Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Anette Herzog: I brøndens mørke

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Annette HerzogUdskriv anmeldelsen • 24. september, 2005

Anette Herzog: I brøndens mørkeDa Victor var 1 år, blev han væk. Hans mor fandt ham i en brønd. Alt, han husker, er et kvindeansigt. 12 år efter forsøger han med sin bror og en ven at løse gåden. Det skulle de aldrig have gjort.

Victor, hans tvillingebror Jacob og vennen Sammy skal holde ferie hos Sammys farfar i den by, hvor Victor blev reddet op af brønden. Victor vil opklare, hvad der egentlig skete, og hvem den mystiske kvinde var. Sammys Farfar er en sær mand, som stiller drengene matematiske gåder og ellers hugger brænde. Desværre vækker øksehuggene og drengenes ankomst stærke følelser til live, og snart breder uhyggen sig.
De tre drenge får følgeskab af pigen Pia og hendes lillebror Lasse, som endnu går i børnehave. Pga. uheldige omstændigheder fatter Victor mistanke om, at byens bibliotekar er kvinden, han husker. Han beslutter at bruge Lasse som lokkemad. Det fører til, at de to drenge ender i kløerne på en psykopatisk kvinde, og nu bliver ferien for alvor uhyggelig.

Bogen har skiftevis Jacob og Victor som jeg-fortæller. Det giver et godt indblik i, hvor forskellige tvillingerne egentlig er. Victor er mørk og grublende og nærmest besat af fortiden, mens Jacob er mere lyst indstillet og faktisk mere optaget af at gøre indtryk på Pia. Som selvfølgelig falder for Victor (Hvorfor er vi piger så dumme?). Den skiftende synsvinkel giver en meget bred historie, fordi drengene dels oplever forskellige ting og dels lægger mærke til forskellige ting, når de er sammen. Indimellem er der korte afsnit, hvor man følger den mentalt forstyrrede kvinde. Det er noget, som kan give gys ned af ryggen. Hendes faste overbevisning om, at børnene er forklædte hævnere, der er ude efter hende, giver et skræmmende glimt af et sind i skred.
Det bliver aldrig helt klart, hvorfor kvinden tror, drengene er ude efter hende. Hun bærer rundt på en kæmpe skyldfølelse overfor en lille pige Alice, som døde. Måske druknede hun? Og kvinden er overbevist om, at det er hendes skyld. Hvordan det hænger sammen bliver aldrig helt opklaret i bogen. Det er både bogens styrke og svaghed. Jeg er nemlig ikke meget for løse ender. Jeg foretrækker, at tingene bliver rundet af til sidst. Men her åbner det mulighed for en foruroligende mulighed, at Alice måske kun eksisterer inde i kvindes syge sind?
Victors kyniske brug af Lasse vækker også eftertanke, og det er befriende, at han under fangenskabet gør alt for at berolige Lasse, og at han tager fuldt ansvar for sin handling. Han skammer sig forfærdeligt og indser, at målet ikke helliger midlet. Man må så håbe, at han med tiden kan tilgive sig selv, så han ikke ender som kvinden.

Bogen er fuld af snigende uhygge og sære varsler, selvom monsteret ikke er noget overnaturligt. Måske fordi jeg finder mentalt forstyrrede personer langt mere skræmmende end overnaturlige monstre? Det er dog en mere realistisk fare.
Jeg nød at læse den, MEN jeg må dog sige, at beskrivelsen af den sure bibliotekar gav mig lyst til forurettet at råbe SÅDAN ER JEG IKKE! Hvorfor skal bibliotekarer altid være enten kedelige eller sure?

Anette Herzog: I brøndens mørke. Høst, 2005. Forside: Rolf Kuchling.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (15 stemmer)
Loading...

18 kommentarer »

 1. det er fanme den værste lorte bog jeg nogen sinde har læst, lige bortset fra ”træl og fri”!

 2. Det er jeg ked af, at høre. Jeg synes bogen var meget god. Men smag og behag er jo heldigvis også forskellig ellers ville verden da hurtigt blive et kedelig sted at være.

  Jeg håber, du finder andre bøger du godt kan lide.

 3. den mest kedelige bog nogle sinde.
  og så koster den penge (spildte penge)

 4. Hej Henning
  Det er da surt du har det sådan, jeg kunne som sagt godt lide bogen. Måske har du mere held med en anden gyser?

 5. Jeg synes at det er en meget spændene bog og jeg elsker hvordan det skiftevis er Viktor og Jakob som fortæller. Det bedste ved bogen er stedet det foregår: Hulsmose (findes det foresten i virkeligheden) et helt aldmindeligt sommerhus kvarter hvor der sker meget mystiske ting. Jeg nød at læse din anmeldelse.

  -Mads

  Ps. Jeg vil give dig ret i at bibliotekarer ikke er specielt sure eller kedelige.

 6. Hej Mads
  Dejligt, at du ikke synes bibliotekarer er sure eller kedelige.
  Jeg er glad for du nød min anmeldelse og at du er enig med mig i, at bogen er god. Jeg nød ihvertfald at læse den 🙂

 7. Super god har lige læst den i skolen! 🙂
  En af de bedste bøger jeg har læst længe.
  Fantastisk!

 8. P.s super god anmeldelse 🙂

 9. Tusind tak. Det var rart at høre. Jeg er glad for du synes bogen og min anmeldelse er god.

 10. Hej Lone. Bogen er superfin, spændende og en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Elsker den virkelig. Og hvem havde troet at jeg var vil med den slags bøger.

  Ps: læste den i skolen og blev totalt fanget af den og det bedste sted i bogen var da de skulle finde hus 113 og at de fandt brønden;) 😉

 11. Vil :::: vild

 12. Det er bare min ynglings bog! Elsker den simpelhen så meget!

  – LOVE IT!

 13. bogen er 💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩👌👈

 14. hej
  jeg vil bare lige sige at bogen er meget god.
  har bare et spørgsmål, hvor kan man finde gratis lydbøger af bogen altså på nettet

 15. Hej Lone jeg syndes den lyder spænde og du skal ikke tage dig af hvad de siger 🙂

 16. den var mega kedelig

 17. hvor mange sider er den på

 18. hej lone jeg syndes bogen var god det er faktisk den første bog jeg ha løst helt færdigt da jeg var i gang med en anden bog stoppede jeg men jeg blev ved og kæmpede med at læse den den var så god og dit refarat var rigtig god da jeg så den først ville jeg så gerne læse den