Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Carina Christensen: Det er vigtigt, at vi giver alle børn mulighed for at møde litteraturen i børnehøjde.

Interview af Zenia Johnsen for fortællingen.dk, april 2009

Carina Christensen (Det Konservative Folkeparti) er født 8. nov 1972 i Fredericia og var Danmarks kulturminister fra september 2008 til februar 2010.

Carina Christensen

Hvis alle danske børn skulle gives en boggave, hvad ville du foreslå?
Det skulle være H. C. Andersens samlede værker. Hele vores kulturelle referenceramme er bygget op omkring de kendte og elskede figurer fra Andersens eviggyldige og fantastiske universer. Hans eventyr er for mig uomgængelige i en dansk dannelsesproces.

Hvad var din bedste læseoplevelse som barn?
Jeg elskede at komme på biblioteket allerede som barn. Jeg var hende, der kunne låne 15 bøger lørdag efter lørdag. Jeg kan f.eks. huske, at jeg var fuldstændig fortryllet af Astrid Lindgrens serie om alle børnene i Bulderby. Det er jo simpelthen den perfekte børneverden, der beskrives i de bøger. Selv om de kun er ganske få børn i Bulderby, og der er masser af arbejde, er hverdagen er fuld af eventyr.bulderby

Hvad vil du gøre for at skabe den bedste grobund for danske børnebogsforfatterspirer?
Her vil jeg blandt andet nævne læselystkampagnen, der er et tværministerielt initiativ til at stimulere børns læsning. Ordningen løber foreløbig frem til 2010. Kulturministeriet har også gennem flere bevillinger støttet skriveværksteder og talentudvikling – for eksempel på Forfatterskolen i Brønderslev. Her kan unge forfatterspirer blive udfordret og inspireret.

Hvad er din vision for danske børns læsning?
Mine visioner er tårnhøje, fordi jeg virkelig synes det er vigtigt, at vi giver alle børn mulighed for at møde litteraturen i børnehøjde. Jeg er derfor virkelig glad for at initiativ som Læselystkampagnen, der får litteraturen gjort vedkommende. Gennem sproget og litteraturen får børnene en unik mulighed for at blive en del af et større kulturelt fællesskab og samtidig opøver de deres kritiske og kunstneriske sanser.

Hvad er din vision for fremtidens børnebiblioteker – hvad skal barnet møde/opleve/sanse?
Eksisterer børnebiblioteket i 2020?
Børnene er nogle af folkebibliotekernes flittigste og vigtigste brugere Derfor skal børnebiblioteket hele tiden både have fokus på kulturelle oplevelser samtidig med, at det forbliver et sted, hvor barnet kan være sammen med andre børn. Biblioteket skal være et sted for lærdom ved at give børn mulighed for at søge viden, få lektiehjælp og fri adgang til internettets søgefunktioner.

strid

Det er min klare holdning, at biblioteket aktivt skal understøtte børns dannelse ved at tage udgangspunkt i de udfordringer, børn møder i deres hverdag. I det digitalt baserede videnssamfund lever børn i et medielandskab, hvor bogen er ét af mange medier. Derfor skal bibliotekerne hjælpe børnene til at mestre de mange nye medier. Barnet skal altså både møde det klassiske bogtilbud og de nye medier. Her er det vigtigt, at formidlingen af begge dele skal være offensiv og vedkommende for børnene.

Hvilken nyere dansk billedbog ville du forære i gave, hvis du skulle til barnedåb på søndag – og hvorfor?
Min første indskydelse, når du siger dansk billedbog, er Halfdans ABC med tegninger af Ib Spang Olsen. Der er jo et næsten uforligneligt samspil mellem vanvittige og vidunderlige ordrim, der får et ekstra lag betydning gennem illustrationerne. Men der er selvfølgelig også nogen en lang række af nyere danske billedbøger. Jeg ville få en af Jakob Martins Strids frække og finurlige publikationer pakket pænt ind velvidende, at når poden bliver ældre, vil netop denne bog garanteret vække både masser af grin og samtidig også eftertænksomhed.