Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Bjarne Reuter: Zappa

Emner: , , , , , • Se alle anmeldelser af: Bjarne Reuter, redigeresUdskriv anmeldelsen • 16. november, 2005

Dansk klassiker med drengen Bjørn, som gennem bøger og film er blevet allemandseje.

Det er ret svært at sige noget originalt om Bjarne Reuters klassiker Zappa. De fleste mennesker har et forhold til den. Mit personlige forhold til Zappa var, at vi så filmen over romanen i skolen. Jeg ved ikke, hvorfor vi ikke læste den – vi så den kun. Filmen, som er lavet af Bille August, husker jeg som langsom og umoderne. Men filmens store højdepunkter gik alligevel lige i hjertekulen; undulaten Gogge bag skabet, det brutale overfald på iskioskdamen, Stens mor der bliver forbrændt i solariet, og selvfølgelig da Mulle æder skovsneglen. Sidstnævnte skabte kult, og i flere år efter brugte vi alle frasen: “Du vil jo gerne have din rokokopude, ikk’?” eller “kom så, Mulle, spis skovsneglen”.
Folkeskolen ligger snart to årtier bag mig, og nu har jeg endelig fået læst romanen. Og den er helt anderledes. Rokokopuden er væk – sneglen glider godt nok ned – men det fylder mindre end en halv side!!

Zappa udkom i 1977 og er den første roman i rækken om drengen Bjørn. Efter den følger “Når snerlen blomstrer” (1983) og “Vi der valgte Mælkevejen” (1989). Som et supplementbind fulde af erindringsglimt fra tiden før Zappa udkom “Månen over Bella Bio” i 1988.

Zappa foregår først i tresserne og handler om den ca. 14-årige Bjørn og miljøet omkring ham. Sammen med de jævnaldrende drenge Mulle, Uffe og Sten har Bjørn en klub. Sten er den ubetingede kyniske og manipulerende leder, Mulle er klovnen, Bjørn er den stille iagttager, og Uffe er den eneste med bare lidt ben i næsen. Uffe er i øvrigt skrevet helt ud af historien i filmversionen. Sten tager beslutninger for hele gruppen, hvilket får fatale konsekvenser. Det, der starter som tankeløse drengestreger, udvikler sig til decideret kriminalitet. Uffe bliver den første, der tegner en streg i sandet og må stå for had af den opfindsomme og samvittighedsløse Sten. Mulle prøver at klovne sig igennem, men han tvinges til at finde alvoren frem. Til sidst er der kun Bjørn tilbage, den eneste, som Sten måske kan lide eller nærmere; synes at han kan bruge til noget. Mulle og Uffe erstattes med to hærdede, barske og rigtige utiltalende fyre. Bjørn fortsætter som medløber og kommer derved næsten til at fremstå lige så afstumpet som skurken Sten. Men vi kender også Bjørn derhjemme, ved forældrene og lillebroren. Her er tale om rigtig kernefamilie. Bjørns karakter er ikke flad, men rund og nuanceret, og det gør, at han bliver vedkommende og levende for læseren.

Efterhånden kulminerer handlingen. Bjørn rodes mere og mere ind i Stens afstumpede valg, og han indser, at han må bryde fri. Løsningen bliver dramatisk – men nødvendig.

Zappa er barsk, morsom, sørgelig og autentisk. Der er en grund til, at den er en klassiker. Zappa rummer store følelser; had, den første kærlighed, venskab og andre ting, som Bjarne Reuter på enkel og genial vis forstår at grave ud af sine personer og sætte sammen i sammenhænge, der bliver mere end almindeligt vedkommende.

Bjarne Reuter: Zappa. Branner og Korch, 1977. Forside: ? 

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (50 stemmer)
Loading...

26 kommentarer »

 1. tak for det 🙂

 2. Alså…Helt ærligt, i læser da ikke bogen fordi i synes den lyder spændende! I bliver tvunget til det i skolen! De er ikke lovligt…Vi skal gøre noget!!!
  Tak og farvel!

 3. kommmmmmmmnu den er iretendreuijhdhjkdsgfuiladhc i hahi jeg hadder zappa

 4. Zappa stinker ;D
  men bjarne stinker ikke o.o

 5. Det er altså en god bog…. Hvis man kan lide at læse og hvis man alligevel ikke kan det … Så kan man ikke have en ordentlig mening om det !

