Fortællingen.dk

– der findes i hvert fald 1423 gode bøger!

Thomas Winding: Thomas Windings bedste historier

Emner: , , , , , , • Se alle anmeldelser af: Thomas WindingUdskriv anmeldelsen • 24. januar, 2007

Thomas Winding: Thomas Windings bedste historier8 af Thomas Windings herlige historier er her samlet i en bog. De er stadig lige dejlige og finurlige – og værd at læse højt.

Her udgives en samling på 8 af Thomas Windings store produktion af billed- og højtlæsningsbøger. Bøgerne er oprindeligt udkommet i perioden 1978 til op sidst i 1990´erne. To af Windings første bøger er “Odas historie” og “Johannes vil ikke flytte”, begge illustreret af Rina Dahlerup. Den første er en fortælling fra den tid, hvor der blev taget hul på kønsrolledebatten, og det er stadig en herlig historie: Odas far har en gård, og selv om faderen og brødrene ikke rigtigt regner med Oda, kan hun godt være med i stalden og passe dyrene. Det får hun bl.a. bevist, da den mandlige del af familien må lægge sig med influenza.

“Farvel jeg hedder Kurt” er historien bag den populære Tv-serie fra 1970, hvor Alberte Winding var hovedpersonen. Albertes forældre har altid travlt med arbejdet. Hun vil gerne hjælpe til, men de er bange for at hun skal komme til skade. Derfor beslutter Alberte sig for at flytte hjemmefra, ned i den lille båd ved søen. “Farvel. Nu hedder jeg Kurt” er hendes afskedssalut. Forældrene savner hende, sælger huset og sammen sejler den lille familie hen, hvor der er sol hele året. Og Kurt ved ikke hvor det er, “For vi har jo ikke været der endnu”, som hun siger.

En anden dejlig historie er “Sjuskedukken”, som har Bente Bech, som indlevelsesfuld illustrator. Sofie på ca. 3 år kan selv og skal udforske det hele og kommer ofte til at lave noget hun ikke skal: vælte kagedåser og potteplanter m.m. Sjuskedukken er yndlingsdukken, og den får hele tiden skylden.

Det er også et gensyn med højtlæsninghistorien “”Skrig og hyl, Villy” – illustreret af Mette Dreyer. Villy og hans familie er alle meget højtråbende. Efterhånden oplever Villy det som et stort problem og søger hjælp på forskellig vis, og han lærer til sidst noget om stilhed og eftertænksomhed.

Samlingen rummer også to af Bamse-historierne: “Pyh! siger den lille Bamse og “Bøvs” siger den lille Bamse” samt en af fortællingerne om den afrikanske dreng Emile: “Emile er meget farlig! De første er illustreret af Winding selv og den sidste af Tove Krebs Lange. De er alle tre for de yngste.

Til bogen hører en cd, hvor Thomas Winding heldigvis selv har indtalt tre af historierne: Den om Oda og de to Bamsefortællinger.

Thomas Winding fyldte 70 i 2006 og har i mange år beskæftiget sig med børnekultur: skrevet bøger, lavet tv for børn m.m. Han har også indtalt bånd og cd´er for børn både med egne og andres historier hvilket han gør fremragende.

En fælles karakteristik for Thomas Windings produktion: Med fantasi og humor vender han gerne tingene lidt på hovedet, så man kan se dem fra en ny og anden vinkel. Han holder af børn og kan sætte sig ind i, hvordan de nogle gange oplever verden helt anderledes end voksne. Og så er han selvfølgelig god til at lave historier.

Thomas Winding har bestemt klassiker status, og hans bøger fortjener absolut at blive genudgivet.

Thomas Winding: Thomas Windings bedste historier, illustreret af Rina Dahlerup, Bente Bech og Mette Dreyer. Politiken, 2006. Forside: Thomas Winding

Hvad synes du om bogen? Giv stjerner eller skriv en kommentar.

1 stjerne2 stjerner3 stjerner4 stjerner5 stjerner (1 stemmer)
Loading...

Én kommentar »

  1. […] Thomas Winding – Farvel, Jeg Hedder Kurt (findes også i Thomas Windings Bedste Historier) […]