Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Torun Lian: Adam den tredje i fjerde

Emner: , • Se alle anmeldelser af: Torun LianUdskriv anmeldelsen • 28. december, 2006

Torun Lian: Adam den tredje i fjerdeAdam bliver mobbet i skolen. Vil han overleve når den farlige Eva starter i klassen? Sjovt fortalt historie om mobning og venskab.

Det er ikke nemt at være Adam den tredje i fjerde.

I skolen bliver han mobbet af de store syvende klasser, som bl.a. putter ham ind i jakken og hænger ham op på knagen. Når sådan noget sker, synes Adam det er bedst at gøre sig usynlig. Han tager imod det der kommer, og selv hvis han ville gøre modstand, kan han ikke for Adams stemme virker slet ikke i det offentlige rum.

Hos far er det heller ikke nemt at være Adam. Når storebror Oskar og Far ser fredagskrimi, må Adam sidde med ryggen til tv’et, for han er for lille til at se med. Adams forældre er skilt, og faren har fået en ny kæreste, Ingrid. Adam er ikke glad for Ingrid. Hun er ”unaturligt venligt indstillet” og smisker og ler for at gøre Far glad.

Hos Mor må Adam godt se fredagskrimi, men kun når de er alene, og Adam må sværge ikke at fortælle det til far. Adams mor er meget nervøs og har dårlige nerver, som giver hende udslæt. Hun er tit ked af det og har altid dårlig samvittighed, så Adam fortæller hende aldrig de dårlige ting.

Eva går på Adams skole, og lige som Adam bliver hun også mobbet. Men i stedet for at tie stille og finde sig i det gør Eva modstand. Hun er eksplosiv, råber og skriger og mange af de grimme ord syvende klasserne kan, har de lært af Eva. Hun er farlig, og da de kommer til at gå i samme klasse, begynder Adam virkelig at frygte for sit liv, men tingene udvikler sig helt anderledes end Adam frygter.

Det er alvorlige emner, der tages op i denne historie om den stille usynlige Adam, som bliver mobbet i skolen og forsømt hjemme. Men heldigvis er det også en historie fortalt med lune og håb.

Adam den tredje i fjerde blev kåret som Bedste Børnebog af norske børn i 2005

Torun Lian: Adam den tredje i fjerde. Oversat af Susanne Vebel. Forum, 2006.

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (13 stemmer)
Loading...

Der er lukket for kommentarer.