Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Jim Højberg: “Med forundringen som drivkraft”

Du har snart 30 års jubilæum som forfatter. Hvordan gik det til, at du begyndte at skrive?

I 1979 rejste jeg sammen med en gruppe til det lille Vestafrikanske land Guinea-Bissau. Vi arbejdede der et lille halvt år, men ville også gerne fortælle danskerne om, hvordan det var at bo i Afrika. Jeg fik derfor lyst til at forsøge mig med en børnebog, der skulle fortælle om befrielseskampen, som gjorde landet til et frit land. Jeg kom til at arbejde sammen med Tamuda, og jeg skrev så hans historie om, hvordan han som 10-årig havde været med til at skjule sin bror, der var frihedskæmper, og hvordan han senere var med til at bære våben. Bogen blev antaget og udkom på Forum i 1981. Det var en stor dag, da jeg stod med bogen i hånden.

Du har mest skrevet letlæste bøger for børn – hvorfor blev det lige denne genre, du kastede dig over?

Jeg vil gerne hjælpe børn, der har svært ved at læse og skrive, med at bryde læsekoden. Når jeg har det ønske, hænger det sammen med, at jeg selv er en smule ordblind og altid har haft svært ved at stave og læser meget langsomt. Det har været motiverende at prøve at hjælpe andre gennem de problemer, jeg selv har følt på min krop som læsesvag.

Hvor kommer ideerne til dine historier fra?

Det ved jeg faktisk ikke! Jeg prøver at være åben over for ideer, og hvis man har øje for dem, ligger de alle mulige steder. Når jeg læser, når jeg ser film, når jeg møder andre mennesker i hverdagen eller på rejser, så kommer ideerne. Ideerne starter tit med personerne. Jeg får en ide til nogle figurer, som så skal opleve noget. Hvordan vil en sådan person reagere på en given ting? Det svarer historien så på. Nærmere kan jeg vist ikke komme det. Jeg kan kun sige, at ideerne vælter over hinanden – det svære er at få dem skrevet ordentlig ned.

Udover at være forfatter er du jo også hemmelig agent. Hvordan kom du ind i agentbranchen?

I min bog ”Med kisten fuld af agenter” fortæller jeg om, hvordan jeg som 10-årig blev Danmarks hidtil yngste agent. Hvis man ikke helt tror på det, er en anden historie, at jeg efter at have skrevet min bog ”Hemmelige koder for spioner, kærestefolk og hemmelige klubber” blev bedt om at komme ud på et bibliotek og fortælle om den. Så købte jeg en agent hat, en frakke og et par solbriller, og så var agenten født. Siden voksede han op på bl.a. Danmarks Radio, Radio Fyn, hvor jeg som Agent 3-2-1 Bang lavede udsendelser for børn. Gennem årene er han blevet en del af mig.

Du arbejder også på et stort børnebibliotek som bibliotekar. Kan du bruge nogle af dine agentfærdigheder der?

Agent 3-2-1 Bang er en historiefortæller, der fortæller skrøner fra sit hemmelige liv. Det kan jeg bestemt bruge på mit arbejde. Jeg inviterer børn ind på biblioteket og fortæller historier, og jeg tager ud på skoler og i børnehaver med en historie til børnene. Jeg synes, børn fortjener en historie så tit som muligt. Som Agent skal man også kunne forklædningens kunst, og som børnebibliotekar er det også en styrke at kunne komme forklædt som Pippis far, Peddersen eller en troldmand. Ved at møde op i forskellige forklædninger håber jeg, at jeg er med til at skabe forundring. Mit motto for børnebiblioteket er nemlig: Med forundringen som drivkraft. Hvis vi som børnebibliotekarer skaber forundring, er vi med til at gøre børnene nysgerrige, og denne nysgerrighed kan få børnene til at søge viden. Dette er mit mål som agent og bibliotekar.

Din seneste bog handler om detektiverne Roger og Åge. Kommer der flere bøger om dem?

Det er i alt fald planen. Jeg vil gerne skrive dels nogle romaner om detektiv-parrets oplevelser, dels nogle detektivhåndbøger på linje med ”Detektivgåder”. Men nu må vi først se, hvordan de bliver modtaget. Men jeg vil gerne bruge figurerne til noget mere.

Hvilke bøger læste du selv, da du var barn, og hvilke bøger læser du i dag?

Selv om jeg er en langsom læser, har jeg altid været en ivrig læser. Som barn læste jeg Jan-bøger parallelt med Astrid Lindgrens bøger, jeg elskede Kim-bøger og Thøger Birkelands bøger. I dag læser jeg som børnebibliotekar både børnebøger og voksenbøger. Blandt børnebøgerne synes jeg, at Josefine Ottesen står meget stærkt, mens jeg blandt voksenbøger springer meget mere. Jeg er nysgerrig og prøver forskellige forfattere og genrer. Men Paul Auster er en af mine favoritter sammen med danske Svend Åge Madsen.

Hvis du kunne få lov at forære alle børn en bog, hvilken skulle det så være?

Det skulle være Ronja Røverdatter. Astrid Lindgren formår at skrive om den største konflikt, man næsten kan tænke sig, faren der frasiger sig sin datter. Det var hårdt, første gang jeg læste den, men da jeg så senere havde fået en datter og læste den for hende, var det ubærligt. Kun en stor forfatter som Astrid Lindgren kan komme af sted med at skrive om noget så voldsomt. Fantastisk bog.

Læs mere om Jim Højberg på Børnelitteratur.dk og jimhojberg.dk