Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bryan Lee O’Malley: Scott Pilgrim kører stilen

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Bryan Lee O'MalleyUdskriv anmeldelsen • 6. december, 2009

scottpilgrim1Sprudlende tegneserie.

Ved første øjekast ligner Scott Pilgrim kører stilen en gængs indie-tegneserie (hvis noget sådant eksisterer). Den er i sort/hvid og følger en lille flok unge mennesker, der bruger en god del af deres tid på stort set ingenting. De hænger ud, spiller musik og snakker (det sidste gør de så til gengæld med replikker, der farer gennem lokalet som mordvåben ved en knivkaster-kongres). Der er sådan en rigtig god Jay & Silent Bob-vibe over det hele. Det er nogle af de samme typer af personer, som Kevin Smith tidligere har afbilledet og med den samme nerve og humor, der hele tiden truer med at bryde igennem.

Men det stopper ikke der, for der kommer til at ske ting og sager.

Hovedpersonen er naturligvis Scott Pilgrim – han er 24 år gammel, men er lige begyndt at komme sammen med high school-eleven Knives Chau. Det er dog stadig et meget spædt forhold, som mest går ud på at høre hende snakke om sin dag. Og så er der pludselig en ny pige i Scotts hoved – bogstaveligt talt. Hun hedder Ramona, finder han senere ud af, og bruger hans drømme som genvej, når hun på inliners leverer pakker fra Amazon.ca.

Men Ramona er ikke som andre piger (udover at hun altså kan skøjte på de freudianske sideveje) – for mellem Scott og det, der gerne skulle være ”lykkeligt til deres dages ende”, står en lille forhindring: Ramonas syv onde ekskærester, der alle skal besejres.

På den måde bevæger Scott Pilgrim sig fra Kevin Smith, via Douglas Adams ind i folkeeventyr-land for til sidst at havne i et godt gammeldags manga-style actionbrag. Det er – eller rettere: burde være – en fuldstændigt umuligt kombination, men resultatet er som at blande cola og knitre-tyggegummi i munden og vente på, at ens hoved skal eksplodere – det er frydefuldt underholdende, lidt faretruende og helt igennem pissesjovt.

Scott Pilgrim kører stilen er første bind i serien på dansk – i det hele skal serien ende med at være på seks bind. Jeg har læst de første tre bind på engelsk, men ser alligevel frem til de danske udgaver; det er feinschmecker-forlaget Aben Maler, der har udgivet, og Steffen P. Maarup har klaret fordanskningen til rent UG. Eller 13-tal. Eller hvad det nu hedder i dagens karakterskala.

Kort sagt: få fat i Scott Pilgrim. Det er superb tegneseriekunst, der hverken bliver høj- eller fladpandet, men fortæller en historie og gør det intelligent og med stil.

Bryan Lee O’Malley: Scott Pilgrim kører stilen (Scott Pilgrim ; 1). Oversat af Steffen P. Maarup. Aben Maler, 2009.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (2 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] Pilgrim mod verden hedder dette andet bind i Scott Pilgrim-serien (første bind var Scott Pilgrim kører stilen), men de faste læsere ved godt, at det ikke er hele verden, vor helt egentlig skal slås imod. Til […]