Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Aage Brandt: Drengen og krigen

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Aage BrandtUdskriv anmeldelsen • 12. marts, 2006

Aage Brandt: Drengen og krigenOlec er 14 år, og pludselig er hans lille by midt i en grusom borgerkrig, hvor mennesker, der før var gode naboer, pludselig er fjender og bekæmper hinanden.

Olec er en 14-årig dreng, som lever i et unavngivet land, der minder meget om Jugoslavien. Han bor sammen med sine forældre og to søskende i en lille by ved navn Amen. Familien er muslimsk ligesom de andre bozlivianere i landet. Der bor også folk fra Sorban-provinsen, de er ikke muslimske. De to befolkningsgrupper har hidtil kommet godt ud af det med hinanden og levet i fred og fordragelighed.

Der er imidlertid brudt krig ud mellem de to befolkningsgrupper. Pludselig beskylder de gensidigt hinanden form at være krigeriske, onde og magtsyge – og for at have den forkerte religion. Olecs ene lærer er sorbaner, og han bliver en dag skudt i øjet af drengene i klassen. Senere finder Olec sin bedstefar, der bor alene, dræbt af skud – og så er krigen for alvor brudt ud i Amen. Olec drager ud for at hævne sin bedstefar. Han er tæt på at få ram på en sorbaner, men han kan ikke få sig til at at skyde ham. I stedet for byder hans samvittighed ham at hjælpe den sårede mand.

Byen bliver bombarderet, og heller ikke Olecs familie går ram forbi, tværtimod. Olec selv bliver såret af en granatsplint – og får hjælp af sorbanere for at komme gennem det krigshærgede land til hospitalet.

Det er en god og vedkommende bog Aage Brandt her har skrevet. Den viser, om ikke hvorfor så ihverfald hvor let der kan opstå fjendebilleder mellem befolkningsgrupper, der ellers lever fredeligt side om side. Man får også en klar fornemmelse af, hvorfor nogle mennesker bliver flygtninge og ender i et andet land. Som mindretal må man enten kæmpe med stor risiko for at miste livet eller flygte. Den eneste neutrale og modige person i byen er den sorbanske læge, som hjælper alle dem, der kommer både med lægehjælp, mad og omsorg.

Romanen tegner et fint portræt af Olec, bedstefaren, læreren og lægen. Specielt lægen bliver med sin medmenneskelighed en slags forbillede for Olec. Der angives ingen egentlig løsning på konflikten. Romanen slutter ikke med krigens afslutning, men den giver håb for en fremtid for Olec og hans bror. “Drengen og krigen” kan læses fra ca. 10 år. Den er også velegnet til højtlæsning.

Aage Brandt: Drengen og krigen. Gyldendal, 2001. Forside: Claus Rye Schierbeck

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (23 stemmer)
Loading...

15 kommentarer »

 1. godt skrevet

 2. jeg syntes din bog er fantastiks jeg syntes den fortæller en masse jeg syntes den er let at læse som 7. klasser og den har en god handling om krig og om hvordan det hele kan venne op og ned på ens liv med borger krig og hvor forfæteligt det kan være at skulle være nød til at slå sin lære ihjel men tøver, og derfor syntes jeg det er en god bog der fortæller godt om den virkelighed som det er der nede

 3. Den halder om en dreng der hedder Olec han hader at gå i skole, han har ikke så mange venner.

 4. jeg syntes din bog er fantastiks jeg syntes den fortæller en masse jeg syntes den er let at læse som 7. klasser og den har en god handling om krig og om hvordan det hele kan venne op og ned på ens liv med borger krig og hvor forfæteligt det kan være at skulle være nød til at slå sin lære ihjel men tøver, og derfor syntes jeg det er en god bog der fortæller godt om den virkelighed som det er der nede

 5. hvad hedder han’s bror

 6. jeg synes den er meget kedelig i starten og er lidt langtrukkende men også meget svær at lave opgave til når man kun er halvejs i 6.klasse

 7. Hej Rune =)

  Olecs bror hedder Vladir og lillesøsteren hedder Aya =)

 8. kan i ikke give mig en lille resume om bogen

 9. Hvornår er den skrevet?

 10. i skolen har jeg fået at vide vi skal skrive en forsættelse men er der ikke et eller andet sted der er nogen der allerede har skrevet det/den for så vil jeg gerne vide det, kan nemmelig ikke komme længre med min egen og søger inspiration

 11. Hej jeg syntes den er god og nem at læse som 6 klasse den er spændende og medrivende

 12. Hey alle vi har lige læst bogen på aakjær skolen i skive og vi syns at det er en meget god bog

 13. Hej eydna hvad er det der gør bogen god???

 14. Den er god pga at det handler om noget der kunne ske i virkeligheden

 15. Hvad så boys den er kedelig og dårlig fordi den ik er til min smag