Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Vita Andersen: Petruskas laksko

Emner: , , , , • Se alle anmeldelser af: Vita AndersenUdskriv anmeldelsen • 28. november, 2006

Vita Andersen: Petruskas lakskoPetruska fylder 5 år og får de længe ønskede laksko i fødselsdagsgave til stor fortrydelse for lillesøster Marie. Hun er jaloux og gør, hvad hun kan for at gøre opmærksom på sine egne behov.

Marie og Petruska er søstre og bor sammen med deres forældre, Mirja og Thomas. De er to viljestærke og fantasifulde piger, der indimellem er ved at drive deres forældre til vanvid. De har det som mange andre søskende: nogle gange holder de sammen som ærtehalm, andre gange er de rygende uvenner. Forældrene er ikke altid lige enige om, hvordan de to piger skal opdrages, men grundliggende lever den lille familie et trygt men lidt travlt liv med begge forældre udearbejdende.

Marie er 3 år, og Petruska har fødselsdag og fylder 5. En af gaverne er de længe ønskede laksko, som godt nok er sorte frem for de eftertragtede lyserøde, magen til børnehave-venindens. Marie vil også have laksko, men Petruska mener, det vil være uretfærdigt – nu har hun ventet så længe på sine. Og så er de endda for store og må stå under sengen og vente på, at fødderne er store nok. Da Petruska endelig kan passe lakskoene, er der også problemer med at få lov at bruge dem: de er til pænt brug. Marie er stadig jaloux, og skoene må gennemleve en del: de bliver smidt i toilettet og må også en tur gennem en rude m.m. Heldigvis kan moren – som sine piger – også få skøre indfald, så faren grinende må konstatere, at han er den eneste normale i familien.

“Petruskas laksko” udkom første gang som billedbog i 1989, og det er stadig en god og nærværende historie. Vita Andersen kender til, hvad der sker inde i hoved og sjæl på børn – og forstår med indlevelse at skildre deres bekymringer, jalousi og skøre påfund. Og hun kender til hverdagen i en moderne dansk børnefamilie.
Historien er velskrevet og egner sig fint til højtlæsning fra ca. 5 år. Det er 3. udgave af bogen, og den er illustreret af tyske Rotraut Susanne Berner. Bogens format og udseende er helt anderledes end 1. udgaven, hvor det er Bente Olesen Nyström, der står for illustrationerne. Rotraut Susanne Berners tegninger er mere traditionelle, men passer godt til historien. 2. udgaven fra 1991 er illustreret af Svend Otto S.

Vita Andersen: Petruskas laksko, illustreret af Rotraut Susanne Berner. Høst & Søn, 2006. Forside: Rotraut Susanne Berner

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (6 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. ikke så god igen den handler om jalousi