Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Anne Frank: Anne Franks dagbog – den uforkortede originaludgave

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Anne FrankUdskriv anmeldelsen • 1. juni, 2007

Anne Franks dagbogDe tanker og refleksioner Anne får skrevet ned i sin dagbog er større og dybere end de fleste almindelige mennesker når at tænke i løbet af et helt liv.

Fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944 skrev Anne Frank sin dagbog. Selve bogen fik hun i fødselsdagsgave da hun fyldte 13 år. Det var mens hun og familien endnu boede i deres hjem på Merwedeplein i Amsterdam. Hun fortæller på de første sider meget udførligt om sine venner, klassekammerater og mulige kærester. Allerede kort tid efter fødselsdagen får hendes far en indkaldelse fra SS og familien beslutter at flygte og gå under jorden. De flytter ind i dele af den kontorbygning hvorfra Annes far driver sin virksomhed. Huset er indrettet sådan at de kan bo i den bageste del af bygningen også kaldet ”Baghuset” med indgang via en skjult trappe fra lageret og her har de rådighed over tre etager. Pladsen er meget trang da de jo deler skjulestedet med en anden familie Hr og Fru Daan og deres søn Peter samt senere en enlig herre Albert Dussel. Flugten har været planlagt i et stykke tid men bliver rykket nogle dage frem pga. farens indkaldelse.
Meget af families indbo og diverse madvarer er blevet flyttet til baghuset gennem et par måneder og de næste 2 år overlever den lille flok kun ved hjælp af friske madforsyninger som nogle af Annes fars betroede medarbejdere bringer ind til dem. De sørger også for tøj efterhånden som f. eks. Anne vokser ud af sine sko.

For sådan en som mig er det en mærkelig idé at føre dagbog. Ikke kun fordi jeg aldrig har gjort det før, men fordi jeg ikke kan forestille mig, at hverken jeg selv eller, for den sags skyld nogen som helst anden, vil være interesseret i en trettenårig piges betroelser.
Anne Franks dagbog, 20 juni 1942

Livet i Baghuset er meget ensformigt og kommer efterhånden til at bestå af en fast rytme hvor hver enkelt beboer har faste arbejdsopgaver i forbindelse med opvarmning, rengøring og madlavning. Det tætte liv sammen er hårdt og alle beboerne kommer mere eller mindre til at gå hinanden på nerverne ind i mellem. Faktisk må jeg sige at de aller værste sider i mange af de voksne kommer frem under det lange ophold i Baghuset. For Anne bliver dagbogen en vej ud af det ensformige liv og hun nedfælder her alle sine tanker og overvejelser. Den meget tætte hverdag med flest voksne giver anledning til mange frustrationer og sammenstød. Under normale omstændigheder ville Anne kunnet have fået luft for sin teenager irritation over forældrene ved at besøge veninder og komme ud blandt andre, men den muligheder har hun jo ikke.

I løbet af de to år Anne bor i Baghuset udvikler hun sig fra stor pige til ung kvinde. Det ses tydeligt i mange af de emner hun tager op i dagbogen. Hendes meget anstrengte forhold til sin mor er genstand for mange tanker, hendes refleksioner over forældrenes ægteskab og ægteskabet i al almindelighed samt forholdet mellem mænd og kvinder og hendes spirende seksualitet.

Ud over at være en meget personlig beretning om en ung piges liv og tanker, så formår Anne også at holde fast i læseren ved udførligt at beskrive livet generelt i Holland og jødernes situation under 2 verdenskrig. Dette skyldes dels at beboerne i Baghuset under hele opholdet har en radio til rådighed men også de nyheder og fortællinger fra hverdagen som de 3 betroede medarbejdere dagligt bringer ind. Alle beboerne læser også utrolig meget og Anne tager jævnligt at emne op fra en af de bøger som hun har læst eller som beboerne har drøftet over middagsbordet. Dette er med til at dagbogen giver et indtryk af tiden og ånden blandt jøder i Holland og Tyskland under krigen.

Det som gør denne bog så fantastisk er den stærke og stolte fortæller som Anna faktisk er. Hun virker ikke på noget tidspunkt kuet eller undertrykt, men har en urokkelig tro på fremtiden og en tro på krigens snarlige ophør. Mange af de emner hun tager op i dagbogen er hun utrolig god til at binde en fremtidig sløjfe på og det er på mange måder også det som til tider gør bogen utrolig svær at læse. Læseren ved jo hele tiden hvad den ender med og ved at alle hendes drømme og forventninger ikke bliver indfriet og det er bare så frygtelig at tænke på. Jeg er overbevist om at Anne var blevet en meget stor forfatter hvis hun havde fået lov til at leve.

