Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cecil Bødker: Silas og den sorte hoppe

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Cecil BødkerUdskriv anmeldelsen • 28. august, 2007

Cecil Bødker: Silas og den sorte hoppeSilas og den sorte hoppe er en rigtig god historie, som man hurtigt bliver helt opslugt af. Silas har fået nok af at blive udnyttet i den gøglertrup, som han og hans mor er en del af. Han stikker af og prøver at klare sig på egen hånd. Med kløgt og held vinder han en sort hoppe i et væddemål, men der er også andre der gerne vil have fat i hesten. Det er ikke altid nemt at klare sig i forhold til de voksne, men Silas er heldigvis snu.

Silas er stukket af hjemmefra, d.v.s. fra den gøglertrup, som han og hans mor, Anina, er en del af. Han er træt af at være underlagt de to mænd, Carlos og Phillip, som han hjælper henholdsvis med heste- og sabelslugernummer.
Silas driver ned af floden i en båd, han har fundet. Han er sulten og humøret er ikke højt Det eneste han har med, er sin uundværlige fløjte. På den kan han spille vildt og hidsigt, så alle er ved at blive tossede i hovedet – eller smukt og beroligende.
Silas driver i land ud for hestehandleren Bartolins stald. Bartolin øjner chancen først for en båd, senere for en stalddreng, men Bartolin ender med at tabe sin bedste hest i et væddemål, som de to indgår. Bartolin er rasende, men Silas ridder af sted på sin nys erhvervede sorte hoppe.

Den frihedssøgende og rapkæftede Silas gør sig upopulær flere steder og bliver bl.a. spærret inde i et mørkt trapperum. Hans artist-erfaringer viser sig her at være nyttige.
Der er også andre, der har øje for den prægtige hest. I en landsby Silas kommer til, drikker bonden Emmanuel ham fuld og sender ham ned af floden i en gammel pram.
Under sit forsøg på at få den sorte hoppe tilbage møder Silas den halte dreng Ben-Godik, som han bliver gode venner med. Både gøglerne med Silas mor, Bartolin og en kræmmer er kommet til den lille by. Silas holdersig skjult vel vidende at de alle er ude efter ham. Med odderjægeren Aron meget aktive medvirken, bliver der holdt auktion over den sorte hoppe. Alle er meget ophidsede, men hvem er det nu lige, der stikker af med hesten?

Silas og den sorte hoppe udkom første gang i 1967 og er, som der står på bagsiden af denne udgave, “udpeget som et af højdepunkterne i dansk bør-
nelitteratur af Kulturministeriets kanonudvalg
.” Og det er fuldt forståeligt, det
er en fantastisk god bog.
Det er en form for historisk fortælling men uden at være tidsfæstet – og det er heller ikke Cecil Bødkers hensigt at skildre en bestemt periode.
Barndommens betydning og retten til indflydelse på eget liv er et af temaerne i bogen. Silas har både stor frihedstrang og retfærdighedssans, og han lader sig ikke gerne udnytte og slet ikke af de voksne. Han er opfindsom, rapmundet og lidt fræk, men man kommer til at holde af ham uanset.

Silas og den sorte hoppe rummer alt det, der er karakteristisk for god litteratur:
En original historie med fine miljø- og personskildringer. Sprogligt er den en fornøjelse at læse, og så har den både spænding og humor. Absolut at anbefale til højtlæsning fra ca. 8 år, og til selvlæsning fra ca. 10.

Cecil Bødker: Silas og den sorte hoppe. Branner & Korch, 19. oplag, 2006.
Forside: Svend Otto S 

Der er i alt kommet 14 bøger i serien om Silas, og serien er oversat til mange
sprog.

Silas og den sorte hoppe findes også i en tysk filmatiseret udgave, som har været vist i dansk fjernsyn for mange år siden.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (16 stemmer)
Loading...

21 kommentarer »

 1. […] Jeg havde glemt den igen – men nu har Ulla lige anmeldt Silas og den sorte Hoppe, og Britt har fortalt i en kommentar, at hun faktisk også har haft […]

 2. hej vil lige høre om man ikke kan få silas på dvd for jeg så den da jeg var barn og nu vil jeg vise mine børn den håber i kan hjælpe tak

 3. Hej, jeg vil lige som Kristian (kommentar d. 27/10-07) høre om muligheden for at få Silas tv-serien på DVD.
  Min kone og jeg venter os, og til januar forventer vi at få en lille ny Silas, og af dén grund kunne det jo være rigtig sjovt at have både bøger og DVD.

