Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

BOGBID – Paranormal romance

Når piger gyser og gisper!

– om genren Paranormal romance

Helt fra starten sneg vampyren sig ud af folketroen og ind i populærkulturen igennem dystre
gyserromaner, som jeg tænker mest blev læst af ældre herrer i tweedjakker. Grev Dracula var midaldrende, ond, skruppelløs og ikke spor lækker.

Nosferatu (som var inspireret af Dracula) var virkelig ucharmerende med krogede hænder og lange, spidse fortænder. Ikke specielt sexet, vel?

Men der skete noget med vampyren, efter den for mere end tyve år siden vandrede med svenskerhår og blonder igennem Anne Rices bestsellerserie om vampyren Lestat.
I tv-serien Buffy- the vampire slayer fra 1997 møder vi den venlige og smukke vampyr Angel, og nu her i 2010 har vampyren med Bellas Edward udviklet sig til at være ungdommelig og politisk korrekt vegetar, gennemført lækker og skinnende.

Stephenie Meyer opfandt ikke vampyrromantikken, men hendes Twilightserie har banet vejen for adskillige passionerede romancer mellem almindelige dødelige og feer, engle og andre overnaturlige væsener som f.eks. varylere og udødelige.
Fælles for disse romaner er, at romantikken driver handlingen, og en næsten umulig men gribende kærlighed sætter lys i øjnene og hjerter i brand på især kvindekønnet. Jo, jeg tror godt at man kan være genetisk disponeret for bestemte bøger.

Paranormal romance genren er altså kort sagt kendetegnet ved, at man blander romantik med metafysiske elementer hentet fra fantasy og horror. Kombinationen har fået kvindelige læsere over hele kloden til at gyse og forelske sig i bøger fulde af dyster passion.

Måske har du allerede sat tænderne i en god og saftig paranormal romance bog – ellers kan du finde masser af inspiration lige her!