op til – ja, i flere aspekter er Levende død i Dallas en noget bedre bog. De enkelte elementer i historien hænger bedre sammen, og Sookies indre monologer om tøj og deslige bliver måske ikke helt så gennemtrængende. Endnu engang blander Charlaine Harris spænding, romantik og humor godt sammen, og hun har tydeligvis fundet en opskrift, der fungerer, for det er en bog, man blæser igennem.

Man burde forvente, at en bog, der handler om vampyrernes vej fra skjulte nattevæsener til borgere i det amerikanske samfund, ville ende som enten blodplettet horror eller tør socialrealisme. Men Harris finder altså sin egen vej, for der er ikke megen gys at finde her (hvilket naturligvis er noget, der gør sig gældende for vampyrer mange steder i disse dage), men hun fortaber sig heller ikke i de mere jordbundne dele af den verden, hun opbygger, og det er en lettelse. Hun morer sig tydeligvis med at løfte sløret for “USA med vampyrer” lidt ad gangen, og det giver en god balance, der indtil videre har gjort bøgerne både spændende at læse, men også tilsætter den kildrende fornemmelse af “hvad kan der ske nu”.

Man bør ikke starte sit bekendskab med Sookie her – det kan godt lade sig gøre, men Harris lader en del personer og længere tråde i handlingen gå igennem bøgerne, som man ikke får så meget ud af, hvis ikke man læser dem kronologisk. Til gengæld går det hurtigt, når man først er i gang, for det er rigtig god underholdning – heldigvis udsender forlaget bøgerne ud ganske hurtigt efter hinanden, så vi ikke skal vente for længe på næste fix.

Charlaine Harris: Levende død i Dallas. (True Blood ; 2). Oversat af Erik Barfoed. Lindhardt og Ringhof, 2010, 288 sider.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 stemmer)
Loading...

6 kommentarer »

  1. hey hvad hedder de and bog i harris charlaine sen først hedder den bar true blood

  2. og hvor mang bøger er der

  3. Hej skal til at begynde på bog nr. 2. Sker der noget romantisk?

  4. Svar senest i morgen:)

  5. Bare rolig, der er masser af romantik i fortsættelsen.

  6. hej. har lige læst “død indtil solnedgang” synes vildt godt om bogen. hvor kan man få fat i 2 eren?