  Håber at I kan hjælpe
  Mvh Christian

 4. Utroligt hvad man oplever ved at søge på noget man ikke har tænkt på i 18 år. Jeg kan huske serien om Silas,godt nok tysker i serien,og har tænkt at også mine døtre ville kunne have gavn af at se den.
  Ønsker vitterligt at kunnne få den på dvd eller bare gense den på en måde

 5. fås silas og den sorte hoppe på dvd

 6. hvad er hoppens navn?

 7. Hej!
  Jeg har en 5. klasse, som skal til at læse “Silas og den sorte hoppe”. Jeg er således ogsp interesseret i, om man kan købe den på video/dvd. Ved du det?
  Line

 8. Hej Line
  Desværre findes Silas og den sorte hoppe ikke i dansk distribution. Jeg har set, at man kan købe den med tysk tale og tysk tekst. Jeg har tidligere forsøgt at råbe Danmarks Radio op 🙂
  Se f.eks. her: http://www.genudsendsilas.skrivunder.dk

 9. hej, jeg skal til at skrive en referat af silas og den sorte oppe, men jeg har glemt hvordan man skriver et referat, min lære har fortalt mig det 1000 gange, men jeg forstod ikk en skid, er der nogle af jer der kan hjælpe mig ?

 10. Hej Josephine
  Et referat er jo ligesom en slags genfortælling. Du skal altså skrive om hvad der sker i bogen ligesom Ulla gør i starten af hendes anmeldelse af Silas 🙂

 11. hej jeg ville hører om cecil bødker har ud kivet andrer børger

 12. hej jeg ville hører om cecil bødker har udkivet andrer børger
  og om man kan finde en anden bog med titlen silas og den sorte hoppe

 13. Hej Jeg kan se at der er mange der leder efter filmen om Silas og den sorte hoppe. Hvis man gerne vil have filmen på tysk, er der så en måde at fremskaffe den på?

 14. Jeg har fundet den på DVD her:
  http://www.imusic.dk/item/8717344724548/tv-series-2008-silas-dvd

 15. jeg må lige rette camilla andersen, den serie hun linker til er ikke børne tv-serien om silas..!

  serien om den 10 årige dreng Silas og hans ven Ben-godick er KUN udgivet på dvd i tyskland & holland..
  nedenfor er 2 links til hvor serien kan købes på dvd.

  http://www.bol.com/nl/p/dvd/silas/1002004005981411/index.html?Referrer=TDR3c1ba2f01692aef2c4b397a32edf84ee1501266

  http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B00062H16I/wunschliste

  her er et video klip fra serien..:

  http://www.youtube.com/watch?v=gSjjM9jKk2Q&feature=PlayList&p=9A8B21F197BACF29&index=2

 16. Hej Alle
  Hermed en lille støtte-hilsen fra en endnu en STOR Silas-fan.
  Er lige nu igang med at læse den 1. Silas bog for min søn, og har i denne forbindelse forgæves forsøgt, at finde frem til dvd-serien på nettet. Så HVIS nogen af jer har været heldige, ville det være SKØNT at høre fra jer :o)
  -Måske er det en opgave for den nye Børnekanal Ramasjang at genudsende serien? Tror faktisk jeg vil prøve at skrive til Signe Lindkvist om dette.

  Hilsen Zina

 17. den er da godt nok, men der er mange stavefejl og det gør at den er svær at læse.

 18. Hejsa har lige skrevet under på underskriftindsamlingen, da også jeg gerne så Silas å¨dvd.

  Ved ikke om disse links er meget værd, googlede bare “Silas dvd”

  http://www.imusic.dk/dvd/8717344724548/tv-series-2008-silas-dvd
  den er på engelsk, men om det er den tyske film på engelsk eller hva, ved jeg jo så ikke…

 19. Hvad ville Maria på høloftet?

 20. Silas og den sorte hoppe.
  Hvorfor drikker Emmanuel Silas fuld & sætter ham i en båd?
  Silas mener, fiskeren kan tjene penge på Maria – Hvordan? synes du, det er i orden?
  Hvad ville Maria på høloftet?
  Hvorfor kan Ben-Godik ikke selv bestemme, hvad han vil lave?

  HJÆLP!

 21. Virkelig god bog!