Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Cecil Bødker: Men i hvert fald i live

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Cecil BødkerUdskriv anmeldelsen • 26. august, 2005

Cecil Bødker: Men i hvert fald i livePigen Franciska vågner op i oldtiden og overlever med cowboybukser og gummisko blandt mennesker, hvis kultur og vaner er meget anderledes end det, hun kender og er vant til.

Pigen Franciska vågner fortumlet op på en øde strand. Hun ved, at hun bor i nutidens Danmark, men alt tyder på, at hun nu er havnet i en anden tid eller en anden verden. De mennesker, hun møder, kort efter hun er kommet til sig selv, er fjendtlige over for hende. De er klædt, som om de lever i oldtiden, og taler et sprog, hun ikke forstår. De tager hende til fange og fører hende til deres boplads. Franciska forsøger at gøre sig forståeligt, og da hun er ret omstillingsparat, integreres hun efterhånden og kommer til at fungere i hverdagen, som mest går ud på at forberede måltider. Ikke alle accepterer hende – drengen Takkel, hvis indstilling til hende udelukkende er aggressiv, volder hende mange problemer, men heldigvis viser det sig, at hun trods massive kulturforskelle også har venner.

Efter et godt stykke tid hos menneskene på bopladsen viser det sig, at de alle er trælle, hvis eneste formål er at skabe forråd til deres herrer, som én gang om året kommer for at hente dem og bringe dem i ly for vinteren. Franciska, som ikke ved, hvor hun ellers skal tage hen, og i øvrigt føler samhørighed med trællene, tager med på den lange rejse som træl til herrernes by. Her møder hun bl.a. høvdingens forkælede og skrækkelige datter. Med en smule snilde lykkedes det Franciska at avancere fra almindelig trællestatus til barnepige, og da høvdingen mener, at Franciska i virkeligheden er reinkarnationen af hans døde kone Hilde, ender det med bryllup. Historien afsluttes i fortsættelsen, der hedder ”Fru Hilde”.

Romanen ”-men i hvert fald i live” minder mest om en dagdrøm. Om den er det bliver ikke opklaret.
Cecil Bødker er en levende fortæller. Beskrivelserne af samfundet på bopladsen er spændende og er som en levendegjort historiebog. Der er noget at lære, og undervejs gør hovedpersonen da også sine indre overvejelser omkring det samfund, hun kommer fra, og det, hun møder. Det bliver dog aldrig belærende eller påtaget, og i det store hele er romanen og dens ide underholdende og et spændende tankespind over kultur og samfund.
Forsideillustrationen, som tilsyneladende er udført af et familiemedlem til Cecil Bødker, sælger ikke romanen særligt godt. Men helt ærligt er det underordnet, idet Cecil Bødker er en populær og veletableret forfatter, hvis bøger velfortjent altid formår at finde et publikum hos både børn og voksne.

Cecil Bødker: Men i hvert fald i live. Gyldendal, 1995. Forside: Bødker

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (12 stemmer)
Loading...

9 kommentarer »

 1. Bogen er nok den bedste jeg har læst. den er så fangende at man slet ikke kan stoppe når man først er gået igang med at læse. Hvis man læser bogen vil jeg råde jer til at læse bogen Fru Hilde, selvom man godt kan lade være hvis man er til en åben slutning.

 2. heej cecille jeg syntes virklig det er en god bog du har lavet em nden er let svær og nå og læse nå man kun har 4 uger til og læse bade 1 og 2 men jeg syntes det er virklig god bog med mange gode eks. på hvordan ddet kan være og hvordan det er i oldtiden

  med mNGE HILSENER karoline

 3. – men i hvert fald i live, er en bog jeg ikke kunne lægge fra mig.
  Bogens indhold var godt med et varieret sprog.
  Man for et indblik i hvordan folk i oldtiden levede.

 4. Det er nok den bedste bog jeg har læst nogen sinde!!!!!!!!

 5. den er god!!!!!!!!!!

  looooooool

 6. hvis jeg kan give 5stjerner vil jeg give 4

 7. mig & min ven i bukserne elsker den

 8. Jeg syntes den er god og jeg har både 1 OG 2 eren i EN bog sejt ik?. men den er ihværtfald god. men jeg syntes ikke man lære så meget om oldtid for det er jo ikke 100% rigtigt overhoved ikke faktisk. Men jeg gav den 4 stjerner B-D 😀 😛

 9. Jeg syntes den er god og jeg har både 1 OG 2 eren i EN bog sejt ik?. men den er ihværtfald god. men jeg syntes ikke man lære så meget om oldtid for det er jo ikke 100% rigtigt overhoved ikke faktisk. Men jeg gav den 4 stjerner BD 😀 😛 🙂