 6. Den er mega dårlig og kedelig, men bjarne er en god forfatter.! 😉

 7. Bogen Zappa er mega dårlig og kedelig, men bjarne er en god forfatter.! 😉

 8. film er dårlig

 9. hader Zappa bjørn , Mulle, Sten stinker

 10. Jeg er ikke så god til Bjarne Reuter… Jeg kan ikke lide den måde han skriver på, og jeg blev skuffet, da vi skulle læse den i skolen.. Zappa fangede mig ikke.

 11. Noget der irriterer mig er, at når nu den kære Reuter har valgt at putte dato på, 1961, om han så ikke kunne holde sig inden for sit årstal? Der bliver refereret til en sang, “God Only Knows” af The Beach Boys, men den er ikke udgivet før år 1966, altså 5 år frem i tiden. Tsk.

 12. Den er ok?

 13. KEDELIIIG…måske den fanger nogen ? sgu ikk mig^^

 14. I en helt anden sammenhæng erfarer jeg, at filmen om Zappa er optaget i den gamle renseribygning på Brønshøjholms alle og har defor læst nogle af jeres anmeldelser og lidt af diskussionen. I mit klædeskab hænger endnu en bøjle mærket Heinr.Jessen, skønt jeg flyttede fra København (Vikkevangen) i slutningen af 40’erne. Fabriksgrunden er åbenbart nu registreret blandt forurenede grunde, men jeg skriver, fordi en eller anden af jer måske har en lokalhistorisk interesse at pleje. Bygningen var stor og høj og havde med mange trapper et meget spændende interiør. Ejeren gav før besættelsen (40/45) lov til, at Brønshøj trop og flok kunne benytte dens øverste lokaler om aftenen. Men krigen kom, og efterhånden blev vi klar over ejerens sindelag og flyttede til kælderlokaler under banken på Brønshøj torv. Venligst Per!

 15. Jeg har et liv

 16. Jeg skal skrive et forfatterskab, og har valgt at skrive om Bjarne 😉
  Er det så en god ide at læse “Zappa” ? Min mor siger, at den virkelig er god, men når jeg så læser jeres kommentarer så bliver jeg lidt betænksom…

  Er der ellers andre bøger i kan anbefale ?

  knus

 17. hej jeg skal lave en opgave og fik ikke læst den hele. Og hvis der er nogen der har læst bogen vil i så ikke lige svare mig hvorfor bogen er blevet opkaldt efter rovfisken Zappa.
  og hvilke emner det tages fat i bogen?.
  hvad har forfatteren ville fortælle med denne bog?
  svar PLzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz 🙂

 18. Keedeeliiigt.. -_-
  Men tak for hjælpen med lektier xD

 19. DÅrlig dårlig føjføfj øf føj føj føj føj

 20. Hader zappa, den er slet ikke min stil. Den er alt hvad jeg hader!! og så er den kedelig og dårlig. Skal aldrig mere læse noget af Bjarne Reuter!! og så skriver han alt for meget om tis ._.

 21. Zappa er mega nederen

 22. Hvis i skal skrive om, hvor dårlig den er, og at i hader den, så lær lige at stav?
  Jeg går i 8. Og min klasse og jeg læser den nu, men jeg håber, at dem som skriver at de “hadder” den, går i 3-4 klassen, or det er simpelthen for ynkeligt, at i ikke kan kritiserer bogen, uden at kunne stave.

 23. Zappa er verdens mest kedelige og ligegyldige bog. Det er nok den kedeligste bog jeg nogensinde har læst. Blev tvunget til at læse den i skolen

 24. Hej Boesen. Inden du begynder med at kritisere andre, skulle du måske lige se på dine egne fejl. Hader er med et d. I stedet for kritiserer skal der stå kritiserer. I stedet for stav skal der stå stave.

 25. Min kommentar ovenover. Synes egentlig, at filmen/bogen Zappa har en meget god betydning. Ville klart anbefale den 😉

 26. Det der er med Zappa, er jo at den ikke skal være decideret spændende. Den skal give et indtryk, og det gør den også. Man er så sur på Sten, da Mulle spiser sneglen, da Gogge dør, og da hver eneste gang han opfører sig som den psykopat han er. Men det er en god film, fordi alle der har set den har en mening, fordi at den efterlader en med et kæmpe indtryk.