Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Tone Kjærnli: Den mørke side af månen

Emner: , , , • Se alle anmeldelser af: Tone KjærnliUdskriv anmeldelsen • 15. september, 2009

moerkeside“Blive kendt for noget, Kris. Det klarede du. Fanden tage dig! Lort!”
Sådan siger Kim i sorg og vrede til sin bedste ven; Kris, der døde ved en ulykke nytårsaften. Hvordan kommer man videre, når ens bedste ven ikke mere er her?

Kim har det rigtig dårligt. Han passer skolen så nogenlunde men afviser for det meste kontakten til sine klassekammerater. Hans bedste ven Kris mistede livet nytårsaften, hvor de to drenge var sammen. Han balancerede på et trappegelænder og faldt uheldigvis ned i et tomt svømmebassin.

Kim og Chris var nære venner og næsten altid sammen. De er 15 år, en alder, hvor der sker meget både indeni og udenpå. De lyttede til Pink floyd: The dark side of the moon. Kort før ulykken lavede de en liste over ting, de skulle gøre inden de dør: Rejse jorden rundt, tjene mange penge og også “at gøre noget vi ikke tør”. Måske var det det, Kris gjorde den nytårsaften? Hvad der egentlig skete, er Kim ikke meget for at snakke om.

Han murer sig helst inde på værelset. Både lærere, hans mor og især hans søster forsøger at få ham til at åbne sig og snakke om sine følelser.Kim er vred på Kris og samtidig gnaver sorgen og savnet gnaver hele tiden. Skyldfølelse plager ham også, kunnne han have gjort noget for at forhindre ulykken?
Gradvist kommer han op til overfladen og går lidt i byen med nogle af pigerne og opdager på den måde også nogle ting om Kris, som han ikke vidste.

På opfordring skriver han nogle breve til Kris. Det hjælper også, og især er det vigtigt at få sagt, at han altid vil huske ham.

Den mørke side af månen henvender sig til unge fra ca. 13 år. Kim er fortælleren, men der er også meget dialog i romanen. Det er et alvorligt emne, der behandles, men forfatteren, Tone Kjærnli, giver et godt portræt af Kim og hans følelser. Det er smertefuldt , det han gennemlever, men det er også med til at udvikle ham. Ligeledes virker omgivelserne med familie, skole og kammerater ægte beskrevet ( dog er lærernes øgenavne måske lidt søgte.)

Romanen er både for drenge og piger, der kan lide en god men også noget sørgelig historie.

Tone Kjærnli er norsk, der er oversat 3 andre børnebøger af hende.

Tone Kjærnli: Den mørke side af månen. Høst & søn, 2009. – 184 sider

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (8 stemmer)
Loading...

7 kommentarer »

 1. ja det er du

 2. ja det er du
  for den er go med delux

 3. Den er rigtig god med en ting undre mig, hvem er bi-personerne ?

 4. LORTEBOG!!!!

 5. det er en lortebog!!!

  Det er selv sjovere at kigge ud i luften end at læse denne bog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Denne bog var utrolig kedelig at læse, og jeg vil derfor ikke anbefale den til nogen. Puha, den var hård at komme i gennem, da der ikke rigtig skete noget med hovedpersonen, og han kom ikke rigtig ud for en større forandring.

  – Vil ikke anbefale den, overhovedet.

 7. Jeg ser at det er veldig mange her som mener at dette er en kjedelig og dårlig bok, men jeg vil ikke si jeg helt skjønner hvorfor. Joda, det skjer ikke veldig mye handlingsmessig i boka, men den tar frem veldig viktige teamer og setter ting i perspektiv. Jeg synes faktisk det er ganske imponerende hvordan Tone Kjærnli har greid å skrive en bok uten noe særlig handling, som egentlig bare handler om hvor kjipt en person har det, men som likevel er spennende og utrolig morsom å lese. Jeg har faktisk ledd høyt ved flere anledninger når jeg har lest Kim’s indre, sarkastiske dialog. Boka minner meg på mange måter om en norsk versjon av John Green-bøkene!