Denne nye udgivelse af Anne Franks dagbog adskiller sig fra tidligere udgaver ved at være den uforkortede udgave. Det forholder sig sådan at Annes far var den eneste som overlevede krigen og det var ham som stod for den første udgivelse i 1947. For ikke at skade mindet om sin kone og de øvrige beboere fra Baghuset, lod han visse passager og afsnit udgå. Ligeledes blev steder med seksuelle emner fjernet da det dengang slet ikke var almindeligt at skrive åbent om dette emne.

Anne Frank: Anne Franks dagbog – den uforkortede originaludgave. Oversat af Tove Dueholm Nielsen. Aschehoug, 2006.

denne officielle Anne Frank side kan du læse mere om Anne Frank og f.eks se billeder af hende eller af hendes verdensberømte dagbog.

Jette Varmer har skrevet en smuk og meget spændende bog om Anne Frank og hendes liv i baghuset og koncentrationslejren Bergen-Belsen. Set med Annes øjne.
Læs mere om den her

Jette Varmer: Elskede Peter

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (14 stemmer)
Loading...

19 kommentarer »

 1. det er en sørgelig forteling og det er utrogelit så onde folk kan være som anna siger det

 2. synes det er en rigtig god bog og den er skrevet så utrolig flot.
  Men sørgelig er den også. Man føler at man har kendt Anne
  hele dit liv!

 3. den er sørgelig, men har læst alle hendes bøger. Hendes dagbog tog 3 dage før jeg læste den færdig. Vi er ved et program oppe på skolen. Og jeg har fået af vide at jeg kan få 8-9 for den opgave.

  Hilsen Helena

 4. elsker den historie anne Frank er en sand r en verkeli god skiver:) elsker hende og henes fantdastsig hår,god dabog:)

 5. Annes dagbog er rigtig godt skrevet og hendes følser og tanker er dejlige at høre man føler man er hende selv når man læser bogen og til sidst når hun dør føler man som om man også selv dør

 6. den er så god

 7. dem fra min skole læser også den bog den er god 100000000

 8. den er så god
  dem fra min skole læser den også og nu skal vi ha en dagbog som vi skal skriv i være dag jeg vil læse alle hendes boger som er om hende men hvorfor skal det være om hende ? hvorfor ik én man som døde

 9. […] begyndte, og på samme måde måtte historien godt have fortsat efter flugten. I en klassiker, Anne Franks Dagbog, der også handler om jødeforfølgelsen, og er baseret helt igennem på virkelige hændelser, […]

 10. Det er bare min yndlings bog! Jeg elsker den!, der er så meget følelse i. Den er så rørende og dyb. Og ja som sagt, så føles det som om at man bare har kendt Anne det meste af sit liv!
  Jeg kan ikke stoppe med at læse, og jeg får så ondt af Anne, og ville ønske at jeg havde kunnet hjælpe hende. Især når man tænker på det der hendte hende efter at de blev opdaget!

 11. Halløj! 8D

 12. jeg har ikk læst bogen og skal skrive om jødeforfølgensen. og har tænkt mig at skrive om den bog for den skulle vist handle om jødeforfølgensen. er det en god ide?

 13. Den er så synd for Anna Frank død bare fordi man er jøde.

 14. *Anne

 15. Det er en fantastisk bog. Den er så dyb, tankevækkende og smuk.

  Når man læser, har man sådan en underlig fornemmelse, som om man tænker: “Hvorfor i alverden sidder jeg og læser i en andens dagbog?” Sådan føles det.

 16. vildet

 17. Er i gang med at lave projekt i skolen (går i sjette) og jeg har valgt Anne Frank som emne.
  Anne Franks dagbog er helt fantastisk, virklig god bog man ikke vil lægge fra sig igen.

 18. I can haz livez?

 19. Jeg føler at jeg har kendt Anne Frank helle mit liv.
  Hun var en fantastisk pige som var meget god til at skrive.
  Hun er virkelig en jeg ser op til og at hun kunne holde fast i sig selv på den måde og skrive sin føelser ned på den måde er virkelig godt.
  Hun er den største person jeg nogensinde har læst om, og hendes død ærger mig, da jeg gerne ville have mødt hende sådan som hun ville have været i dag. Jeg ville ønske at jeg selv havde kendt hende da hun var ung, så ville jeg værer der for hende.