Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Zulmir Bečević: Svenhammeds journaler

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Zulmir BečevićUdskriv anmeldelsen • 20. august, 2010

En historie om at være i klemme.

Svenhammeds er i den særlige situation at have et navn som er halvt svensk og halvt arabisk. Lillebror hedder Muhammed Junior Muhammed og far hedder Muhammed Muhammed så måske er  “Svenhammed”  heldigt sluppet…nej vel?
Navnet camouflerer ligesom ikke Svenhammeds buskede unibrow, hans kraftige sorte hår, den karakteristiske næse eller hans fars kiksede grøntssagsbiks. Svenhammed kan ikke skjule hvem han er. Og hvem han er ikke er. Det er faktisk ret enkelt: Han  er en ikke-svensker med et idiotisk navn og hans forældre er iøvrigt  fætter og kusine.

Svenhammeds eneste venner er pigen Miell, hvis mor er misbruger og Chino, som også er lidt klemt mellem flere kulturer. På den anden side af ghettoen bor pigen Emilia som er helt svensk og lækker. Svenhammed drømmer om hende og deres fælles fremtid.

Svenhammeds journaler er en velskrevet og vedkommende roman som udover at handle om glæder og besværligheder i forbindelse med teenagelivet også handler om det aktuelle emne som vi kalder integration men som ingen vist efterhånden husker betydning eller mening med.
Fordommene klaskes i hovedet på læseren og det er både gribende, frustrerende, skægt og sørgeligt. Svenhammed er levende og hans stemme går klart igennem. Tal med ham!

Zulmir Bečević: Svenhammeds journaler. Oversat af Lars Bøgeholdt Pedersen. Høst & søn, 2010.-192 sider
Omslagsgrafiker: Mark Fink

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (17 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.