Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Walter Moers: Kaptajn blåbjørns 13 ½ liv

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Walter MoersUdskriv anmeldelsen • 16. juli, 2005

Walter Moers: Kaptajn blåbjørns 13 ½ livHolder du af det skøre og originale? Fristes du af en vidunderlig overflod af skøre påhit og en opfindsomhed der siger spar 2? Så stig på her.

Jeg bliver altid glad, når nogen får en idé så original, at man ikke begriber hvor de fik den fra. Når nogen får mange originale ideer, så bliver jeg endnu gladere. – Jeg bliver helt utrolig glad af at læse i Kaptajn Blåbjørns 13½ liv!

I virkeligheden har en blåbjørn 27 liv, men, blåbjørnen i denne historie mener, at man bør holde lidt igen, fordi det gør en attraktiv og mystisk. Vi får derfor kun lov til at høre om de første 13½ – og der sker faktisk ikke så lidt.

Historien foregår i riget Zamonien og nærmeste omegn. Da vi først møder Kaptajn Blåbjørn, driver han, lille bitte, som han er på det tidspunkt, omkring på det zamoniske ocean i en valnøddeskal. Han starter således livet med fare for at miste det igen med det samme, fordi den lille båd nærmer sig den mægtige malmstrøm, der truer med at trække alt ned. Men heldet tilsmiler ham, og han bliver redet af en skibsfuld dværgpirater.

Dværgpiraterne er frygtindgydende og blodtørstige og de hersker over det Zamoniske ocean, men, som der står: ” Ganske vist var der ingen, der vidste det, fordi de var så små, at ingen bemærkede dem”. Blåbjørn sejler med dværgpiraterne i 5 år, men da han vokser og vokser, er de til sidst nødt til at sætte ham af på en ø. Øen er dog ikke øde. Desværre. På øen bor de frygtede klabauterånder. Da han endeligt slipper væk fra klabauterånderne støder han på vrøvlebølger, stolletrolde, et tilfangetaget fatamorgana, en prins fra en anden dimension, evig kærlighed og mørkebjergsmaddiker og meget meget mere.

Som jeg håber man kan fornemme, så kommer man vidt omkring med Kaptajn Blåbjørn. Bogen, på 680 sider, er illustreret af forfatteren selv. Det går derudaf med den ene mærkelige hændelse efter den anden, og samtidig tager forfatteren sig god tid til at kæle for detaljerne og skrive rigt og billedmættet. Det kan godt være, at Zamonien og omegn er et meget mærkeligt sted, men man ser det lysende klart for sig.

Jeg tror, at Kaptajn Blåbjørns 13 ½ liv er en af de bøger, som man enten elsker eller ikke forstår meningen med. Personligt var jeg solgt før jeg nåede til bunden af første side, og jeg synes at alle skulle unde sig at undersøge hvilken kategori de tilhører. Bogen er også meget velegnet til højtlæsning. Det er dejligt at grine sammen, og de mange illustrationer kan glæde både store og små.

Zamonien har egen hjemmeside – på tysk, så hvis man trænger til en udfordring tryk her

Walter Moers: Kaptajn blåbjørns 13 ½ liv. Oversat af Lene Henningsen. Borgen, 2001
Forside: Walter Moers

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (4 stemmer)
Loading...

8 kommentarer »

 1. Denne bog er bare herlig…. Jeg kender ikke så meget til målgruppen, men trods mine 18 læser jeg den alligevel. den er sjov, men henvender si til stort set alle aldre. den er lige så god som: The Hitchhikers guide to the galaxy.

 2. En fantastisk historie, gennem nogle af fantasiens mærkelige afkroge. Dog uden at den mister fodfæstet.
  Er man til fantasifulde eventyr, er denne bog bestemt værd at læse.
  Kan man ikke lide at give slip på virkeligheden, skal man bestemt lade denne bog ligge.
  Mine varmeste anbefalinger. Rigtig god fornøjelse.

 3. Fuldstændig fantastisk bog.
  Hvad? Er den for børn? Jeg er 38 år og elsker den!

 4. Zenia har citeret Steffen Larsen på Om-siden:
  De rigtigste børnebøger er ikke børnebøger, men noget, som et menneske fortæller til et andet

  Kaptajn Blåbjørn er forresten en bog, jeg snart har haft stående på mine læse-liste længe (efter en ung bibliotekar-brugers begejstrede omtale af den).

 5. denne bog er bare så fed man kunne ikke ønske sig en bedere bog. det den sejeste person er nok dokter nater gal jeg gir bogen 5 stjerner

 6. Jeg er lige begyndt på den endnu engang, den er stadig lige fantastisk! (:

 7. Vidste ikke at bogen kunne læses fra 9 år. Min lærer havde den stående i klasseværelset, så jeg begyndte at læse den i det lille frikvarter fra 2 klasse da jeg var 8 år. Jeg blev først færdig med den i 6 klasse, så mens jeg blev ældre, blev Blåbjørnen også ældre, og det var ret sjovt.

  Gad vide hvordan man får en så fantastisk ide, at skrive en så eventyrlig bog!.

 8. Hvil gerne købe den er der nogen der ved hvor?